Ferien nærmer seg og MuseumsLiv lader opp til den med styremøte i NEMO i Tallin denne uken. Trafikken på Gardermoen mandag ettermiddag var fortsatt høyst overkommelig. Det fløt godt gjennom sikkerhetskontrollen, selv om det var mange i feriemodus å se. Mellom møtene og finsliping av ukens høringer på kulturloven og NOU-en «Leve og oppleve», håper jeg å få se noen av museene som er åpnet etter siste besøk i Tallin. Kanskje få til et gjenbesøk på noen favoritter også. Det lar seg nok gjøre ved hjelp av gode kolleger på kontoret.
Det er sannelig godt at høringene om koronautvalget og beredskapskommisjonen først har høringsfrist 16. oktober. Det gir et lite pusterom, så lenge det varer. Det er uansett nok av lesestoff som må pløyes gjennom, og det er fare for at noe av det blir «ferielektyre». Forleden kom Sannhets- og forsoningskommisjonens murstein av en rapport i posten. Den og kunstnermeldingen er nå på toppen av leselisten. På Arendalsuka i august vil vi se på spørsmålet om hvordan man kan løse behovet for forsoning.
Mange museer puster nok litt lettere ved inngangen til sommeren etter at revidert nasjonalbudsjett ble lagt frem i mai med økning i årets kompensasjon for pris og lønnsvekst. Noen museumsdirektører var før det ikke sikre på at de hadde midler til å ansette sommervikarer …
Det blir derfor spennende å se hvordan denne viktige sommersesongen 2023 blir for museumssektoren og resten av kulturlivet. Har vi lagt pandemikonsekvensene bak oss? Er flere tilbake til 2019-nivå? Eller har noen flere kommet sterkere tilbake? Vil svekket privatøkonomi påvirke besøket, eller vil svak kronekurs gi flere Norges-feriene med ønske og behov for opplevelser? Vår siste undersøkelse viser at det er store forskjeller mellom besøksutviklingen i museene. Totaltallet for museene som svarte er bare 8–9 % lavere enn tallene for 2019, men noen ligger fortsatt et godt stykke under 2019-nivået mens andre har økt besøket sterkt. Uansett trengs inntektene som genereres av de besøkende for å betale lønninger, ivareta bygg og grønn omstilling, utvikle nye gode publikumstilbud og til alt det andre museene skal gjøre. Hvor stor drahjelp vi får fra kronekursen vil vise seg.
Sommeroppladingen for kulturfeltet ble mer dramatisk enn på lenge med kulturministerens avgang sist fredag. Det var et stort antiklimaks etter alle pressekonferansene om strategier, meldinger, handlingsplaner mm. Det alle lurer på nå er: Hvem blir ny kulturminister? MuseumsLiv skal ikke spekulere i det. Fra Tallin er det uansett ikke like så lett å følge med på utviklingen på ryktebørsen. Jeg ønsker meg imidlertid av statsminister Jonas Gahr Støre en kulturminister som er fremoverlent på museumsområdet og som har gjennomslagskraft til å iverksette flere av de tydelig formulerte prioriteringene i den siste museumsmeldingen.