Våren melder seg, solen skinner og snøen smelter selv om det fortsatt bare er et par plussgrader om morgenen i Oslo også. Museumsmøtet og påsken er over, og mange av museene har innspurt på nye utstillinger og andre forberedelser til årets sesong. Invitasjonene til åpninger her og der strømmer inn og viser at det er mye å glede seg til!
Året 2023 startet med flytting av sekretariatets kontor og mange høringer og innspill å levere. I tillegg kom finpuss av opplegget for Museumsmøtet i Stavanger. Den sedvanlige «hurtigstatistikken» på museumsbesøket 2022 ble dessverre ikke så hurtig i år, men nå har vi omsider noen tall å dele med dere i media og museene som ivrig venter på tall. Det er 74 institusjoner som har svart på undersøkelsen vår, og selv om vi mangler en del gir det en god indikasjon på utviklingen. Den senere tid er det stadig flere som melder om at de mener det går riktig veg og at man har nådd eller gått forbi 2019-nivået på antall besøkende.
Tallene for de som har svart viser at det er 14 museer som har lavere besøk enn i 2021, men at besøket i 2022 i gjennomsnitt var 30 % høyere enn året før. Om vi ser på 2019-tallene ligger besøket for de som har svart bare 8 % under nivået for disse institusjonene det året. Det er bra, og tyder på at situasjonen begynner å normalisere seg for mange av museene. Variasjonen er imidlertid stor, så det er fortsatt en del museer som ikke har nådd tidligere besøksnivåer. Utviklingen kan imidlertid kanskje gi håp om at lysere tider venter. Kanskje vil 2023 bli året som bringer museene tilbake til noe nærmere en normalsituasjon?
Det kan museene trenge for økte inntekter fra billetter, butikk og kafe vil bli viktig for totaløkonomien også i 2023. Mange har fortsatt store kostnader til strøm, drivstoff og andre utgifter til materialer mv som har steget det siste året. Undersøkelsen viser at nær 71 % av de som har svart opplever dagens strømsituasjon som utfordrende og nesten 61 % har måttet gjøre tiltak for å dekke inn økningen i utgifter. Over halvparten av museene har ikke mottatt strømstøtte. En del av disse har ikke kvalifisert til ordningen, noen har også opplevd strømstøtteordningen for næringslivet som for krevende å søke på til at de har klart å levere søknad. Det er litt under 11 % som opplever at støtten imøtekommer museets behov, mens 12,7 % mener den ikke gjør det og 34,5 % opplever den til en viss grad imøtekommer behovet.
- Straumstøtta er intravenøsbehandling med liten effekt, kommenterte en museumsdirektør.
Samme direktør har større tro på at investeringsmidlene til ENØK-tiltak vil bære frukter. Nær 58 % har gjort slike tiltak selv om det bare er 22,8 % som har mottatt støtte for å gjøre tiltak. Rundt 40 % opplever at ENØK-tiltakene er til hjelp og nesten 49 % svarer at de til en viss grad gjør det. Det er ikke så verst når vi vet at ENØK er krevende for mange museer som forvalter krevende og kanskje også vernet bygningsmasse der det ikke bare er å slå av strømmen.
Selv om det er positive tegn å glede seg over, vet vi at mange av musene opplever at det er utfordrende at økningen i tilskuddene ikke holder tritt med lønns- og prisveksten, at usikkerheten rundt dette og strømkostnadene bekymrer dem fordi mange har anstrengt økonomi etter flere år med pandemi, strømkrise og krig i Ukraina som bidrar til kostnadsøkning på flere områder. I tillegg frykter mange at dårligere økonomi i befolkningen både skaper usikkerhet for nivået egeninntjeningen og det utenlandske markedet.
MuseusmLiv håper på at den positive besøksutviklingen vi ser tegn til øker, og at de som har hatt nedgang i 2022 klarer å snu den i 2023. I tillegg er håpet at regneknektene i Finansdepartementet får regnet seg frem til en riktigere prisomregning for 2023—budsjettet og at resultatet som kommer i Revidert nasjonalbudsjett i mai bidrar til at musene og alle andre kan puste litt lettere.