Museumsforbundet har gjennom flere år deltatt på Arendalsuka for å sette ulike kultur- og museumspolitiske tema på agendaen. 17. august planlegger Museumsforbundet en museumsdag med fire programposter.
10.00–12.15 arrangerer Museumsforbundets fagseksjon for kunst- og kunstindustrimuseer og Bommuldsfabrikken Kunsthall et seminar om «Nytenkende kunstprosjekter i norske fengsler – samarbeid mellom kunstfeltet og kriminalomsorgen. Hvilken rolle kan kunst ha i de innsattes hverdag?».
Mange museer i Norge har gjennom flere år hatt godt samarbeid med kriminalomsorgen om ulike tiltak og prosjekter som involverer innsatte i fengslene. I dette seminaret vil seksjon for kunst- og kunstindustrimuseer i Norges museumsforbund og Bommuldsfabrikken kunsthall belyse hvordan man kan bruke kunstprosjekter aktivt i norske fengsler for å gi innsatte opplevelser og utvikling. Seminaret trekker frem ulike eksempler på kunstprosjekter.
Program:
Kl. 10.00-10.40
Lotte Konow Lund: Bilder fra innsiden/Images from the inside (2008-), Bredtveit fengsel og forvaringsanstalt
Kunstneren Lotte Konow Lund har gjennom ti år utført et omfattende prosjekt i kvinnefengselet på Bredtveit. Hvert år har Konow Lund tilbragt fem-seks under med å arbeide i fengselet. Hun har vært konsulent for kunstprosjekter av andre kunstnere i fellesområdene, donert verk selv og sammen med de innsatte smykket ut store deler av fengselet. Hun presenterer Why do I draw? Images from the Inside (2007-2017) hvor hun over lang tid i sin tegneundervisning i fengselet har undersøkt spørsmål som: «Hva er Kjærlighet? Hva er makt? Hva savner du?» sammen med de innsatte.
Kl. 10.40-11.20
Eirin Støen: En forestilling om frihet (2017-), Ila fengsel og forvaringsanstalt
I luftegården til avdeling Annekset ved Ila fengsel og forvaringsanstalt, har kunstner Eirin Støen og kurator Kristine Jærn Pilgaard utviklet det relasjonelle kunstprosjektet En forestilling om frihet. Kunsten er ikke mindre fri i fengselssammenheng, tvert imot sørger alle begrensningene for at det åpner seg nye muligheter. Det å legge opp til et samarbeid mellom innsatte og ansatte, og at de skulle lage noe sammen over tid var viktig for kunstnerne. Ikke minst at de innsatte skulle få være med på å definere sine omgivelser- å skape en alternativ virkelighet. Forelesningen kretser rundt hagearkitektur, lysthuset, drivhuset, bakeriet og forsamlingshuset og en tidligere redskapsbod som er omdefinert til atelieret til Munchs hus. Her finnes bøker om kunst, kultur og natur, og rom for at de innsatte kan drive med kreativt arbeid.
Kl. 11.20-11.35
Kaffepause
Kl. 11.35-12.15
Kristine Jærn Pilgaard og Thora Dolven Balke: Agder Kunstakademi (2018-), Agder fengsel, avd. Froland
Agder Kunstakademi er en kunstskole i Agder fengsel, avdeling Froland, basert på eksperimentering og fri tenking. Kunstskolen er initiert av kunstnere og er for de innsatte. Agder Kunstakademi er igangsatt av KORO og utviklet i nær dialog med i fengselet. Agder Kunstakademi er en høykvalitets kunstutdanning basert på korte og langvarige kurs over en treåring periode, fra høsten 2020 til våren 2023. Foredraget presenterer pågående kunstprosjekter og gir innblikk i hvordan kunstbibliotek, klasserom og galleri fungerer som del av prosjektet. Agder kunstakademi representerer en unik nytenkende modell for et kunstprosjekt i det offentlige rom hvor overføring og kunnskap og prosessen mellom mennesker prioriteres gjennom fokus på samarbeid, refleksjon og læring.
Seminaret er åpent for alle og har plass til ca. 40 deltagere. Det blir anledning til spørsmål og samtale etter hvert foredrag. Vi følger lokale smittevernsregler og vil sørge for en trygg opplevelse.
Velkommen til et spennende seminar på Bomuldsfabrikken!
13.30–15.00: «Museumsmelding for en ny tid?», på Arendal Bibliotek.
Rett før påske la kulturminister Abid Q. Raja frem den nye museumsmeldingen «Musea i samfunnet. Tillit, ting og tid.» I denne legges det vekt på at museene er demokratiske bærebjelker og en del av den avgjørende infrastrukturen for demokratiutøvelse og ytringsfrihet. Museene er kunnskapsproduserende institusjoner som bidrar til kompetanse og kunnskap gjennom hele livet.
Museumspolitikken som meisles ut skal derfor legge grunnlaget for en del av vår felles dannelse og forståelse av oss selv historisk, i nåtid og i fremtid. Den skal bidra til å legge til rette for den store dype samtalen og trekke opp regjeringens ambisjonsnivå for «samfunnsutviklinga i stort». Det er store og gode ambisjoner for en museumsmelding for tiåret som kommer.Meldingen rommer også mange gode satsinger for ulike sentrale arbeidsområder i museumssektoren. Det avgjørende blir hvordan signalene og strategiene skal løftes inn i praktisk politikk gjennom kommende budsjetter og, ikke minst, bli en realitet og ikke strande som gode intensjoner og fagre løfter. I denne programposten vil vi diskutere hvordan dette kan skje og hvor raskt man kan regne med resultater. OG: om dette er en museumsmelding for en ny tid. Til å diskutere dette har vi utfordret tidligere kulturministre med bred kunnskap om museumssektoren.
- Trond Giske, Stortingsrepresentant (Ap), Stortinget
- Emma Lind, Statssekretær (V), Kulturdepartementet
-
- Ellen Horn, styreleder Kulturhistorisk museum, UiO
- Knut Brundtland, Arbeidende styreleder i ABG Sundal Collier, tidligere styremedlem Astrup Fearnleymuseet/kunstsamler, ABG Sundal Collier
- Audun Pettersen, Innovasjon Norge
- Trine Skei Grande, Stortinget (V)
19.00–21.00: «Vitenskap, kunst og torsketromming» på Galleri ARTendal med Andrew Wilhite-Hannisdal og Rebekah Oomen.
Torsketromming omhandler et tverrinstitusjonelt samarbeid mellom musikere og havforskningsinstituttet. Temaet knyttes opp til: As far as my Eye can Sea – The Expedition Exhibition hvor hav- og klimaforskningen møter samtidskunstfeltet. Foredraget er med John Andrew Wilhite-Hannisdal og Rebekah Oomen som er forsker og komponist for Torsketromming, et prosjekt i samarbeid med Havforskningsinstituttets Forskningsstasjon Flødevigen på Hisøy, og NoTAM. Norsk senter for teknologi, kunst og musikk, i Oslo. «Torsketromming» lager musikk fra 3D/HD undervannsopptak av torskeparring som ble tatt opp i februar 2020 på Flødevigen. Det var en vitenskapelig prosess som tok 2 år. Torskelydene og dansene danner utgangspunkt for #D-lydinstallasjoner, og live-konserter. Det kunstneriske påvirker forskningen på feltet og uttrykker et ønske om endring i havets økosystem. Foredraget gir en forsmak på Premieren som er på Ultima festivalen i 2021.
For mer informasjon om de ulike kulturarrangementene under Arendalsuka, besøk Arendalsukas nettsider.