Den internasjonale museumsdagen (IMD) avholdes 18. mai hvert år, til ære for museenes rolle i samfunnet. I over 40 år har dagen blitt markert i land over hele verden. Formålet med dagen er å øke bevisstheten rundt museenes samfunnsrolle som kunnskapsformidlere og bidragsytere til gjensidig forståelse, samarbeid og fred mellom folk og land. I fjor var over 37 000 museer med på å markere dagen i 158 ulike land.
Hvert år har Den internasjonale museumsdagen et hovedtema som markeringen skal rette et spesielt fokus på. Temaet for 2019 er Museums as Cultural Hubs: The Future of Tradition. Temaet har som mål å belyse hvordan museer kan være kilder til kunnskap om nasjonal kultur og tradisjon, i et samfunn som kontinuerlig preges av globale endringer. I fokus står museenes rolle som kulturelle knutepunkt for deling, samarbeid og samhandling, der kreativitet og kunnskap går hånd i hånd.
Samtidig som museene arbeider for å oppfylle sine primæroppdrag innenfor forskning, formidling og forvaltning, er fornyelse særlig viktig for at museene skal bevare sin aktualitet i samfunnet. Samfunnet er i konstant endring, og samfunnsrollen må derfor kontinuerlig utvikles. Det er museenes oppgave å tilpasse seg disse endringene, og finne nye måter for å formidle samlingene og vår felles historie, slik at vi kan skape nytenkende tradisjoner for et stadig mer variert og moderne samfunn. Museene kan synliggjøre lokalsamfunnets behov, samtidig som de formidler det lokale synspunkter inn i en global kontekst. Museene må stadig søke etter nye måter for å engasjere publikum i globale utfordringer på, og bidra til at vi som samfunn kan møte disse utfordringene på en proaktiv måte.
Museene er særlig egnet til å bygge broer mellom historie og kultur, etablere både dialog og debatt rundt dagsaktuelle problemstillinger, og være med på å definere en bærekraftig fremtid. På den måten kan museene bidra til en bredere forståelse for de moderne, sosiale endringene vi står ovenfor i dag.
I Norge havner Den internasjonale museumsdagen ofte litt i skyggen av grunnlovsdagen, 17. mai. Det er likevel flere museer som ser viktigheten av å markere museumsdagen, og som tar initiativ til feiring.
Har du lyst til å delta under årets markering? Her er en oversikt over noen av arrangementene i Norge:
Dalane folkemuseum
Dalane folkemuseum inviterer publikum til å ta del i Egersund Fayancemuseums 132 år lange historie, og markerer derfor museumsdagen med gratis inngang søndag 19. mai, fra 11.00–17.00.
Fayancefabrikken i Egersund hentet inn læremestre fra både England og Sverige, og utviklingen i stil og dekor var preget av både nasjonale og internasjonale trender. Fabrikken var en viktig hjørnesteinsbedrift for Egersund by, og tilførte internasjonale strømninger til byen. Det er derfor naturlig for oss å invitere publikum til Egersund Fayancemuseum for å markere museumsdagen 2019.
Narvik Krigsmuseum
Narvik Krigsmuseum og Narvik bibliotek markerer den Internasjonale museumsdagen fra 12. til 14. mai.
Mandag 13. mai holder Narvik Krigsmuseum kveldsåpnet kl. 18.00–22.00 (i tillegg til vanlig åpningstid kl. 10.00–16.00).
Ved besøk på Narvik Krigsmuseum kl. 18.00–22.00 kjøpes vanlig inngangsbillett.
Aktiviteter kl. 18.00–21.00:
- Pop-Up guiding: Møt krigshistorien på en ny måte! Utradisjonell guiding gjennom Narvik Krigsmuseums utstillinger kl. 18.00 og kl. 20.00. OBS! Påmelding pga. begrenset antall plasser, vennligst fyll ut påmeldingsskjema: https://forms.gle/J1gs8G9boc1cbF9MA
- Verksted kl. 18.00–21.00: har du lyst til å pynte hjemmet med en bokengel eller en avisrose? OBS! Påmelding – bruk samme påmeldingsskjema som for Pop-Up guiding.
Hvor: Biblioteket
- Filmvisning kl. 19.30: Dokumentar «Beisfjord-tragedien. Den verste fangeleiren på norsk jord». (lengde 20 min.)
Hvor: «Ragnhild Olstad»-auditoriet
- Punktum Kafé & kaffebar: Åpent hele dagen og litt ekstra, kl. 10.00–20.00
MiA – Museene i Akershus
I Kunstnerdalen kan du oppleve Asker som i gamle dager, søndag 26. mai kl. 12.00 til 16.00.
Program
Folkedans – hesteridning – husdyr – spikking – høyhopping – blomsterbinding – friluftsmaleri – sirkusartister – Indisk dans
Omvisere i alle hus, “møt” Hulda og Arne Garborg på Labråten
Se utstillingene “Blaaveis i Asker” og “Asker museum på plakaten”
Bandet FunTime spiller, korsang med Mellomstemt og Asker Bel Canto
Salg av tradisjonsmat og håndverk.
Entrè
Voksne kr. 100,- Barn kr. 50,- Familiebillett kr. 250,-
Fordel med Budstikka-kort eller medlemskort i Asker museums venner.
Arr: Asker museums venner og Asker museum.
Nordmøre museum
Den internasjonale museumsdagen markeres med planteloppemarked på Åsen Bygdemuseum, 25. mai, fra 13.00 til 16.00.
Det vil være åpne museumsutstillinger, og det blir kaffe -og kakesalg i regi av Surnadal hagelag.
Forsidefoto: Gaelle Marcel