På sykkelen til jobb fredag før pinse hørte jeg statsminister Erna Solberg snakke om pakkene de skulle presentere. Hun snakket om kontanttilskudd til arbeidsgivere slik at de kunne holde ansatte i arbeid, og at hun så at det ville bli en krevende sommer for mange kulturinstitusjoner som berøres av koronasituasjonens rådende smitteverntiltak og dermed ikke får normale inntekter. Det ga et ørlite lite håp om at budskapet Museumsforbundet har gjentatt og gjentatt hadde nådd frem og gitt noen resultater.
Halv ett kunne kulturminister Abid Q. Raja glede museums-Norge med en ekstrabevilgning på 120 mill. kroner i økt tilskudd for 2020. En slik budsjettøkning, som del av revidert budsjett, har jeg ikke opplevd i mitt nokså lange MuseumsLiv. Godt jobba kulturminister!
Økningen går til de museene på Kulturdepartementets budsjett som har mer enn 60 prosent offentlig støtte, og som har falt ut av etablerte støtteordninger. Det er en veldig god nyhet! Økningen i tilskuddet er satt forholdsmessig ut fra det museene hadde av billettinntekter samt butikk- og kafésalg i 2019. Det vil gi museene god hjelp til å klare seg gjennom 2020, selv om den ikke kompenserer for alle tap. Mange har alt uttrykt stor glede på telefon og epost til MuseumsLiv, eller på Facebook.
Regjeringen har gjennom dagens proposisjon også erkjent at de etablerte kompensasjonsordningene som gjelder kultursektoren ikke treffer alle museene så godt. Det viser at de har lyttet til de gjentatte innspill Museumsforbundet har gitt denne våren. Signalet om at Regjeringen tar sikte på å endre forskriften for kompensasjonsordningen for arrangører i kultursektoren slik at den ivaretar de grupper som detter utenfor er derfor bra. Det er også svært positivt at ordningen forlenges ut august. Museene går nå inn i sin høysesong, og det er i perioden frem til september at de fleste vil ha de største tapene.
De institusjoner som har under 60 prosent offentlig støtte, og som kommer inn under de andre ordningene, skal fortsatt søke disse. Det bidrar til at også noen museer under andre departementer vil kunne få kompensert for de tap av inntekter de har, og det er bra. Museumssektoren er mangfoldig og underlagt mange departementer, så det er dessverre lett å miste noen.
Det som dessverre ser ut til å ha blitt mistet i den fremlagte proposisjonen er tiltak som kan støtte opp under universitetsmuseene og andre museer under Kunnskapsdepartementet. Disse kan ikke permittere og har mistet mange inntekter siden 12. mars. De som berøres tyngst er nok Vikingskipsmuseet og Kulturhistorisk museum som vil ha betydelige tap fra manglende inntekter fra billett- og butikksalg. De har de største besøkstallene, man mange av de andre universitetsmuseene har hatt andre tap knytte til oppdrag. Universitetsmuseene har ikke kunnet permittere, og har også falt utenfor alle de etablerte ordningene. Også andre museer som for eksempel Falstad, Holocaustsenteret og Narviksenteret har blitt mistet her. Dette gjelder også museer under Sametinget og kommunalt eide museer, som for eksempel Munchmuseet. Bergen kommune har utlyst en krisepakke for museene, og Oslo er i ferd med å gjøre det. Jeg håper det hjelper også noen som faller utenfor.
Det er betryggende å høre at kulturministeren ser at han skal fortsette å lytte til hvordan hjelpen treffer og fortsatt bidra til å justere ved behov. Jeg håper derfor også han kan viske statsrådskollega Henrik Aasheim i Kunnskapsdepartementet noe i øret. Museumsforbundet skal gjerne hjelpe til med det, og fortsette å bidra med god kunnskap om situasjonen i museene!