
LEDELSE I KRYSSPRESS
Hva bruker vi museumsledere egentlig arbeidstida vår på? Velkommen til Trondheim 14.-15. november 2022. Da deler vi praktisk museumsledererfaring fra å stå i krysspress.
Styret i seksjon for ledelse ønsker velkommen til Norges museumsforbunds lederseminar! Seminaret tar mål av seg til å være en arena for ledere og ledergrupper i norske museer der det legges opp til foredrag og diskusjoner sammen med alle deltakere rundt tema knyttet til ledelse.
Med oss denne gangen har vi Trine Skei Grande fra Footprint Consulting, Cecilie Øien fra Preus museum, Ann Siri Hegseth Garberg fra MiST, Petter Snekkestad fra Varanger museum, Karen Espelund fra MiST, André Støylen i Sparebankstiftelsen DNB og Arne Julsrud Berg fra Mjøsmuseet.
Bygge, bevare, drifte?
Museumsledere har et tyngende ansvar for bygg! Dette er antikvariske bygg i samlingene våre, utstillingsbygg og magasiner, som gjerne dessverre også er «antikvariske». I tillegg skal vi skaffe penger til «drømmeslottet», enten det er et bærekraftig og moderne magasin eller det endelige utstillings- og kontorbygget. Kan vi tenke radikalt nytt rundt bygningsforvaltning, nybygg og drift av byggene våre?
Museum for alle, eller for dem som betaler godt?
Koronakrisen har vist oss hvor sårbare vi er når inntekter fra billettsalg, museumsbutikk, utleie og arrangementer forsvinner. Samtidig som det forventes at disse inntektene skal øke, er det et mål at vi skal nå grupper med ulik inntekt og betalingsevne. Hvordan skal vi prioritere når vi på den ene siden skal være tilgjengelig for alle og involvere bredere, og på samme tid øke egeninntjeningen vår?
Kontinuitet og langsiktighet eller avhengighet og kortsiktighet?
Museenes kapital er samlingene og kompetansen vår, men museumsutvikling finansieres i stor grad gjennom enkelttilskudd som prosjekter. Dette er givende og gir oss nye impulser og satsinger, men utfordrer oss i møte med knappe driftsressurser, kontinuitet og langsiktighet i museumsarbeidet. Noen ganger må vi stille oss det paradoksale spørsmålet «hva skjer hos oss nå dersom vi lykkes med denne søknaden og setter i gang prosjektet?». Og kan vi komme i press mellom finansiering og egen integritet når «armlengdes avstand» til enkelte offentlige og private finansieringskilder blir kort?
Lokal forankring, mangfold og frivillighet
Stortingsmeldingen ber oss om å prioritere frivilligheten og lokal forankring. De opprinnelige medstifterne ble gjerne regnet som garantistene for lokal forankring og en aktiv frivillighet ved museene da museumsreformen ble lansert. Erfaringen er at store ressurser går til å holde vedlike interessen hos en liten gruppe lokale veletablerte ildsjeler, mens mandatet og samfunnsansvaret samtidig pålegger oss å ta et «krafttak for mangfold». Her ligger det muligens utfordringer både for museumsfaglig prioritering og for et bredere og mer mangfoldige frivillig engasjement?
Eierskap, autonomi og integritet
Museene som har egne styrer knyttet til eierskapet til samlingene, såkalte eierstyrer, er mange steder forhindret i å sette tydelige mål for samlingsarbeidet, få til nødvendig internt samarbeid eller søke faglige synergier lokalt, regionalt og nasjonalt. Nå pålegges museene heldigvis å rydde i sine eierforhold og intensivere profesjonaliseringen for å kunne ivareta sin faglige autonomi og integritet, men hvordan skal dette egentlig gjennomføres?
PRAKTISK INFO OG PÅMELDING:
Tid: 14. – 15. november 2022
Sted: Trondheim (Rockheim)
Påmeldingsfrist: 1. september
Seminaret er i år lagt til Trondheim, og som tidligere blir dette en lunsj til lunsj-arrangement. Selve seminaret finner sted på Rockheim. Her vil vi også få en eksklusiv omvisning samt festmiddag på mandagskvelden. Det blir mulig å bestille overnatting gjennom påmeldingsskjemaet til seminaret. Detaljert program sendes ut i løpet av august.
Seminaravgift:
– Seminaravgift inkl. overnatting, lunsj begge dager og festmiddag 14. november: kr. 4500,-
– Seminaravgift inkl. lunsj begge dager og festmiddag 14. november: kr. 3000,-
Prisene tar utgangspunkt i en fullsatt deltagerliste, og det tas forbehold om mindre justeringer.
Påmeldingen er bindende. Ved avbestilling 4-14 dager før seminaret vil det påløpe et avbestillingsgebyr på kr. 1000,-. Ved avbestilling 0-3 dager før seminaret vil det påløpe et avbestillingsgebyr på kr. 3000,-.
Spørsmål? Ta gjerne kontakt med:
Magnus Sempler Holte, magnus.sempler.holte@annomuseum.no, tlf. 952 53 184
Vel møtt!
Museumsforbundet
Seksjon for museumsledelse
Hege Hauge Tofte, direktør, Østfoldmuseene
Nina Refseth, direktør, Norsk Folkemuseum
Arne Julsrud Berg, direktør Mjøsmuseet
Sabrina Van Der Ley, direktør Sør-Troms Museum
Magnus Sempler Holte, leder seksjon publikum og formidling, Anno Domkirkeodden