I løpet av 2018 har Museumsforbundet levert en rekke innspill og høringsuttalelser, og arbeidet mot de ulike politiske miljøene er videreført. I tillegg har Museumsforbundet også bidratt til, og deltatt i, en rekke medieoppslag der søkelyset ble rettet mot ulike sider ved museene og deres utfordringer.
Museumsforbundet skal i perioden 2014 til 2019 satse på følgende områder: rammevilkår, møteplass, samfunnsrolle og omdømme. Hvert satsingsområde har sine mål for hva som skal være oppnådd innen utløpet av perioden. I tillegg lages det årlige handlingsplaner med konkretisering av målene og resultatene man ønsker å oppnå. Handlingsplanen rulleres årlig slik at den kan tilpasses eventuelle endringer i rammebetingelsene.
I årsmeldingen redegjøres det for de ulike satsingsområdene, organisasjonens formål og styrets sammensetning og arbeid. Det redegjøres også for de ulike seksjonenes aktiviteter samt organisasjonens regnskap og arrangementer.
Trykk her for å lese årsmeldingen for 2018 i sin helhet.
Medlemmer
Museumsforbundet hadde pr. 31.12.2018 215 medlemmer. Av disse var 126 museer, ni tilsluttede, eller assosierte medlemmer, og 80 personlige medlemmer. Ordningen med personlige medlemmer ble avviklet fra 2016. Også i 2018 er enkelte tidligere selvstendige museer blitt innlemmet i større administrative enheter i forbindelse med museumsreformen. Antallet personlige medlemmer ble redusert, og de resterende vitensentrene som ikke er del av et konsolidert museum, meldte seg ut som en konsekvens av at seksjon for vitensentre la ned.
Økonomi
Museumsforbundet hadde i 2018 et ordinært resultat på kr 367 205. Dette underforbruket knytter seg dels til at fagseksjonene ikke har benyttet alle avsatte midler til drift og prosjekter, selv om de i 2018 har brukt mer av dem enn tidligere år, dels at flere eldre avtaler er avsluttet, og at enkelte kostnader er blitt lavere enn beregnet i 2018.
Årsregnskapet er avlagt under forutsetning om fortsatt drift. Likviditeten er god. Virksomheten forurenser ikke det ytre miljøet. Styret for Norges museumsforbund mener regnskapet gir et rettvisende bilde av aktiviteten i 2018, eiendeler, gjeld og finansiell stilling.
Årets overskudd på kr 367 205 overføres til fri egenkapital.
Det nasjonale Museumsmøtet 2018
Det nasjonale museumsmøtet i Mosjøen 17.–19. april, med Helgeland museum som lokal arrangør, samlet 216 deltagere. Møtet beslagla mer eller mindre all hotellkapasitet i Mosjøen de dagene det varte. For å spre deltagerne på ulike flyplasser, ble det snudd litt på programmet ved at man startet med spesialseminarer ulike steder 17. april, hadde en felles seminardag den 18., og seminar formiddagen og deretter årsmøte den 19. april. Dette var gjort med tanke på å spre hjemreisene noe. Temaet for årets møte var Kulturarvsmaskiner. Innleggene på sesjonene belyste temaet fra ulike vinkler, og flere av seksjonene bidro, blant dem var SIKA med seminaret Industridokumentasjon i fokus i Mo i Rana. Det ble arrangert et togseminar Bodø-Mosjøen om Andre verdenskrigs kulturminner. Det foregikk ikke uten en viss dramatikk, i og med NSBs forsøk på å sende seminardeltagerne med buss for tog, men seminaransvarlige sørget for at man fikk bli på toget, om enn i en litt for liten kupé. Seminarene Forskning, samling og kulturarv og Bydanning og press på kulturarv ble arrangert i Mosjøen. I samarbeid med nettverk for litteraturmuseer ble Museum i norsk minnepolitikk arrangert i Petter Dass-museet i Sandnessjøen.
Fellesseminaret om Kulturarvsmaskiner ble innledet av kulturminister Trine Skei Grande, som også foresto den formelle åpningen av møtet. Under møtet ble det også markert at det i april 1918 var 100 år siden man startet arbeidet med å etablere Norske museers Landsforbund. I den forbindelse ble det laget jubileumsnett med tegning av Geir Helgen, notatbøker og penner med logo.
Programmet var utarbeidet i samarbeid med fagseksjonene og Norsk ICOM. Tilbakemeldingene var jevnt over gode. Det ble også arrangert pre- og post-konferanse-tur for de som ønsket å oppleve mer av Helgeland.
Arendalsuka
I forbindelse med Arendalsuka 13.–17. august hadde Museumsforbundet og museene i Aust- og Vest-Agder stand, med skiftende formidlingsopplegg samt flere arrangementer og debatter. Også under Arendalsuka ble 100-årsjubileet markert. Det ble gjennomført mingling på Gamle Oksøy, Kulturpause på Langsæ i samarbeid med KUBEN og Bommuldsfabrikken, og smakfull quiz fra Oselias kokebok i regi av Aust-Agder museum og arkiv. Standen var jevnt over godt besøkt og quizen ble gjennomført flere ganger med god deltakelse. Opplegget under Arendalsuka 2018 var fyldig, og bidro til at Museumsforbundet og museene igjen fikk markere seg tydelig. Bruken av «Gamle Oksøy» som hotell for deltagere, innledere og samarbeidspartnere var vellykket, og skuta fungerte godt som arena for samvær og mingling. Også i 2018 var D/S «Hestmanden» en velegnet hovedarena for debatter og øvrig program.
Komiteer og utvalg
Styret i Museumsforbundet oppnevner medlemmene til Faglig råd. Faglig råd vurderer søknader om autorisasjon som konservator NMF og førstekonservator NMF. Søknader om konservator NMF behandles av medlemmene i Faglig råd, mens det trekkes inn et tredje eksternt medlem i behandlingen av førstekonservatorsøknadene.
Faglig råd besto i 2018 av:
- Birgitte Sauge, Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, leder
- Øivind Storm Bjerke, Universitetet i Oslo
- Alf Ragnar Nielssen, Nord universitet
- Kari Loe Hjelle, Universitetsmuseet i Bergen
- Kyrre Kverndokk, Universitetet i Bergen
- Kari Telste, Norsk Folkemuseum
- Svein Olav Hoff, Lillehammer Kunstmuseum
- Elna Siv Kristoffersen, Arkeologisk Museum, Universitetet i Stavanger
- Liv Ramskjær (sekretær)
Komiteer og utvalg Museumsforbundet er representert i, eller har nominert kandidater til, følgende komiteer og utvalg:
- 1. Sikringsutvalget, Norsk kulturråd Museumsforbundets representant: Morten Sylvester, Vitenskapsmuseet, NTNU
- 2. Komiteen for Norges dokumentarv Nominert av Museumsforbundet: Erik Roll, Museene i Sør-Trøndelag
- 3. Årets museum Jurymedlemmer: Svein Harberg (leder), Isabella Nilsson og Mode Steinkjer. Sekretær: Liv Ramskjær
- 4. NEMO (Network of European Museum Organisations) Norsk kontaktperson: Liv Ramskjær
- 5. European Museum Forum Norsk kontaktperson: Liv Ramskjær
Seksjoner under Norges museumsforbund
I 2016 ble det utformet et mandat for seksjonene. Det er tilgjengelig på Museumsforbundets nettside, og gir blant annet økonomiske og faglige rammer for arbeidet i seksjonene og for samhandling mellom seksjonene og sekretariatet. Det ble innført en ordning der hver seksjon får tilført kr 20 000 i driftsmidler årlig. Dette skal benyttes til dekning av ulike driftskostnader seksjonene har, dekning av halvparten av kostnadene for en deltager til årsmøtet, eller til andre aktiviteter og tiltak seksjonen ønsker å gjennomføre. I tillegg kan seksjonen søke om midler til seminarer, kurs, eller andre tiltak innenfor det fagfeltet seksjonen arbeider i.
For tildeling av midler for 2018, ble det gjennomført en søknadsprosess høsten 2017. Da kom det inn søknader fra syv av seksjonene til tolv prosjekter på til sammen kr 426 400. Det ble besluttet å tildele kr 340 400 til ti prosjekter. Dette er en gledelig og positiv økning fra 2017, og bidrar til kompetanseheving landet over.
For fjerde gang ble valget til styrene i seksjonene avholdt samtidig med valget av styre i Norges museumsforbund.
Etter at seksjon for Vitensentre ble nedlagt som del av Norges museumsforbund på årsmøtet i Hamar i 2015, er antallet seksjoner ni:
- Seksjon for formidling
- Seksjon for kunst- og kunstindustrimuseer
- Seksjon for samferdsel, industri, kommunikasjon og anlegg
- Seksjon for naturhistorie
- Seksjon for museumsledelse
- Samisk museumslag
- Seksjon for samlingsforvalting
- Seksjon for immateriell kulturarv
- Seksjon for forskning
Forsidefoto: Sharon McCutcheon via Unsplash