Under Norsk museumsforbunds årsmøte “Det nasjonale museumsmøtet 2019 -Bærekraftig museum?! 3xD: Demokrati, digitalisering, dannelse” ble det for første gang delt ut en pris innenfor fagområde samlingsforvaltning og formidling.
Gjennom lik vekting av “folkejuryen” og fagjuryen fikk museumsmøtet være med å stemme fram den mest innovative, kreative og spennende løsningen innen forvaltning og/eller formidling av samlingene. Fagjuryen besto av styremedlemmer fra seksjon for samlingsforvaltning og seksjon for formidling, som var imponert over engasjerende presentasjoner og gode løsninger. For å trekke fram samlingsforvaltningsbaserte løsninger ble juryen enige om å trekke fram to løsninger. En førsteplass og en andreplass. Avstemmingen ble gjort på direkten og prisene ble delt ut under festmiddagen samme kveld.
Førsteplassen gikk til “125 gjenstander, valg og fortellinger” presentert av Solveig Lønmo for Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum. Løsningen var definitivt folkejuryens favoritt. Museet engasjerte et mangfoldig utvalg “kuratorer” ved å la vanlige folk velge sine egne favoritter fra samlingene. Gjennom disse “kuratorenes” personlige valg og historier, traff prosjektet publikum midt i hjertet. Å la publikum delta i utvelgelsesarbeidet er ikke en helt ny strategi men i dette prosjektet fungerte det godt, hadde en god bredde og ble presentert vakkert i utstilling og bok. Fagjuryen var samstemt om at prosjektet innfridde de satte kriteriene om å knytte samlingsforvaltning og formidling sammen, vekke ny interesse for samlingene og ha overføringsverdi til andre museer.
Les mer her: 125 gjenstander, valg og fortellinger
Andreplassen gikk til “Museumsverksted – fra magasin til monter – forberedelser til utstilling 2020” presentert av Linda Luna-Ruud fra Norsk Maritimt Museum. Dette prosjektet fikk også høy score fra folkejuryen. Museet hadde løftet fram arbeidet som publikum ikke får se til en formidlingsopplevelse/ utstilling. Konservatoren i arbeid, store gjenstander og utfordringer ved dette arbeidet, arkeologiske funn og problemstillinger ved slike, blant annet rekonstruksjoner ble vist fram. Utstillingen var samtidsaktuell med et nylig utgravd funn fra Oslo havn, satt i kontekst og dialog med publikum. Fagjuryen la her vekt på at løsningen i stor grad knyttet samlingsforvaltning og formidling sammen, den var smart, tid- og kostnadsbesparende, stimulerte til økt benyttelse av samlingen til forskning og formidling og hadde overføringsverdi til andre museer.
Les mer her: Museumsverksted
Alt i alt fikk prisen “Mot i museet” god mottakelse og mange gode tilbakemeldinger både på innhold, presentasjonsmåten Pecha Kucha og gjennomføring. Seksjon for samlingsforvaltning og seksjon for formidling er fornøyd med samarbeidet og viderefører gjerne konseptet til neste år, kanskje da med en litt mer spesifikk vinkling på forvaltnings- og formidlingsarbeidet.
Les om kriteriene for utvelgelsen her: Mot i museet
Vi gratulerer vinnerne!