1.januar 2023 overtar Helgeland Museum driftsansvaret for Lovundbåten museum på Lovund i Lurøy kommune. Museet åpnes for publikum i mai 2023.
På Lovund er man i sluttfasen av et omfattende prosjekt med å dokumentere, konservere, rekonstruere og formidle restene av en nesten 600 år gammel båt.
2.august 1976 ble fragmenter fra en båt gravd opp på Lovund ytterst i Lurøy kommune i Nordland. Funnet ble gjort i forbindelse med uttak av sand til veibygging. Fra starten var det tydelig at funnet besto av rester av en gammel klinkbygd båt. Seinere analyser har vist at båten er bygd av eik fra Agder, hogd på midten av 1400-tallet. Hvordan båten endte opp under sand og leire på ei øy på Helgeland, forblir kanskje en gåte. Båtfunnet er unikt i nordnorsk sammenheng. Dette er den eneste båten fra middelalderen funnet og bevart i landsdelen. Dateringen viser at den stammer fra samme århundre som da den italienske handelsmannen Pietro Querini og mannskapet strandet på Røst. Beretningene etter deres forlis har gitt enestående kunnskap om samfunnet i nord, levekår, næring, samferdsel og internasjonal kontakt.
Fra Røst har man en fortelling, men ingen båt. På Lovund har vi en båt, men ingen fortelling.
Lokalt vakte funnet stor interesse. Enkeltpersoner og bedrifter engasjerte seg. De ønsket båten utgravd og utstilt på øya. Flere initiativ ble tatt, befaringer og analyser gjennomført og rapporter skrevet, men båten ble liggende begravd i sand og gjørme. I 2015 ble ei lokal interessegruppe for Lovundbåten dannet. Gruppa besto av Hans Petter Meland, Gerd Aarnes Meland, Bjørnar Olaisen og Bjørg Stemland. Målet har vært å få gravd båten fram, dokumentert og konservert restene, rekonstruert det som manglet, for deretter stille den ut i et eget bygg -i samarbeid med de arkeologiske fagmiljøene. Slike gamle funn tilhører staten. Forvaltningsansvaret for funn i Lurøy er lagt til Tromsø Museum- Universitetsmuseet (TMU). TMU søkte og fikk tillatelse av Riksantikvaren til å få gjennomføre en forskningsutgravning forsommeren 2016, og i 2017 gravde ansatte fra TMU og Norsk Maritimt Museum ut båtrestene.
Lovundbåten museum er nå ferdigstilt. En båtkrybbe er konstruert for montering av det konserverte tømmeret fra båten. Den vel 12 meter (40 fot) lange båten er sentrum og hovedobjekt i utstillingen. VALRYGG studio (Anita Valrygg) har tegnet bygningen, og LBS (Lovund Bedrifts Service) har bygd den.
Båten forteller om middelalder på Helgeland. Utstillingen vil ta utgangspunkt i Lovundbåten fra ulike perspektiv. Båten binder Lovund sammen med fortida, med andre regioner og nasjoner. Restene av båten har stor verdi, og er i seg selv et særdeles verdifullt kulturminne – en levning fra en ellers kildefattig epoke, også i nasjonal sammenheng.
Utstillingen er ment å være en læringsarena. Publikum innbys til å oppdage fortellingen bak funnet og sette den i perspektiv i forhold til seinmiddelalderens maritime kultur.
Helgeland Museum er ett av tre konsoliderte museer i Nordland, og ble stiftet i 2003. Helgeland Museum har avdelinger i alle 18 kommuner på Helgeland. Administrasjon og ledelse har kontorsted i Mosjøen.