Onsdag 11. mars ble smitten fra Covid-19 viruset virkelig reell for Museumsforbundet. Kritikkseminaret vi planla dagen etter ble umulig å gjennomføre. Siden det var under 50 påmeldte trodde vi det ville være mulig å kjøre det som planlagt, men når den ene viktige innlederen og paneldeltageren etter den andre fikk forbud mot eksterne møter og andre aktiviteter ble det et helt nytt alvor i situasjonen og vi besluttet å flytte det til høsten. Foreløpig ny dato er 10. september. Vi krysser fingrene for at det vil bli mulig!
Dagen etter kom påbudet om at kulturaktiviteter skulle stenge ned for å bidra til å redusere smitte. Da hadde vi allerede hatt dialog med medlemmer som meldte om begynnende tendens til kanselleringer, og som lurte på hvordan de skulle håndtere en mulig situasjon med vakter og veiledere som ikke lenger hadde sine vanlige oppgaver å utføre. Etter det har museene stengt sine publikumsaktiviteter og svært mange museumsansatte sitter nå på hjemmekontor og arbeider med ulike prosjekter de har startet opp. Møteaktiviteten er sterkt redusert mange steder, og den foregår digitalt i langt større grad enn tidligere. Flere jobber med å lage digitalt innhold de kan tilby publikum, på linje med det vi ser at mange av museumskollegene i Europa nå deler på nettet. Museene ble utfordret av Mona Pahle Bjerke til å lage flere og bedre digitale alternativer på NRK Kulturnytt i morges, og Museumsforbundet lanserte i formiddag hashtagen #museenescoronadugnad som kan knyttes til digitalt innhold som museene sprer. De siste dagene har mange museer delt ulike opplevelser på sosiale medier, og mer blir det sikkert. I tillegg er Digitalt Museum der som en kilde til å gi opplevelser, pirre nysgjerrigheten og stille kunnskapstørsten.
Her på hjemmekontoret er det imidlertid tanken på konsekvensene for museenes økonomi og videre drift og mulighet til å være møtepunkt og kilde til kunnskap og opplevelser, demokratibygging, dannelse og mangfold fremover som opptar tankene mine. Hva vil konsekvensene av langvarig stenging av museene bli? Hvordan skal museene få kompensert for tapte billettinntekter, uteblitt butikksalg, kafeinntekter og andre inntekter som nå er borte? Det er flott med krisetiltak som redusert momssats, det vil hjelpe mange museer litt. Flott også med andre tiltak som gjøres i form av beskjeder om at man ikke trekker tilbake, eller krever tilbakebetalt, tilskudd til prosjekter og arrangementer Kulturdepartementet, Kulturrådet og Kulturtanken gir. Det hjelper også mange museer litt.
Krisepakke trengs også for museene!
Det løser imidlertid ikke den situasjonen museene fort kan komme i dersom stengingen blir langvarig og bekjempelsen av viruset tar tid. De signaler vi begynner å få inn til Museumsforbundet nå er at bekymringen øker hos mange, og særlig i museer med høy grad av er både mangfoldig og uoversiktlig. For noen vil derfor situasjonen kunne bli dramatisk ganske fort, og flere museer har meldt at de begynner å merke det. Mens jeg skriver dette blogginnlegget tikker det inn en meldinger om at en institusjon i dag har sendt ut permitteringsvarsel egeninntjening. Mange av medlemmene i Museumsforbundet har statlig og annen offentlig støtte i større eller mindre grad, mens andre har svært lite og dette gjør at situasjonen til et større antall ansatte, og flere andre melder også om permitteringer. I øyeblikket har ikke Museumsforbundet god oversikt over situasjonen, men vi holder på å lage en spørreundersøkelse til medlemmene for å etablere bedre oversikt. Signalet fra flere er at de sliter nå fordi de er avhengige av egeninntekter. Behovet for en krisepakke for museene er sterkt økende! Vi varsler med dette om at mer konkrete forslag og informasjon vil bli utformet og oversendt Kulturdepartementet.