Et krevende koronaår 2020 er over, og vi starter på et nytt et i 2021, formodentlig med noe lysere utsikter med vaksineeffekt. Koronaens konsekvenser rammet mange av museene svært hardt i 2020. Mange har tapt betydelige inntekter fra både billettinntekter fra vanlig besøk, kafé og butikk samt de ulike arrangementene de normalt arrangerer i løpet av året. Museene i Norge er ulike, de rammes ulikt og de har også fått ulik grad av koronastøtte som de opplever hjelper dem i ulik grad. Noe Museumsforbundets undersøkelser viser.
Museer med støtte fra Kulturdepartement (KUD) og som har mer enn 60 % offentlig støtte, har fått en påplussing på driftstilskuddet i 2020 og for første halvår 2021. De kan i tillegg søke om ekstra støtte dersom de stenges ned gjennom lokale vedtak. KUD-museer med under 60 % offentlig støtte har derimot ikke de samme mulighetene. De må søke om kompensasjon for tap i 2020 og etter hvert søke på de nye stimuleringsordningene som kommer. Det er høringsfrist for den nye ordningen som skal gjelde ut juni 2021 den 21. januar og Museumsforbundet har sendt inn sitt innspill.
Slik forslaget til forskrift er formulert, er vi i Museumsforbundet veldig usikre på om disse faller innenfor forslaget til forskrift slik situasjonen er med den pågående nedstengingen i Oslo. Mange av museene i denne gruppen ligger til i Oslo-området og flere melder om en veldig krevende situasjon, som tærer på økonomien. I tillegg til de økonomiske konsekvensene betyr nedstengingen at publikum går glipp av flotte utstillinger på Henie Onstad kunstsenter og Astrup-Fearnley-museet, fordi mange av verkene er lånt inn og skal videre til andre utstillinger eller må returneres eierne. I denne krevende tiden kunne museumsopplevelser vært et positivt bidrag inn i en nokså isolert hverdag. Slik situasjonen er nå, er den fattige trøsten at man kan besøke museenes butikk og kafé, og kanskje strekke halsen langt for å få et glimt av godsakene i det fjerne.
Heldigvis er ikke alle museene over hele landet i øyeblikket rammet av nasjonalt påbud om å holde stengt, de må bare følge reglene for arrangement. Det trente de godt på i 2020, så det skal nok gå ganske greit. Det som ikke er så enkelt, og som diskuteres i museer rundt om i landet nå er påbudet om bare å ha kommunens egne innbyggere på arrangementer. Hva med skoleopplegg og DKS da, hvordan skal man håndtere det i distriktene? Eller er det ikke et arrangement, men vanlig åpent museum? Har helseminister Bent Høie, Helsedirektoratet og kulturminister Abid Q. Raja tenkt på det? Siden det er skoleklasser kan de kanskje defineres som en kohort og behandles som de er på skolen også når de besøker museet?
Det er flere som opplever forventning fra fylkene om at museene skal kjøre DKS-opplegg for skolene fremover. Museene har i 2020 fungert som gode tilleggsarenaer for skolene, og mange museer har lagt til rette for dette og tilpasset tilbudene ved å øke ressursene som settes inn. Hvordan skal de planlegge 2021 med dagens regler?
Da kulturminister Abid Q. Raja hadde pressekonferanse denne uken og orienterte om den sist lanserte stimuleringsordningen ba han kulturlivet om ikke å gi opp 2021 og sa at Kulturdepartementet vil stille opp for kultursektoren så lenge koronakrisen varer. MuseumsLiv opplever det ikke helt slik for alle museene. Det er fortsatt museer som faller utenfor alle hjelpeordninger fra Kulturdepartementet. Det gjelder blant annet Munchmuseet, Vigelandmuseet, Popsenteret og Kulturhistorisk Museum.
Kulturministeren sier han er opptatt av å lytte til alle, og har derfor innkalt hele kulturlivet til dialog i dag. Det jeg påpeker her, og en del andre ting, har Museumsforbundet ytret muntlig og skriftlig mange ganger gjennom 2020. Noe har nok Abid Q. Raja overhørt eller vendt det døve øret til. Jeg vet ikke om jeg tør håpe på at han har lagret det på et spesielt sted i hjernen for kommende kampsaker i Regjeringen for nye støttetiltak for utsatt kultur. I rettferdighetens navn har imidlertid noe av det Museumsforbundet har påpekt gjentatte ganger blitt en realitet, som 1,2 millioner ekstra til museene under Sametinget. Det er bra!
Møtet i dag har vi ikke fått noen invitasjon til, men det er kanskje bare for det utøvende kulturfeltet? Er det bare det som er kultur? Stimuleringsordningene egner seg bedre for det utøvende feltet enn for museene mener vi, selv om vi vet at det utøvende feltet også har innvendinger. Det kom også signaler om en ny kompensasjonsordning. Det er etterspurt av flere enn Museumsforbundet. Vi håper den vil løse noen av utfordringene noen av museene har i dag, og at signalene fra dialogmøtet før jul er tatt med når den utformes.
Det er viktig å ikke glemme at kultur også er å ta vare på vår felles kulturarv ved å sikre bygninger, gjenstander, fotografier og arkiver som museene tar vare på og forvalter for samfunnet. Det løser seg ikke gjennom knapper og glansbilder eller fagre løfter, men kan la seg delvis løse av tiltak som også kan hjelpe andre. Kulturdepartementets støtte til kunstmuseene til innkjøp av kunst er ett eksempel på det, i og med at det støtter både kunstnerøkonomien og museenes samlinger. Et annet tiltak Museumsforbundet har foreslått er støtte til renovering av kulturhistoriske bygg og museenes bygg for utstillinger, administrasjon og magasinering. Kulturrådets rapport til Kulturdepartementet, om situasjonen for vedlikeholdsstatus for kulturhistoriske bygg, viser at det her er store udekte behov. Krisemidler til dette vil kunne gi leverandører av bygningsarbeider oppdrag samtidig som kulturarven sikres for fremtiden. Vi vet at mange museer har kuttet ned på eksterne oppdrag til denne næringen og bruker egne ansatte i stedet, fordi de ikke har tilstrekkelig midler.
Noe å tenke på Abid Q. Raja?