Hvert år reiser seksjon for samlingsforvaltning til et sted i museumsnorge for å ha styreseminar. Samtidig kombinerer vi dette med å besøke et konsolidert museum for å høste erfaringer, se på utfordringer og gode strategier og lytte til kunnskaper som kan deles med resten av landet.

I forkant av årsmøtet til NMF 2019 reiste seksjon for samlingsforvaltning til «Samlingsprosjekt Rogaland» (SamRog) for å høre om bakgrunnen for, erfaringer fra og få innblikk i arbeidet dette tverrfaglige teamet utfører.
- SamRog etablert av fylkeskommunen (etter en vedtatt regionplan for museene i fylket 2014), og støttet av fylkeskommunen og Kulturrådet, men med museene som økonomiske og faglige medspillere. Jærmuseet har arbeidsgiveransvaret for dette mobile samlingsforvaltningsteamet og teamet har kontor på Vitenfabrikken i Sandnes. I tillegg er det tilknyttet en fotoarkivar, ansatt ved Haugalandmuseene og en bygningsantikvar, som er tilknyttet Ryfylkemuseet.
- I utgangspunktet skulle det være et prosjekt på tre år som ble utvidet med ytterligere tre år. Nå er de inne i sitt siste år.
- Alle 5 regionmuseer (Jærmuseet, Dalane Folkemuseum, Ryfylkemuseet, Haugalandmuseet, Museet Stavanger) og Oljemuseet er med.
- Det er egen styringsgruppe til prosjektet.
- Hovedoppgave er å bidra til effektivt samlingsarbeid på regionmuseene i Rogaland. Når den mobile enheten «rykker» ut skal museene ha ressurser og lokaler for at arbeidet skal være effektivt.
- Kjernesamlingene blir prioritert.
- Mandatet for SamRog er at det skal være et mobilt samlingsforvaltningsteam som skal arbeide med å revitalisere samlingene (preventiv konservering, revisjon el nyregistrering, katalogisering, fotografering, pakking og magasinering) og det skal ha en rådgivende funksjon (etablering av felles standarder/rutiner).
SamRog er et spleiselag, der fylkeskommunen bidrar med om lag halvparten og regionmuseene og Oljemuseet det tilsvarende.
Foruten å heve og effektivisere samlingsarbeidet på det enkelte museet initierer det også til seminarer og kurs om skadedyrkontroll, Primus, preventiv konservering, håndtering- og pakkerutiner osv.
SamRog er nå med i et prosjekt om å bedre bevare plastgjenstander i våre samlinger; RAPMUS (Redusert aldring og aktiv konservering av plastgjenstander i museer og samlinger)
Vi startet dagen på Vitengarden i Nærbø. Der fikk vi høre om forutsetningene for at SamRog ble etablert og om det gode samarbeidet som ble gjort med Jærmuseet.
Deretter befarte vi magasinet på Vitengarden som er under bygging.

Så gikk turen til Vitenfabrikken i Sandnes, der SamRog har sine «faste» kontorer. Foruten oss, og kjerneteamet i SamRog, var flere av museenes ansatte med for å møte oss og dele sine erfaringer.
Så var vi så heldige å få se på magasinene på Vitenfabrikken.



Etter en liten kjøretur til Dusavika rett utenfor Stavanger, ble vi tatt imot av Oljemuseets ansatte. Selve museet ligger midt i Stavanger sentrum, men det planlegges og bygges nytt magasin litt utenfor bykjernen. Oljemuseet har store gjenstander som det må tas høyde for når et nytt magasin bygges.

Til slutt fikk vi se magasinhallene på Åmøy. Dette er gamle Nato-haller som er bygget flere hundre meter inne i fjellet. Hallene har stabilt klima og «bombesikkert» – men en kjøredoning må til for å frakte både mennesker og gjenstander innover i labyrintene.



Seksjon for samlingsforvaltning er (og var) veldig takknemlige for å delta på en så omfattende befaring – og få innblikk i et imponerende og systematisk samlingsforvaltningsarbeid, som det Rogaland har klart å få til.
Vi håper dette arbeidet kan få overføringsverdi til andre deler av landet. Systematikken – og presisjonen i dette arbeidet er viktig for gjennomføringen.
Metodene og organiseringen dette prosjektet har jobbet frem er absolutt noe flere regioner bør se nærmere på for å få til en effektiv og gjennomførbar samlingsforvaltning i sine museer.