Det er tid for høstjakt, men for MuseumsLiv kretser tankene på denne tiden alltid om neste års statsbudsjett. I den grad det er snakk om høstjakt her i gården, er det på de gode argumentene for forbedringer av forslaget og jakten på oppmerksomhet hos politikerne for disse.
Denne høsten er mer spennende enn vanlig på grunn av koronasituasjonen og den unntakstilstanden den har gitt for samfunnet som helhet, og kultursektoren spesielt siden det er den vi jobber for i Museumsforbundet. Kommer det noen videreføring av årets justering av driftstilskuddene for KUD-museene med mer enn 60 prosent offentlig støtte? Vil man inkludere de øvrige museene i en slik om det skjer? Blir det igangsatt gode gryteklare investeringsprosjekter, byggeprosjekter og nødvendige renoveringer til beste for både museene og andre næringer? Husker politisk ledelse, embetsverket i KUD og politikerne innspillene Museumsforbundet sendte om dette i vår? Kommer det midler til gode digitaliseringstiltak i museene? Blir det rom for prosjekter som ble fremsnakket i budsjettproppen for 2020?
Mens vi venter på at svaret kommer den 7. oktober, er det bare å ruste seg for stormlesing av x antall budsjettproposisjoner og planlegge en omfattende høringsrunde i Stortinget. Enn så lenge kan vi gruble over Prop. 142 S som kom på mandag med de siste oppdateringene om endringer i statsbudsjettet 2020 og de siste signalene om koronapakker. Den gir også ryddige oversikter over de største bevilgningsforslagene, hvilke videreføringer av kompensasjonsordninger som gjelder for kultursektoren og omtale av den nye stimuleringsordningen for kultursektoren og den nye kompensasjonsordningen for reiselivsnæringen og en ny støtteordning for store publikumsåpne arrangementer. MuseusmsLiv har laget et ekstrakt over det som er mest relevant for museumssektoren. Også reiselivsordningen er tatt med der, selv om det er usikkert om den vil få noen effekt for museene. Vi venter fortsatt i spenning på forskrift for og endelig utforming av flere av de nye tiltakene.
Den nye stimuleringsordningen arbeides det, etter det vi vet, fortsatt med i KUD. Museumsforbundet har spilt inn skriftlig til den, men det gjenstår å se om vi er blitt lyttet til. Ordningen er et resultat av en tydelig anbefaling fra Menon/BICCIs siste rapport fra de undersøkelsene de gjør av koronasituasjonens innvirkning på kultursektoren. Den skal stimulere til mer aktivitet, men det er mange ubesvarte spørsmål knyttet til hvordan denne skal utformes for å virke godt for museumssektoren. Blir det slik at man må «finne på» nye arrangementer for å få støtte? Må man søke og få penger i forkant? Eller må man ta risikoen med å iverksette, og eventuelt risikere et tap? Klarer KUD og Kulturrådet å få på bena et apparat for å behandle søknadene? Er store publikumsåpne arrangementer noe museene tør satse på fremover? Blir julemarkeder og adventsarrangementer m.m. mulig i år – og hvordan? Har KUD egentlig gjort det vanskeligere for seg med denne ordningen?
Det rapporten til Menon/BICCI var tydelig på, var imidlertid at ordningen som ga økt driftstilskudd til museene på 2020-budsjettet traff dem best. Jeg håper politisk ledelse har merket seg det også.
Museumsforbundets undersøkelse av besøket i juni og juli, sett mot 2019, viser at mange museer hadde en god eller brukbar juli med hensyn til besøk – og dermed også inntekter, får vi håpe. Vår neste undersøkelse av besøket i august og september vil vise om de signalene vi har fått om store fall i besøket er hovedtrenden for sektoren som helhet.
Nå rett før høstferieukene setter inn er det bare å ønske god høstjakt til de som skal det, og god telling til museumsdirektører og andre besøkstellere i museene! Det kommer snart et nytt spørreskjema fra oss i Museumsforbundet. Vi får god bruk for tallene til høringsrunden i Stortinget og det videre arbeidet med å synliggjøre sektorens koronautfordringer.