Norges museumsforbund og Forsvarets museer inviterer til to-dagers seminar i vitenskapelig skriving og publisering 23.–24. september 2021 på Forsvarsmuseet i Oslo.
Seksjonen for forskning i Norges museumsforbund arrangerer sammen med Forsvarets museer et todagers seminar for museumsansatte i Norge. Seminaret er et ledd i seksjonens arbeid for å styrke forskning og forskningsformidling i museene i Norge.
Seminaret passer for samtlige museumsansatte som ønsker å styrke sin kompetanse innenfor vitenskapelig skriving og publisering i tidsskrifter. Forskning er et av kulturdepartementets prioriterte mål, og forskning skal være et av museenes satsningsområder. I våre museer har vi mange høyt spesialiserte og kompetente fagfolk som arbeider med formidling, forvaltning og konservering. Men det høyt kvalifiserte arbeidet blir i for liten grad tilgjengeliggjort og publisert for andre fagfeller. Seksjonen for forskning ønsker, gjennom enn rekke kurs- og seminartilbud, å bidra til å styrke og øke publiseringsgraden ved den enkelte museumsinstitusjon.
Om seminaret
Deltakere skal på forhånd sende inn en tekst (formulering av problemstilling, utkast til abstract, disposisjon til artikkel eller tilsvarende) som den enkelte får innspill til, og arbeide videre med under seminaret. Målet er at den enkelte skal komme videre i sitt arbeid og at det til slutt skal resultere i at arbeidet publiseres.
Med utgangspunkt i foredrag og arbeidsøkter skal vi få gode råd og se nærmere på prosessen frem mot publikasjon av forskning, samt hva typiske utfordringer er. Vi vil også se nærmere på hvordan man identifiserer målgruppe og hvordan man retter forskning mot tiltenkt gruppe, arbeid med forskningsteksten, og eventuell bearbeiding av tekster som resultat av fagfellevurdering. Det legges opp til workshops underveis og seminaret forutsetter aktiv deltakelse.
Formiddagen 24. september utvider perspektivet noe, og ser også på andre sjangere enn fagartikler, som monografier, forskningspaper og kronikker. Denne delen av seminaret er gratis og åpen for alle interesserte. Lunsj er ikke inkludert for de som deltar her.
Undervisningsspråk: Norsk og svensk.
Seminarledere og veiledere
Professor Urban Wråkberg, Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet. Har lang erfaring fra internasjonalt og tverrvitenskapelig arbeid, og har publisert en stor mengde artikler og kapitler i fagbøker. Urban har erfaring som redaktør av fagfellevurderte tidsskrifter.
Førsteamanuensis Kristin Solli, OsloMet. Forsker på språkpraksiser i en flerspråklig og flerkulturell akademisk kontekst, med hovedfokus på bruken av norsk og engelsk i høyere utdanning. Hun har bred erfaring med å veilede stipendiater og andre som ikke har så mye publiseringserfaring.
Foredragsholdere
Audun Farbrot, fagsjef for forskningskommunikasjon ved Høyskolen Kristiania. Har skrevet blant annet Skrivekoden – Ti nøkler til en god og effektiv tekst (2019) og Forskningskommunikasjon – Praktisk håndbok for forskere og kommunikasjonsrådgivere (2013).
Elisabeth S. Koren, historiker og 1. konservator ved Norsk maritimt museum. Har blant annet skrevet Hedret og glemt, Krigsseilerne fra første verdenskrig og det norske samfunnet (2020). Hun er redaktør for Norsk museumstidsskrift.
Markus Slettholm, debattansvarlig og kommentator i Morgenbladet.
Program
23. september:
09:30 Kaffe og registrering
10:00 Velkommen
10:15 Presentasjonsrunde
10:30 Skriveseminar sesjon 1 ved Kristin Solli
11:30 Lunsj
12:30 Skriveseminar sesjon 2 ved Kristin Solli
14:30 Kaffepause
15:00 Workshop
17:30 Avsluttende gjennomgang
19:00-21:00 Felles middag
24. september:
08:30 Kaffe og gjennomgang av dagens arbeid
08:45 Hvordan skrive fagartikler, sett fra redaktør og fagfelleperspektivet, ved Urban Wråkberg
09:15 Hvordan skrive bøker og monografier, ved Audun Farbrot.
09:45 Pause
10:00 Forskningspaper og seminarinnlegg, ved Elisabeth S. Koren.
10:30 Hvordan komme på trykk i avisen? ved Markus Slettholm.
11:00 Paneldiskusjon
11:30 Lunsj (den åpne sesjonen avsluttes)
12:30 Foredrag og skriveøkt Urban Wråkberg
14:00 Workshop
16:00 Avsluttende gjennomgang
17:00 Slutt
Påmelding (For hele seminaret).
Maks antall deltagere på hele seminaret: 25.
Frist for påmelding til hele seminariet er 15. august 2021, eller når kurset er fulltegnet. Vær ute i god tid!
Påmeldingsavgift er kr. 800,- og dekker lunsj, kaffe/te og frukt.
Den enkelte booker reise og overnatting selv.
Spørsmål av praktisk art knyttet til påmelding og lokaler, kan rettes til Thea Næss – thenass@mil.no
Spørsmål av faglig art, kan rettes til Harald Høiback – hahoiback@forsvaretsmuseer.no
Meld deg på hele seminaret her:
Meld deg på til formiddagsøkta 24. september her:
Vi ønsker varmt velkommen!