Utstillingen «Det sanselige 1700-tallet» er det nærmeste vi kan komme en tidsmaskin. Den gir publikum mulighet til å oppleve og reflektere over hvordan folk som levde gjennom 1700-tallet opplevde sine omgivelser – gjennom sansene: Hva de så rundt seg, hørte av lyder, smakte, luktet og kjente. For å sette sanseopplevelsene i ett større perspektiv er de satt i sammenheng med tidlig globalisering, sjøveis handel og de norske regionenes særtrekk. Man kan sette opp hele eller deler av utstillingen, og plakatene er designet så de kan settes sammen som det passer den enkelte utstiller best.
Utstillingen Det sanselige 1700-tallet er til fri benyttelse for museer, skoler, bibliotek og allmenheten. Vi har laget utstillingsplakater som tar for seg de store linjene, men lar det være opp til den som setter opp utstillingen til å fylle den med gjenstander fra egne samlinger, kopier av ting fra 1700-tallet eller bruke gjenstander som gir de samme, eller i hvert fall så nært vi i dag kommer, sanseopplevelser som på 1700-tallet. Vi oppfordrer alle som setter opp utstillingen, til å legge til rette for at publikum kan få mange fysiske sanseopplevelser! La folk snuse, smake, se, føle og lukte!
Museer som setter opp utstillingen får en Luktboks for å bistå med formidling av 1700-tallslukt (så lang lageret rekker).
Utstillingen er utviklet på bakgrunn av arbeidet med Historiske toll- og skipsanløpslister. Prosjektleder og historiker har vært Ragnhild Hutchison. Design er gjort av Thomas Sørlie Hansen. Utstillingen er muliggjort ved støtte fra Sparebankstiftelsen DNB, Eckbos legater og Proforsk, Forskningsrådet.
For mer informasjon om utstillingen og det som ligger bak, se: http://tidvis.no/tollistene/
For spill som kan benyttes som aktivitet i tilknytning til utstillingen, se:http://www.privilegert-spill.no/