Årets budsjetthøringer i Stortinget er over. Mange meldte seg i år og mange komitemedlemmer fikk lange og intense dager. Også i Museumsforbundet ble det travelt, ikke minst fordi det i år var satt korte frister fra beskjed om innvilget høring til innsending av høringsnotat. Siden det var midt i en uke med flere arrangementer og reisedager, ble det mye intens tog-jobbing og lange dager. I år ble det ny pers på høringsfronten, tror jeg – i alle fall på lenge, med skriftlige innspill til fire komiteer og fysisk høring i tre. Innspillene til kommunal- og forvaltningskomiteen, næringskomiteen, utdanning- og forskningskomiteen og familie- og kulturkomiteen finner dere her.
Det gjenstår å se om det blir noe gjennomslag og resultater av arbeidet. Det vil de pågående forhandlinger om statsbudsjettet og mulige regjeringsforhandlinger vise. I skrivende stund har ikke alle partiene lansert sine alternative statsbudsjetter, så det er ikke så enkelt å spå noen retning på håndfaste resultater. Fasiten kommer først nærmere jul.
Raskest ut med å lansere forslag til alternative statsbudsjett i år var Krf og Venstre, som begge har flere forslag til satsinger på museumssaker i sine alternative budsjetter. Overlappet mellom satsingene er imidlertid ikke nevneverdig stort, så det blir interessant å se hva som kommer ut til slutt. Forslagene i flere av de kommende alternative statsbudsjettene kan jo kanskje klargjøre dette noe mer, så følg med!
En hjertesak for Museumsforbundet har i flere år vært å styrke de samiske museene. Det har vi gjentatt i flere innspill til statsbudsjettene og i høringer i Stortinget. Også i år var det tema i høringene i kommunal- og forvaltnings- og i familie- og kulturkomiteene. Fokuset var på å få til en oppstartsbevilgning for Saemien Sijte, som har levert et redusert forslag til nybygg, samt gjennomføringen av Bååstede. Derfor synes jeg det var svært gledelig å være til stede på Kulturrådets svært flotte årskonferanse om Samisk vrede og høre at kulturminister Linda Hofstad Helleland snakket svært pent om byggeprosjektet, var tydelig på at hun nå ønsker å «løfte samisk kultur som en viktig del av Norges kulturarv», som det het i pressemeldingen som ble sendt ut etter talen. For de av dere som ikke var blant de ca. 500 i salen, eller fulgte strømmingen, kan den leses på Kulturdepartementets nettside.
Dette er et viktig signal til vår samiske urbefolkning, og det må sies at det var på tide at det signalet kom nå på tampen av et år med feiring av 100-årsjubileet for Tråante. I høringen i kommunal- og forvaltningskomiteen ga jeg tydelig uttrykk for at når regjeringen ikke benyttet anledningen under Bååstede-utstillingen i Trondheim 6. februar, med kongen, statsministeren, stortingspresidenten, kulturministeren, kommunalministeren og landbruksministeren, til å gi de samiske museene en skikkelig gave var forventningene til forslaget for statsbudsjettet for 2018 høye. De ble på ingen måte innfridd, og da ligger håpet i budsjettforhandlingene som nå pågår.
Mitt håp er at disse nye signalene fra kulturministeren, forslag i flere partiprogrammer fra før valget kombinert med tidligere interesse og bidrag fra flere av partiene til å støtte videre planlegging av Saemien Sijte, vil bidra til at Saemien Sijte og Bååstede løftes inn med midler i budsjettet som vedtas rett før jul.