MuseumsLiv håpte også i 2022 på en mer optimistisk juleblogg enn de foregående årene, men året ble innledet med koronarestriksjoner og den 24. februar kom invasjonen i Ukraina. Erfaringsmessig vet vi at kulturarven lett blir mål for ødeleggelse og plyndring i krig og krise, og det gikk ikke så lang tid før dette også var en realitet i Ukraina. Museumsforbundet sendte en uttalelse om invasjonen allerede 25. februar og bidro med det til at det ble en god del medieomtale knyttet til de første ødeleggelsene. Museumskolleger i Norge bidro, i likhet med museumskolleger i Europa, med materiell til beskyttelse og ivaretakelse av kulturgjenstander, penger og mye moralsk støtte. Det trengs! Gjennom året har tematikken vært løftet frem i ulike sammenhenger både av oss og andre. Vi går nå inn mot en julefeiring og starten på et nytt år med krig nær oss, og det ser ikke umiddelbart ut til at denne er slutt før ettårsdagen for invasjonen i februar 2023. La oss derfor sende noen ekstra varme tanker til våre museumskolleger i Ukraina.
Hjemlige strømkriser blir bagateller sett opp mot det som skjer i Ukraina, selv om det er og kan bli alvorlig nok for de det gjelder. Flere pandemiår med lavere inntekter gjør det krevende for mange museer å opprettholde aktiviteten og gjøre en så god jobb med å bevare vår felles kulturarv som man ønsker, og som det forventes av de som bevilger midlene. Museumsforbundets undersøkelse av besøk og konsekvenser av de økte strømkostnadene underbygger at det er krevende å unngå å iverksette tiltak som på en eller annen måte går ut over tilbudet til publikum. Museene kom med i regjeringens strømstøtteordning for bedrifter, og mange kan søke frivillighetsordningen, men vi vet fortsatt ikke hvor godt hjulpne man blir. Det vet vi kanskje litt mer om på nyåret når tildelingene er gjort. Det kommer nok enda en spørreundersøkelse til museene om besøk og strøm.
Budsjettforhandlingene med regjeringen og SV i Stortinget bidro til å gi noen ekstra midler til museumsprosjekter, så noen fikk en tidlig julegave i år. Telemark Museum for eksempel fikk til Ibsen-satsingen og faktisk til økning av driften for nybygget Veven i Brekkeparken. Det var på tide og et ørlite positivt signal i en budsjetthøst der nesten ingen med nye bygg har fått økning i driftstilskuddene sine. Det fører til at noen må nedbemanne og andre må la være å åpne. Det kan ikke ha vært meningen den dagen man bevilget midler til nybygget. Det har gjennom mange år vært kutyme å øke disse for museer med nybygg, men budsjett 2023 var andre budsjettår som ikke hadde dette med. Museumsforbundet har blant annet tatt dette opp i høringer i Stortinget. MuseumsLiv ble imidlertid svært forskrekket når statssekretær Adelsten Bohmann i Kulturdepartementet ga uttrykk for at dette ikke var en selvfølge å regne med. Jeg håper han ble feilsitert, og hvis ikke håper jeg han har lært noe av noen med lenger fartstid på området.
En liten julegave kom også til en rekke museer fra Arkivverket nylig: Av de 12,3 arkivstøttemillionene går drøye 4,9 millioner til museumsprosjekter, blant dem støtte til SML/NMF til veileder i fotoetikk knyttet til samiske fotografier. Gratulerer så mye! Med 67 søkere til en sum av 32,6 millioner kroner var det ganske grei uttelling selv om det sikkert er flere skuffede søkere.
Nyåret 2023 kommer til å bli travelt i sekretariatet. Museumsforbundet og Bibliotekforbundet flytter til Akersgata i slutten av januar. Det blir vemodig å flytte fra Stallen, men det blir ikke vanskeligere å besøke oss siden vi er enda mer sentralt plassert. De av dere som har gått innom bakgården for å se om det var Liv på kontoret og knakke på ruta må riktignok ringe på eller slå på tråden for vi får lokaler i femte. Akkurat det kjennes ikke så verst etter siste kuldebølge med kalde gulv …
En god jul og et godt nytt år ønskes dere alle!