Det nasjonale Mangfoldsnettverket (Nettverket for minoriteter og kulturelt mangfold) er en plattform for erfaringsdeling og utvikling av prosjekter knyttet til mangfoldsproblematikk. Nettverkets seneste undersøkelses- og refleksjonsprosjekt tar utgangspunkt i sosiolog Lars Laird Iversens begrep uenighetsfellesskap. For mer om uenighetsfellesskapet og de ulike prosjektene se her.
Laird Iversens uenighetsfellesskapsidé er ment som et alternativ til, men også en kritikk av, det mye brukte og misbrukte «verdifelleskapet». Gjennom å forstå demokratisk samhandlende grupper som uenighetsfellesskap, vil vi ifølge Laird Iversen bedre kunne rigge for kreativitet, nyskaping og endring, der deltakerne får lojalitet til avgjørelsene i kraft av å ha vært aktivt deltakende.
Styremedlem i formidlingsseksjonen i NMF Line Engen deltar i Mangfoldsnettverket på vegne av Nasjonalmuseet, og hun valgte å bruke uenighetsfelleskapslinsen til å undersøke tverrfaglige kreative prosesser i kunstmuseet. Er prosjektarbeidet i kunstmuseet et uenighetsfelleskap hvor alle kunnskapsuttrykk og stemmer kommer til? Engen forteller om arbeidet med uenighetsfellesskapet i siste nummer av Forskerforum. Hun sier at Laird Iversens bok ble en øyeåpner for henne i arbeidet i Nasjonalmuseet, og at boken ble en viktig referanse i hennes forsknings- og refleksjonsarbeid hvor hun har undersøkt sammenhengen mellom godt metodisk prosjektarbeid og nyskaping. Når er det snakk om reell uenighet som er nødvendig og fruktbart for kreativitet og nyskaping, og når er det snakk om skinnprosesser? Språk er viktig, og i kronikken tar også Engen et oppgjør med et internt fagspråk.