Siste oppdatering i saken: “Talde feil” av Maria Pile Svåsand i Museumsnytt 15.10.18:
Ifølge museumsstatistikken frå SSB, er det ein nedgang på 9 prosent i statleg tilskot til dei norske musea frå 2016 til 2017, noko som vart slått opp i fleire medium. No viser det seg at den dramatiske nedgangen skuldast ein feil i statistikken.
Les også: intervju med generalsekretær Liv Ramskjær i Vårt Land 05. september 2018 (pdf)…
– Nedgangen i tilskudd på ni prosent er dramatisk og viser at de siste årenes effektiviseringsdirektiv får utslag for museene. Dette virker nå mot sin hensikt for museene, konstaterer Museumsforbundets generalsekretær Liv Ramskjær etter å ha sett på SSBs ferske Statistikk for museum og samlinger som viser en nedadgående trend i museenes inntekter.
I 2017 gikk tallet på inntekt og bevilgning ned med henholdsvis 2 og 9 prosent, selv om utgiftene fortsatte å øke fra 2016 til 2017, med nær 4 prosent, skriver SSB på sine nettsider. Saken fortsetter under bildet.
Tallet på kulturhistoriske bygg som holdes åpne for publikum har også gått ned, uten at SSB vil peke på noen sammenheng med nedgangen i inntekter. I løpet av to år, fra 2015 til 2017, har det vært en nedgang på hele 11 prosent i tallet på åpne kulturhistorisk bygninger. I 2017 var det totalt 2 519 åpne bygninger, en liten økning på 3 prosent fra 2016.
En tredje nedgang vises i antall årsverk i museene. Fra toppåret i 2015 med 4 213 årsverk, var det samla tallet på årsverk i 2017 på 4 143, en nedgang på 2 prosent.
– Reduksjonen i antall åpne kulturhistoriske bygg understreker at museene må prioritere stadig hardere med de midlene de har, fastslår Ramskjær. – Vi vet at mange har nedbemannet og stått overfor ytterligere nedbemanninger. Dersom denne trenden fortsetter vil det bli enda vanskeligere å gjøre så god jobb på viktige arbeidsområder som museene har ønske og ambisjoner om. Den bekymringen er høyst reell, ikke minst fordi museene de siste fem årene ikke har fått kompensasjon for pris og lønnsvekst.