Etter at de siste koronakrisepakkeforslagene i revidert nasjonalbudsjett ble lagt frem og behandlet i Stortinget, har skuldrene til mange museumsdirektører senket seg noen hakk. Det gjelder særlig de som er underlagt Kulturdepartementet, og som har mer enn 60 % offentlig støtte. De har nå fått en økning i driftstilskuddet for 2020 som kompenserer for deler av tap av inntekter fra billettsalg, butikk og kafé. De museene som har mindre enn 60 % offentlig støtte skal fortsatt søke på de allerede etablerte ordningene, med de endringene som kommer med de siste forslagene. Disse er nå til vurdering i ESA, så vi vet foreløpig ikke hvordan endelig utforming av disse blir, men vi skal følge med utover ferien.
De som ikke ser så lyst på det er de som fortsatt befinner seg utenfor ikke har noen ordning å søke på som passer for dem. Det gjelder for eksempel museene under Sametinget, museene og sentrene under Kunnskapsdepartementet, som Narviksenteret og Kulturhistorisk museum/Vikingskipsmuseet, og museer under Oslo kommune, som Munchmuseet og Vigelandmuseet. De sistnevnte kan kanskje hjelpes noe av krisepakken Oslo kommune har utlyst midler til, men flere av de andre er fortsatt i limbo og vet ikke om og når de eventuelt kan få noe støtte som kan avhjelpe deres situasjon slik at det blir en likebehandling med de som er innenfor den ene eller andre ordningen. Mange av disse er i samme situasjon som museene under Kulturdepartementet som har mer enn 60 prosent offentlig støtte.
Både Museumsforbundet og museene har lenge vært forberedt på en krevende sesong 2020, og på krevende år som kommer. Heldigvis ser det ut til at både statsministeren og kulturministeren har forstått at det kan bli krevende for mange. Besøket er ikke, og blir ikke normalt i løpet av noen uker, særlig ikke den utenlandske delen av det som mange museer har mange inntekter fra. Besøksinntekter kommer museene til å få i støtte eller mindre grad i år, men mange mister også inntekter fra store årlige arrangementer.
Museumsforbundet har nå forsøkt å ta tempen på situasjonen ved utgangen av juni og har spurt medlemmene om hvordan det har gått så langt. Av de 95 institusjonene som ble spurt, har 52 institusjoner svart. Dette er institusjoner fra hele landet, både store og små, som har åpnet for publikum og kan gi et ganske representativt bilde. Vi håper imidlertid å få inn flere svar etter hvert, men velger likevel å komme med noen foreløpige tendenser nå før ferien. Blant de som svarte har 38,5 prosent hatt åpent i 2 –4 uker, 25 prosent i 4 –6 uker og 23,1 bare i 1 –2 uker og 13,5 prosent har erfaringer fra 6 –9 ukers åpent museum, der ni uker er maksimalt i forhold til oppmykingen fra myndighetene.
Nær halvparten av museene melder om at besøket har vært under 20 prosent av det besøket de hadde i 2019, og hele 17,6 prosent hadde besøk som var under 5 prosent av normalen. En like stor andel melder om at de har hatt 40 –60 prosent av besøket fra 2019. Det ser ut til å være en liten tendens til at noen flere museer i distriktene som har bedre besøk, og at flere i større byer som har lavt besøk, men bildet er ikke helt entydig og det finnes eksempler på svært lavt besøk også i distriktene. To museer melder om økt besøk i perioden. Det ene av disse er Kistefos som har hatt svært godt besøk så langt i sesongen. Med nyåpnet bygg, og mye god medieomtale, er det kanskje forventet, men besøket overgår også tidligere sesonger og det er gledelig. Det andre museet med økt besøk er Midt-Troms Museum. De har mer åpent enn de har pleid og satser på lavterskeltilbud og familieaktiviteter i sommer med gratis aktivitetspakker til barna som kommer. Museet fikk også kr 200 000 fra Gjensidigestiftelsen til barneaktiviteter som gjør dette mulig. Direktøren kommenterer økningen med at «det ser kanskje ut til at lokalbefolkningen oppdager deres lokale museum i år».
Dette handler også om publikumsutvikling. Mange av museene svarer at de har laget opplevelsespakker alene eller i samarbeid med andre, laget målrettede arrangementer eller økt markedsføringen for å nå nye grupper publikummere. Det blir interessant å se om dette får virkninger på lengre sikt. Midt-Troms Museum er et av museene som har bidratt med mye digitalt innhold og som de første ukene etter nedstengingen fikk 400 nye følgere på Facebook, så kanskje har flere i lokalmiljøet fått øynene opp for museet sitt.
På spørsmålet om hvordan inntektene er i forhold til 2019, svarer rundt 55 prosent at inntektene så langt i sesongen er maks 30 prosent av normalen. Av disse er det 17.6 prosent som har inntekter under 5 prosent av normalen. Det er med andre ord ikke så veldig god butikk å drive museene så langt i sommer. Det har mange med Museumsforbundet vært engstelige for. Det er kanskje bra for total lønnsomhet at økningen i driftstilskuddet for museer med mer enn 60 prosent offentlig støtte kom så sent at mage ikke rakk å ansette sommervikarer, men holder åpent med egne stab. Finværet i juni har nok også bidratt til å begrense besøket, så det blir spennende å se hvordan dette utvikler seg i løpet av sommeren.
Nesten 56 prosent av museene hadde hatt skolebesøk etter gjenåpningen, og over 45 prosent svarte at besøket var under 45,5 prosent av det normale skolebesøket. Noen har likevel hatt godt skolebesøk og opplevd at mange skoler har brukt uteområdene med egne opplegg. Gruppebesøk har nesten 53 prosent av museene hatt også, men nesten 83 prosent melder om at dette ligger under 25 prosent av normalen.
Museene i Norge tar smittevernet alvorlig, og alle har ikke kunnet gi normalt tilbud til publikum. Museene opplever at dette stort sett møtes med forståelse. Vi har spurt dem om publikum gir uttrykk for engstelse for smitte. Nesten 56 prosent svarer nei på det og nær 31 prosent at de i liten grad gir uttrykk for det. Det er bra, og viser at museene har tillitt hos publikum. Ingen museer opplever at publikum ikke er flinke til å overholde smittevernreglene. Bare 9,6 prosent svarer at publikum i liten grad er flinke til å overholde smittevernreglene, mens over 40 prosent opplever at de i noen grad er flinke og halvparten av museene opplever at publikum i stor grad er flinke til å overholde smittevernreglene. Det er bra, og vi håper det fortsetter fremover selv om det nå er blitt lov å klemme nære venner.Museene er derfor trygge steder for de besøkende. De vil gi mange gode opplevelser til publikum i sommer. Ta turen til ditt hjemlige museum! Kanskje det er noen spennende museer å oppleve på ferieturen også?Museene er derfor trygge steder for de besøkende. De vil gi mange gode opplevelser til publikum i sommer. Ta turen til ditt hjemlige museum! Kanskje det er noen spennende museer å oppleve på ferieturen også?
Museene er derfor trygge steder for de besøkende. De vil gi mange gode opplevelser til publikum i sommer. Ta turen til ditt hjemlige museum! Kanskje det er noen spennende museer å oppleve på ferieturen også?
God museumssommer!
Alle svarene fra undersøkelsen finner du her: Resultater spørreundersøkelse om gjenåpning 3.7.20!