Forskningsrådet lyser ut 38 nye Ph.d-prosjekter for offentlig sektor med oppstart i 2019. Bedrifter i offentlig sektor kan søke støtte for ansatte som ønsker å ta en doktorgrad, eller søke støtte til utenlandsopphold for stipendiater.
Det vil bli bevilget støtte til maksimalt 50 prosent av gjeldende stipendsats for doktorgradsstipend i søknadstidspunktet. Støtten som tildeles vil dekke kostnader direkte tilknyttet gjennomføringen av doktorgradsprosjektet. Dette inkluderer lønn og personalkostnader for kandidat og intern veileder, driftskostnader for laboratorieforsøk, litteraturinkjøp og konferansereiser samt eventuelle utgifter til gradsgivende institusjon. Støtten kan ikke overstige 50 prosent av de totale, godkjente prosjektkostnadene. Det er et krav at virksomheten utarbeider et reelt budsjett som inkluderer alle kostnader tilknyttet doktorgradsprosjektet. Budsjettet skal kunne gi en oversikt over kostnader som omhandler selve gjennomføringen av doktorgradsprosjektet. Budsjettet skal derfor ikke inkludere tilgrensede eller overordnede FoU-aktiviteter. For å kunne søke om midler til doktorgradsprosjekt, er det et krav at søkeren er fra en offentlig virksomhet, og at minst 80% blir finansiert av det offentlige.
Prosjektet skal innhente kunnskap innenfor områder der kunnskaps- og innovasjonsbehovene er store, og støtter oppunder virksomhetens FoU- og innovasjonsstrategier. Forskningsrådet ønsker å ivareta langsiktig forskning og opprettholde et vitenskapelig kvalitetsnivå gjennom den offentlige sektors Ph.d. Prosjektet har som mål å fremme kunnskap som er relevant både for offentlig sektor og de offentlige aktørenes brukere.
Det kan også søkes om utenlandsstipend for doktorgradsstipendiater som har finansiering gjennom ordningen Offentlig sektor-ph.d., dersom deres gradsgivende institusjon holder til i Norge. Gjennom utlysningen av midler til utenlandsopphold, ønsker forskningsrådet å tilrettelegge for at norske forskere og forskningsmiljøer i større grad tar del i internasjonalt samarbeid. I søknaden må det begrunnes hvordan utenlandsoppholdet vil være en ressurs for stipendiaten. Det er viktig å belyse hvordan oppholdet skal bidra til å styrke doktorgradsprosjektet. Dersom søknaden bevilges gis det muligheter til å motta midler for utenlandsopphold gjennom deler av prosjektperioden. Utenlandsoppholdet kan ha en varighet fra 3 til 12 måneder, men må ikke medføre en forlengelse av den bestemte prosjektperioden. Det kan søkes utenlandsstipend gjennom hele året, og søknadene vil bli behandlet fortløpende.
Les mer om utlysningene på Forskningsrådet sine nettsider.
Forsidefoto: Alina Grubnyak via Unsplash