Også i 2018 er Museumsforbundet på Arendalsuka sammen med museene på Sørlandet og andre samarbeidspartnere. I år er det 100 år siden vår moderorganisasjon Norske Museers Landsforbund ble stiftet. Siden jubileet faller sammen med pågående prosesser med å meisle ut ny kulturpolitikk, den pågående regionreformen og vurdering av status for museene etter museumsreformen vil debattene i år se på mulige fremtidsscenarier for museene gjennom arrangementet «Fremtidsblikket på museene!». I «Nasjonal satsing på kulturturisme – hva skal til?» og «Moderne slaveri» vil museets samfunnsrolle og rolle som næringsaktør i kunst-, kultur og reiseliv være i fokus.
Museene på Sørlandet kan møtes på standen vår på Torvet mandag-fredag, og det vil bli anledning til å møte museumsfolk på «D/S Hestmanden» og «Gamle Oksøy» på Tyholmen. Følg med på våre FB-arrangementer (lenker i programmet under) og Arendalsukas nettsider for mer informasjon!
Disse møter du på standen:
- 13.8.: Norges museumsforbund (NMF)
- 14.8.: Aust-Agder museum og arkiv: “Slavegjort” og andre utstillinger og aktiviteter.
- 15.8.: Næs Jernverksmuseum: Hvordan lage skikkelig kalkmørtel og istandsette ovner? Demonstrasjon: elektrolysebehandling av antikvarisk jern.
- 16.8.: Vest-Agder-museet: Museet med det rare i – prøv en gjenstandsquiz, lytt til lirekassespill og lag ditt eget bånd på slyngevev.
- 17.8.: SØRLANDETS KUNSTMUSEUM: “lag samtidskunst på 1 minutt”
Programmet, som i hovedsak foregår på D/S Hestmanden, Tyholmen (se kart under):
- Tirsdag 14. august: Møt museumsfolk!
- Onsdag 15. august: Moderne slaveri (OBS! på KUBEN + omvisning)
Slaveriet er ikke utryddet, det øker. Over 40 millioner mennesker er fanget i tvangsarbeid, og mange av dem produserer varer som selges i land som Norge. Flere og flere land vedtar lover mot moderne slaveri, er det på tide at politikerne forbyr tvangsarbeid i våre leverandørkjeder? I samarbeid med Kuben arrangerer Initiativ for etisk handel (IEH) en paneldebatt om moderne slaveri før omvisning i utstillingen Slavegjort, som omhandler både 1700-tallets og dagens slaveri. - Torsdag 16. og fredag 17. august: Smakfull quiz fra Oselias kokebok
Oselia Osuldsen var i perioden ca. 1870-1885 tjenestepike og etter hvert husjomfru hos familien Samuel Eyde i Arendal. Familien Eyde var en av de mest velstående familien i byen og Arendal var en av Norges rikeste byer. Oselia etterlot seg en samling med oppskrifter som gir oss et unikt innblikk i mattradisjoner, spennende oppskrifter, kunnskap om råvarer og ikke minst et blikk inn i hvilke forhold kvinner jobbet under på kjøkkenet. Hva spiste de rike til middag på slutten av 1800-tallet, hadde de is og pasta? Hva lagde de mat på, eller kunne de kjøpe sitroner og appelsiner? Kom og test dine kunnskaper om mat og kokekunst på 1800-tallet! - Torsdag 16. august: Nasjonal satsing på kulturturisme – hva skal til?
Norsk natur er hovedsalgsvaren til reiselivsbransjen selv om undersøkelser viser at kulturopplevelser er svært viktig for turistene. For regjeringen står turisme og kulturnæring på agendaen, men dette gjenspeiles i liten grad i den siste reiselivsmeldingen og i politiske virkemidler. Ekspertutvalget for nye oppgaver til fylkeskommunene nevner museene som sentrale elementer i kulturturisme og -næring i bygging av de nye regionene, men sier lite om hvordan dette skal kunne bli en realitet. Regjeringenn nedsatte et samarbeidsråd for kunst, kultur og reiseliv som legger frem sin rapport i slutten av august. Rådets leder Reidar Fuglestad innlederom rådets arbeid. - Fredag 17. august: Fremtidsblikket på museene og kulturen!
I 2018 er det 100 år siden Norges museumsforbunds moderorganisasjon Norske museers landsforbund ble stiftet. Jubileet faller sammen med pågående prosesser med å meisle ut ny kulturpolitikk, vurdere status for museene etter museumsreformen og se på mulige fremtidsscenarier for museene. Camilla Tepfers i In Future, legger frem sentrale resultater fra arbeidet med å etablere nye scenarier som innledning til debatt om «Framtidas museum».
Andre relevante arrangementer:
- Tirsdag 14. august: Er norsk kultur overlegen andre? En debatt om verdier. Arrangør: Den norske kirke
- Torsdag 16. august: Fortid som forretning: Kulturarvens rolle i lokal og norsk næringsutvikling. Arrangører: The Heritage Experience Initiative – HEI, Institutt for arkeologi, konservering og historie (IAKH), Universitetet i Oslo
- Onsdag 15. august: Rus og reker. Hvorfor har rus så stor plass i kultur og samfunnsliv? Arrangør: fagrådet – Rusfeltets hovedorgan, Tyrilistiftelsen
- Torsdag 16. august: Hvem er best på kultur – kommunene eller staten? Arrangører: Norsk kulturforum, KS
- Arendalsukas kulturprogram 2018: “Arendalsuka er ikke bare samfunnsdebatt og politikk. Du vil også kunne oppsøke en rekke interessante kulturarrangementer, enten det er musikk, litteratur, idrett, film, kåserier eller billedkunst. Noen av disse arrangementene er rene kulturarrangementer, andre vil være kulturinnslag sammen med ulike typer møter og debatter.”
————————————–
Om Arendalsuka (fra arrangørens nettsider):
Arendalsuka – en årlig arena hvor nasjonale aktører innenfor politikk, samfunns- og næringsliv møter hverandre og møter folk for debatt og utforming av politikk for nåtid og framtid. Arendalsuka er partipolitisk uavhengig, og har som mål å styrke troen på politikk og politisk debatt. Arendalsuka ønsker på denne måten å bidra til styrking av kraften i vårt levende demokrati.
Arendalsuka er en arena for uformelle møter mellom næringsliv og politikk.
Mer informasjon: www.arendalsuka.no