Museumsforbundet har nå landet etter årets fem komitehøringer i Stortinget. De som lurer på hva vi har sagt og ment får lese innspillene og evt. høre på innleggene på Stortings-tv. Det er begrenset med antall tegn vi får ha med i notatene til komiteen, så det gjelder å bruke de muntlige innspillene til å utfylle eller ta med noe det ikke var plass til.
I det skriftlige notatet til høringen i Familie- og kulturkomiteen etterlyste vi den lenge lovede erstatningen for gaveforsterkningsordningen. MuseumsLiv brukte deler av helgen før høringen mandag 23. oktober på å regne på hvor mye den har gitt museene i ekstra ressurser i årene 2014-2021. Av de drøye 710 millioner kroner Kulturdepartementet har utbetalt disse årene har rundt 350 millioner kroner tilfalt museene og museumsliknende aktiviteter. Litt avhengig hvor strengt man regner. Om vi tar med alle vitensentrene, og ikke bare de som er del av konsoliderte museer, og Stiftelsen Arkivet, som også må kunne regnes som museum, er summen rundt 364 millioner kroner. Da er flere visningssteder for kunst, kystkultursentre, Fortidsminneforeningen og flere tiltak i nære samarbeidspartnere knyttet til museene, som Stiftelsen Elden, Kirsten Flagstadfestivalen og Valdres Sommersymfoni, holdt utenfor.
I de åtte årene gaveforsterkningen var operativ ble det årlig i snitt delt ut 45,5 millioner kroner til museumsformål. At det er falt bort er dramatisk for museenes økonomi. Det begrenser musklene museene har til å bevare, forske på og formidle samlingene til beste for samfunnet nå og fremover. Pandemi, strømkrise og krig med økende kostander bidrar ikke til å lette situasjonen. Nå begynner signalene om sterkt økende pensjonskostnader for mange museer igjen å nå Museumsforbundets sekretariat.
Vi vet at mange museer allerede har startet nedbemanningen og at flere er tydelige på at det vil bli helt nødvendig å gjøre fremover. Hvis museene fremover skal kunne gi folk flest gode opplevelser og bidra til å fremme ytringsmangfold og ytringsfrihet, må de tilføres tilstrekkelig med ressurser til at de kan fortsette å gjøre en god jobb. Hvis ikke vil det blant annet bli vanskeligere å gi skoleelevene relevante og gode tilbud som supplerer den ordinære undervisningen og som utfordrer dem på vanskelige og viktige tema.
Årets konsumprisindeks (KPI), eller prisomregningen, er den beste prosentsatsen flertallet av museer har sett på mange år. Den møter likevel ikke tomrommet etter bortfallet av gaveforsterkningen og virkningen av alle årene med ABE-reformen. Det må svært god prisomregning til fremover for å fylle det gapet. Prisomregningen er ellers et godt virkemiddel som treffer alle museene uavhengig av om de har glade givere i nærmiljøet som kan bidra med ekstra ressurser til driften.
Museumsforbundet og MuseumsLiv er langt fra de eneste som lurer på dette: Når kommer erstatningen for gaveforsterkningen? Kan et museumsbyggbevaringsfond á la Kyrkjebevaringsfondet være en del av løsningen? I tillegg til å styrke driftstilskuddene da …
Kulturminister Lubna Jaffrey: Har du og regjeringen Støre en plan?