Sist fredag kom det flere gladmeldinger om koronahjelp til museene, da kulturminister Abid Q. Raja la frem endringer i statsbudsjettet 2020 under Kulturdepartementet for Stortinget i Prop. 51 S (2020–2021). Det foreslås å øke driftstilskuddene til enkelte musikk- og scenekunstinstitusjoner og til museer på Kulturdepartementets budsjett med til sammen 60 millioner kroner. Dette gjelder institusjoner med mer enn 60 % offentlig finansiering, som er helt eller delvis nødt til å stenge ned publikumsrettet virksomhet etter innstramminger i lokale smittevernbestemmelser. Det betyr at også kommunale vedtak om nedstenging, som vi har sett i Bergen og Oslo-området nylig, kvalifiserer til ekstra støtte i november og desember. Det er gledelig! Selv om vi vet at det har vært strenge restriksjoner før det, som i Bergen i september. MuseumsLiv lurer litt på hvordan «helt eller delvis» skal tolkes, men satser på at Kulturdepartementet kommer med klarere retningslinjer når ordningen lanseres. Følg med! Samtidig krysser vi fingrene for at tilpasningen av kompensasjonsordningen som museene med under 60 % offentlig finansiering må søke på, også vil dekke deres tap knyttet til den nye nedstengingen.
Svært gledelig var det også at det foreslås at museene under Sametinget skal få 1,2 millioner kroner i koronakompensasjon, det har vi jo mast en del om. Gledelig også at Bymuseet i Bergen får økt bevilgningen til rehabilitering og oppgradering av Bryggens museum med ytterligere 7 millioner kroner i tillegg til det opprinnelige forslaget, fordi prosjektet går raskere enn planlagt. Det er også positivt at gaveforsterkningen får en særskilt bevilgning på 160 millioner kroner for å dekke udekkede søknader fremmet i 2020, i og med overgangen fra 2021 til en rammestyrt ordning. Vi får håpe det er kommet så mange gaver til museene, og kulturlivet som helhet, at det blir behov for dem. Signalene tyder på en viss tørke på gavefronten.
Det var også svært gledelig å oppdage at Kunnskapsminister Guri Melby kommer med gode tiltak som hjelper noen museer. Det settes av 1 million kroner for å kompensere for inntektssvikt for Narviksenteret og 500 000 kroner for å kompensere for økte utgifter og færre besøk hos Falstadsenteret i Levanger. Det vet vi vil komme godt med i institusjoner som bidrar med formidling til skoleelevene. Økningen i tilskudd til vitensentrene på 18,6 millioner til vitensentrene hjelper dem til å opprettholde aktiviteter for barn og unge i denne krevende tiden. Mange av disse har også fått betydelig reduserte inntekter i år, og økningen i tilskuddet skal hjelpe dem til å fortsette å kunne «gje eit godt og attraktivt tilbod òg når vi går tilbake til ein normalsituasjon», ifølge statsråd Melby.
MEN litt salt er det i såret fortsatt:
- Melbys statsrådkollega er fortsatt taus om andre deler av Kunnskapsdepartementets museumsportefølje, som universitetsmuseene som også har betydelige tap. Det har vi snakket om i et par komitehøringer på Stortinget i forrige måned.
- Hva med Oslo kommunes egne museer; Munchmuseet, Vigelandmuseet og Popsenteret? De er fortsatt utenfor alle ordninger. Kommer det noe hjelp til Oslo som kan hjelpe dem?