Mange av oss hadde nok et håp om at julen 2021 skulle bli bedre enn året før. Ikke minst etter et krevende 2021, særlig for museene i Oslo-området som var nedstengt fem måneder fra november 2020. Midt i julemarked-sesongen kom det nye restriksjoner som gjorde at museene måtte hive seg rundt og håndtere situasjonen. Det klarte de fint, for de har etter hvert mye trening i å håndtere smittevern. Noen hadde faktisk ganske godt besøk også den første helgen etter at de nye restriksjonene kom. Alvoret var kanskje ikke helt sunket inn enda? Flere innstramminger kom, og Museumsforbundet oppdaterte smittevernveilederen.
Vi er glade for at museene ikke ble stengt ned, for mange museer er det viktigere å kunne gjennomføre åpne museer enn arrangementer, men bekymringsmeldingene startet raskt å komme fordi flere opplevde at besøket falt som en stein. Noen lurer: Har vi råd til å holde åpent for de svært få som kommer?
Mange i og utenfor kultursektoren har snakket om at de nye restriksjonene i praksis er å sammenlikne med en full nedstenging. For museer som har hatt et krevende 2021, der man bare har fått koronakompensasjon for første halvår, øker bekymringen for økonomien og for hvordan de skal kunne håndtere 2022 og trolig 2023 også. Egenkapitalen museene hadde bygget opp til fremtidige prosjekter og buffer i trange tider minsker nå drastisk. Det vi nok bli tydeligere utover i 2022.
Foreløpig vet vi ikke så mye om hvordan innretningen på de nye kompensasjons- og stimuleringsordningene blir – eller hvordan de 100 millioner kroner som skal gå blant annet til museene skal brukes. Vil dette også komme museene med mer enn 60 % offentlig støtte til gode? De kan jo ikke søke på de andre ordningene …, men de kan kanskje søke om lønnsstøtte? I går kom skissen til ny lønnsstøtteordning fra Regjeringen der: «Formålet med en ny lønnsstøtteordning er i en kort periode å legge til rette for at arbeidstaker fortsatt kan være i arbeid, herunder drive kompetansebyggende aktivitet, selv om virksomheten er sterkt begrenset av nasjonale smitteverntiltak.» Blant virksomhet som anses direkte berørt er: «Fornøyelsesparker, lekeland, spillehaller og museer mv.» Så spørs det om den treffer og hvem den treffer. Det må vi følge opp på nyåret når vi vet hvordan innretningen blir denne gangen og om det treffer eller bommer på museene.
Tidligere i høst gjorde Museumsforbundet en undersøkelse blant medlemmene om besøk i årets første 8 måneder sett mot 2020 og 2019, med særlig vekt på sommersesongen. Svarinngangen har vært noe treg og preget av koronatrøtthet i museene. Totaltallene viser imidlertid at det ikke er noen merkbar økning i besøket fra 2020 til 2021, så inntektene mange museer har er fortsatt langt under «normalnivået» 2019. Vi kommer tilbake med detaljer om tallene på nyåret 2022, men slipper grafene fra undersøkelsen til litt julelesing for museer, kulturpolitikere og andre interesserte. Politisk ledelse i Kulturdepartementet har imidlertid allerede fått tall og grafer i forbindelse med møtet vi hadde med dem 30. november.
Neste år håper jeg på et mer optimistisk julebrev. Det blir reprise på fjorårets store juletre fra Frankfurt. I år er det ekstra relevant siden Samisk museumslag og Museumsforbundet har fått på plass en prosjektleder for «Tysklandsprosjektet» som vi forvalter på vegne av Sametinget og Kulturdepartementet.
En god jul og et godt nytt år ønskes dere alle!