Aktuelt

2016
Seksjon for immateriell kulturarv inviterer til seminaretFoto_Worm-Petersen Severin Norsk Teknisk Museum Navngivelse (CC BY)

Museet som arena for utøvelse av immateriell kulturarv

Hardanger Fartøyvernsenter

3.-4. mars 2016

Førstemann til mølla, 35 plasser. Påmeldingsfrist 15. februar

Mange museer jobber for å finne sine roller i arbeidet for å ta vare på den immaterielle kulturarven i Norge. UNESCOs 2003-konvensjon prioriterer tydelig utøvelsen av kulturarven som det viktigste: vern av immateriell kulturarv er alltid vern gjennom bruk. Samtidig er også konvensjonen tydelig på at det er personene som utøver praksiser og ferdigheter, altså de mennesker som har praksisene og ferdighetene som del av sine liv, som skal ha de avgjørende stemmene i spørsmålene om hvordan denne kulturarven skal tas vare på.

 

Museene er steder for utøvelse av immateriell kulturarv, både gjennom publikumsrettede formidlingsprogram og ved at museene samarbeider med eksterne utøvere om å lage arenaer for utøvelse og videreføring av praksiser og ferdigheter. Aktivitetsbasert kunnskapsoverføring har altså lenge vært på museenes formidlingsrepertoar, men hvilke krav bør stilles til formidlingen for at den skal innfri målene i UNESCOs 2003-konvensjon? Hvilke forsøk har norske og nordiske museer gjennomført for å svare på utfordringene i UNESCOs konvensjon, og hvilke erfaringer har de høstet fra de ulike forsøkene?

 

Seksjon for immateriell kulturarv inviterer med dette til en samling der vi både skal tydeliggjøre idéinnholdet og målene i UNESCOs konvensjon, og samle erfaringer og refleksjon fra museumsformidling som har forsøkt å innfri disse målene.

PROGRAM
PÅMELDINGSKJEMA

All påmelding skjer gjennom dette skjemaet.

 

Litt praktisk informasjon

Seminaret går fra lunsj til lunsj. Det holdes på Hardanger fartøyvernsenter i Norheimsund. Overnatting blir på Thon Hotell Sandven. Hotellet ligger i Norheimsund sentrum rett ved siden av busstasjonen. Til fartøyvernsenteret er det fra hotellet 5 – 10 minutters hyggelig spasertur på strandvegen. Hardanger fartøyvernsenter ligger altså i Norheimsund. Dersom du kommer langveis fra og vil reise kollektivt er det fornuftig å ta til Bergen, for så å ta videre med buss fra Bergen busstasjon til Norheimsund. Det går en buss fra Bergen klokken 09.55, som er i Norheimsund 11.25. Til Bergen kommer en seg på miljøvennlig vis med tog. Tar en nattoget fra Oslo til Bergen, kan en spasere tørrskodd til busstasjonen og ta en buss kl. 07.25, 08.20 eller 09.55 til Norheimsund. Denne bussturen tar om lag 1,5 time. Kommer en med fly til Bergen, tar en flybussen inn til busstasjonen (det tar ca. 30 min.) og tar derifra buss til Norheimsund. Skal en rekke bussen til Norheimsund kl. 09.55 med ankomst kl. 11.25 må en tidlig opp, slik at en kommer med et fly som ikke lander i Bergen særlig lenge etter kl. 09.00

 

Som dere ser av programmet skal besøke et par verksteder underveis, det kan derfor være greit å ha med seg litt varme klær og praktiske sko!

 

 

Styret i Seksjon for immateriell kulturarv i Norges Museumsforbund
Anna Stella Karlsdottir
Heidi Richardson
Torveig Dahl
Audun Kjus

 

 

Foto: Worm-Petersen, Severin / Norsk Teknisk Museum Navngivelse (CC BY)
Bildet er beskåret

 

2015

Referat årsmøte IKA 2015

Gjeldende vedtekter Seksjon IKA

Forslag til vedtekter Seksjon IKA (06.06.15)

Folkemusikkarkiv i Primus 2015 (05.05.15)

TradArk søknad (05.05.15)

Referat møte i IKA-styret (24.04.15)

Presentasjon av folkemusikkhelga (21.04.15)

Referat Møte i Seksjon for immateriell kulturarv i Norsk museumsforbund (23.04.15)

Møteinvitasjon_Program IMMATERIELL KULTURARV PÅ MUSEUM (21.04.15)
POWERPOINT: Handlingsbåren og erfaringsbasert kunnskap i hagebruk

 

2014

Invitasjon til dannelse av Seksjon for immateriell kulturarv

 

 

————-

Om seksjonen
Styret