Vandreutstilling om kvinnehistorie og samfunnshistorie.
Ledig fra 1. juli 2022.
Ågot Gjems Selmer (1857–1926) var i sin samtid en kjent samfunnsdebattant, foredragsholder og forfatter. Hun avbrøt en lovende karriere som skuespiller på Christiania Theater idet hun i 1883 giftet seg og ble med sin nyutdannede legemann nordover. Han hadde nemlig fått jobb som distriktslege i Balsfjord utenfor Tromsø.
Fiskeri- og jordbrukssamfunnet Ågot Gjems Selmer kom til, var en skarp kontrast til livet hun hadde levd. Hun var mye ensom, og gikk alene i angst og uro og ventet på mannen når han var ute på oppdrag i vinterstormene. Til slutt tok hun grep om sitt nye liv og begynte å skrive.
Gjems Selmer ga ut totalt ti bøker, essays og skuespill. Foredraget Vore børns sedelige opdragelse reiste hun rundt i Skandinavia med, inspirert av det hun så og lærte på det vesle sykehuset i Balsfjord. Hun engasjerte seg i kvinnesaken, og fra sitt kontor i doktorgården hadde hun kontakt med kvinner i hele Europa. Deriblant Ragna Nielsen, Randi Blehr og Ellen Key. Hun ble en fast skribent i Urd og skrev samfunnsengasjerte avisartikler og debattinnlegg.
Gjems Selmer hadde fotografiapparat mens hun bodde i Balsfjord, og bildene gir et unikt innblikk i datidens samfunnsklasser og kontraster.
Utstillingen er produsert av Midt-Troms museum i samarbeid med biograf Lill-Karin Elvestad, og beskriver Ågot Gjems Selmers livsreise. Den består av 19 hardplater der 16 er sammensatt av selvforklarende tekst og bilder og i størrelsen 60×60 cm. De tre resterende platene er bildeplater, to høyde og én bredde, på 150×100 cm.
Utstillingen kan levendegjøres individuelt på hvert sted med for eksempel møbler, klær og interiør fra samme tidsperiode. Det er også mulig å ha biografien “Ågot Gjems Selmer – Brytningstid” som ekstern salgsartikkel.
Utstillingen er på norsk.
Pris: 3500,- pluss frakt. Ta kontakt for nærmere info.