• Hopp til primær menyen
  • Hopp til hovedinnhold
  • Hopp til primært sidefelt
  • Hopp til bunntekst

Norges museumsforbund

Din interesseorganisasjon for museumspolitisk arbeid og faglig utvikling

  • Nyheter
    • Kommende høringer
  • Arrangementer
  • Fagseksjoner
    • Besøks- og attraksjonsutvikling
    • Formidling
    • Forskning
    • Immateriell kulturarv
    • Industri, kommunikasjon og anlegg
    • Kunst- og kunstindustrimuseer
    • Museer som arbeider med samiske tema
    • Museumsledelse
    • Naturhistorie
    • Samlingsforvaltning
  • Jobb i museum
  • Blogg
  • Dokumenter
  • Om Museumsforbundet
    • Kontakt
    • Presse
    • Medlemmer
    • Vedtekter
    • Autorisasjon i Norges museumsforbund
    • Årets museum
    • Museumssignaturer

Arendalsuka 2022

Sigrid Stenerud Steien · 12. september 2022

Fra debatten “Start og Silo – har det kommersielle tatt overhånd i museumsverdenen?” Reidar Fuglestad (direktør, Sørlandets kunstmuseum), Karen Kristine Blågestad (kulturredaktør, Fædrelandsvennen), Jan Freuchen (kunstner/kurator) Kathrin Pabst (komiteleder ICOM, ICETHICS) og samtaleleder Danby Choi (redaktør, Subjekt). Foto: Sigrid Stenerud Steien/Museumsforbundet

Vi ser tilbake på et vellykket arrangement under Arendalsuka i august, med tre paneldebatter og filmvisning på D/S «Hestmanden». Både tirsdag og torsdag ble det museumsmingling med minikonserter på M/S «Gamle Oksøy». Torsdagen inviterte vi i tillegg til strømming av panellederdebatten i auditoriet til «Hestmanden».

 

Fra debatten “Silo og Start – Har det kommersielle tatt overhånd i museumsverden?” Kunstner og kurator Jan Freuchen. Foto: Sigrid Stenerud Steien/Museumsforbundet

“Start og Silo – har det kommersielle tatt overhånd i museumsverdenen?”

Mens regnet trommet på dekk var auditoriet inne på «Hestmanden» fullt idet vi var klare for første debatt.

Det ble brudulje i sommer da fotballaget IK Start og Kunstsilo lanserte sitt rykende ferske samarbeid. To sterke merkevarer på det sindige Sørlandet ønsket å forene krefter og utvide perspektivet til sine respektive besøkende. Samarbeidsavtalen og lanseringen, med felles fremføring av Start-hymnen i pausen under en hjemmekamp, er blitt beskrevet av utenforstående aktører som alt fra absurd teater til rørende vakkert – og fra veldig pinlig til et klokt strategisk grep.

Kunstsilo i Kristiansand har møtt kritikk i sitt samarbeid med kommersielle aktører, hvor flere mener at det kunstfaglige programmet kommer i andre rekke. Et økende press på at museene må ha egen inntjening gjør at de må tenke kreativt, men kan det gå på bekostning av museets faglighet og integritet? I panelet møtte direktør ved Sørlandets kunstmuseum Reidar Fuglestad kunstner og kurator Jan Freuchen, kulturredaktør i Fædrelandsvennen Karen Kristine Blågestad og leder av ICETHICS i ICOM Kathrin Pabst. Subjekt-redaktør Danby Choi ledet samtalen.
Arrangementet var laget i samarbeid med SKMU.

Det var fullt auditorium under den første debatten. Foto: Sigrid Stenerud Steien/Museumsforbundet

Temaet for debatten engasjerer både lokalt og nasjonalt, da flere har uttrykt sin bekymring for at museenes økende fokus på markedsføring skal gå på bekostning av museets faglighet. I etterkant av arrangementet har over 700 sett debatten. Se opptaket i sin helhet her. 

 

 

Museumsfrivillighet anno 2022

Frivillighet i museene har vært avgjørende for å kunne holde kunne holde aktiviteten oppe gjennom sesongen. Mange av de frivillige bærer på kunnskap, kompetanse og ferdigheter som er uunnværlige for museene. Frivillighetsarbeid er også en viktig sosial arena for mange, der man blir en del av et felleskap.

Signe Bock Segaard, forsker, Senter for forskning på sivilsamfunn og frivillig sektor. Foto: Sigrid Stenerud Steien/Museumsforbundet

Det er likevel flere problemstillinger som dukker opp hos museene når det kommer til frivillighet: Hvordan opprettholde en god rekruttering av frivillige? Hvordan skal man få rekruttert et større mangfold av frivillige, som representerer ulike grupper som som kan bidra med ulik kompetanse? Må vi tenke annerledes rundt hva frivillighetsarbeidet kan romme? Frivilligheten koster også museene økonomisk, noe som det  er viktig å belyse for bidragsytere og samfunnet for øvrig. Vi fikk høre innlegg av Signe Bock Segaard, forsker ved Senter for forskning på sivilsamfunn og frivillig sektor, og Statssekretær (Ap) fra Kulturdepartementet Odin Adelsten Bohmann.

Fra debatten “Museumsfrivillighet anno 2022”. Hedda Lombardo (generalsekretær, Norsk Forening for Fartøyvern), Hege Hauge Tofte (museumsdirektør, Østfoldmuseene), Heidi Anett Beistad (museumsdirektør, Stiklestad Nasjonale Kultursenter) og John Olsen (museumsdirektør, Vest-Agder-museet). Foto: Sigrid Stenerud Steien/Museumsforbundet


Innleggene ble etterfulgt av en panelsamtale med Heidi Anett Beistad (museumsdirektør, Stiklestad Nasjonale Kultursenter), Hege Hauge Tofte (museumsdirektør, Østfoldmuseene) John Olsen (museumsdirektør, Vest-Agder-museet) og Hedda Lombardo (generalsekretær, Norsk Forening for Fartøyvern). Samtalen ble ledet av Karen Espelund, museumsdirektør ved Museene i Sør-Trøndelag og styremedlem i NMF.

Se opptak fra debatten her. I forkant av samtalen om Museumsfrivillighet anno 2022 viste vi filmen Museumsfrivillighet rundt Østersjøen.

 

 

 

 

 

Museer, krig og krise

Kathrin Pabst fra Vest-Agder-museet og leder for prosjektet Identity on the Line (I-ON). Foto: Sigrid Stenerud Steien/Museumsforbundet

Det foregår en kulturkrig i Ukraina der kulturobjekter av stor kulturell verdi systematisk ødelegges. Flere museumsansatte i Ukraina jobber nå for å bevare kultur- og kunstobjekter, med livet som innsats. Den ukrainske identiteten er under angrep.
Programmet på «Hestmanden» ble avsluttet med en interessant og viktig samtale om hvordan hjelpe museer i krig, og hvordan krigstraumer kan følge flere generasjoner.

Vi fikk høre om det norsk ledede europeiske prosjektet Identity on the Line, ledet av Kathrin Pabst ved Vest-Agder-museet. Prosjektet undersøker de langvarige konsekvensene av ulike migrasjonsprosesser som har funnet sted i Europa de siste 100 årene. Norge er ett av syv land som er involvert i prosjektet, sammen med Sverige, Danmark, Polen, Litauen, Slovenia og Kroatia. (01.september 2022 ble det kunngjort at “Identity on the Line” vant European Museum Academy Award – en pris som kun er blitt utdelt fire ganger tidligere.)

Fra samtalen “Museer, krig og krise”. Kathrin Pabst (Vest-Agder-museet/Identity on the Line), Linn Kristin Solheim (kulturhistorisk museum, UiO) og Liv Ramskjær (generalsekretær, Museumsforbundet). Foto: Sigrid Stenerud Steien/Museumsforbundet

Linn Kristin Solheim fra Kulturhistorisk museum, UiO, fortalte om hvordan Ukraina henvendte seg til konservatorer over hele verden for hjelp til å få tilsendt pakkematerialer, slik at museumsansatte i Ukraina kunne transportere kultur- og kunstobjekter trygt i sikkerhet. Flere museer, deriblant Kulturhistorisk museum, sendte klimaesker, usyret papir og mer til Lviv, der utstyret ble distribuert videre til de ulike museene som befant seg i de mest utsatte områdene. Ulike objekter har behov for ulikt miljø, og faktorer som temperatur og fuktighet vil kunne forringe objektene også etter objektene er blitt fraktet i sikkerhet.

Hele samtalen mellom Pabst, Solheim og generalsekretær i Museumsforbundet Liv Ramskjær kan sees her.

 

 

 

Vi ønsker å takke alle samarbeidspartnere og involverte for godt gjennomført arrangement under Arendalsuka 2022! 

aktuelt, arendal, arendalsuka, arendalsuka2022, arendalsuka22, bevaring, etikk, frivillighet, kommersialisering, krig og krise, kunstsiloen, museer, museum, museumsfrivillighet, museumspolitikk

    Sekretariatet

Hoved sidebar

Podcast: Spreng grensene!

Søk autorisasjon NMF

Har du mastergrad eller doktorgrad og minimum to års variert museumspraksis, samt vitenskapelige arbeider i henhold til kriteriene, kan du søke om autorisasjon som konservator NMF eller førstekonservator NMF.

Søknadsfrist: 15. september  2025

Les mer om autoriasjon og finn søknadskjema her.

Årets museum

Vinnere av Årets museum

2025 - Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design
2024 - Jektefartsmuseet, Nordlandsmuseet
2023 - Naturhistorisk museum, Universitetet i Oslo
2022 - Valdresmusea
2021 - Universitetsmuseet i Bergen
2020 - Ingen prisutdeling
2019 - Oslo Museum
2018 - Blaafarveværket
2017 - Nordnorsk Kunstmuseum
2016 - Vest-Agder-museet
2015 - Nynorsk kultursentrum
2014 - KODE - Kunstmuseene i Bergen
2013 - Popsenteret
2012 - Vest-Telemark Museum
2011 - Norsk Teknisk Museum
2010 - NTNU Vitenskapsmuseet
2009 - Jærmuseet
2008 - Lillehammer Kunstmuseum
2007 - Museumssenteret i Salhus
2006 - Internasjonal Kultursenter og Museum (IKM)
2005 - Trøndelag Folkemuseum - Sverresborg
2004 - Midt-Troms Museum
2003 - Ingen prisutdeling
2002 - Norsk Skogbruksmuseum
2001 - Agder naturmuseum og botanisk hage
2000 - Norsk folkemuseum
1999 - Ryfylkemuseet
1998 - Museet i Erkebispegården
1997 - Kystmuseet i Nord-Trøndelag, Woxengs Samlinger

Museumsforbundet mener

Hold deg oppdatert på hva Museumsforbundet mener - høringsinnlegg og andre innspill fra Norges Museumsforbund publiseres jevnlig her.

Footer

Kontakt

Akersgata 43
0158 OSLO

Inngang i Lille Grensen

Tlf. 22 99 31 30
sekretariat@museumsforbundet.no

Logo Kulturrådet  logo Museumsnytt
Logo NEMO      Logo Council of Europe

Følg oss på Facebook

Norges museumsforbund (NMF)

© 2025 · Norges Museumsforbund · Strand & Lund AS · Personvernerklæring