Kunstnermeldingen Kunstnerkår er kommet
Tidligere i sommer kom den nye kunstnermeldingen Meld. St. 22 «kunstnerkår» (2022-2023), og her er det mye interessant lesing. Meldingen setter som et overordnet mål for kunstnerpolitikken at det skal være gode muligheter til å praktisere som kunstner nasjonalt og internasjonalt.
I tillegg vektlegges det at det skal bli et løft for samisk kunst og kultur, og RDM garanters videre drift av prosjektet med nye lokaler til kunstvisning på 5 millioner kr.
Kunstmuseer regnes som visningssteder for kunst, innkjøp, oppdrag og honorering en viktig del for synlighet og videre oppdragsvirksomhet for kunstnere – i tillegg er museene viktig for møtet mellom kunstner og publikum.
«Visningsstedene og kompetansen, ressursene og prioriteringene til kunstmuseene er derfor sentrale for arbeidsvilkårene til de visuelle kunstnerne.»
Departementets fokus i denne meldingen er særskilt tung rundt ambisjonene om kunstneres status som arbeidsfolk som har rett til rimelig betaling for arbeidet de gjør og det meldes at institusjoner som engasjerer kunstnere har et ansvar for å påse at dette skjer med oppfølging av tariff og gode arbeidsforhold (bl.a hms), samt sikrer rimelig betaling for leveransen og oppdraget de har fått.
Dette ansvaret hos institusjonene er noe regjeringene videre vil vektlegge fremover gjennom ordinære budsjettprosesser så vel som i styringsdialog og tilskuddsbrev. Det legges opp til at museene og kunstinstitusjonene skal føre egen statistikk over honorering og utbetaling av utstillingsvederlag ettersom det ikke finnes god nok oversikt over i hvilken grad og utstrekning dette gjøres etter avtale.
Løft for samisk kunst og kultur
De samiske museene utgjør en viktig infrastruktur for samiske kunstnere og kulturarbeidere. De forvalter samlinger som inneholder tradisjonshåndverk, duodji og samtidskunst. Det fremheves at de samiske museene har viktig kompetanse på samisk kultur, og at dette kan være med på å sikre god formidling og bidra til viktig samarbeid med andre museer og kulturaktører i Sapmi og internasjonalt.
En styrking av samiske museum bidra til at samisk kunst, kultur og tradisjonshåndtverk synliggjøres bedre og videre kunnskap kan bygges.
I meldingen fremstår dette som en ønsket utvikling og at det kan skje gjennom å sikre de samiske museene med gode rammer til fagstillinger, utstillingsarbeid og samlingsforvaltning samt kapasitet til samarbeid med andre museer.
Et utvalg av prioriteringer og videre oppfølginger. Regjeringen vil:
- sikre god økonomi for kunstinstitusjonar ovr heile landet
- sikre drifta til Kvääniteatteri AS
- vurdere rapporten frå sannings- og forsoningskommisjonen i eit kulturpolitisk perspektiv og følgje opp med tiltak
- sikre drifta av det samiske kunstnarkollektivet Daíddadállu
- bidra til arbeidet Sametinget gjer for å betre driftsvilkåra for dei samiske musea
- stimulere til samlingsutvikling og innkjøp av samisk kunst
- kome attende til korleis ei eigna oppfølging av endringane av arbeidstakaromgrepet i arbeidsmiljølova kan sikrast
- reforhandle avtalen om utstillingsvederlag slik at han er tilpassa dagens kunstnarlege praksisar og utviklinga på kunstfeltet
- at institusjonar med statleg tilskot skal rapportere om utbetalt vederlag og honorar til kunstnarar og sjølve føre statistikk
- leggje fram ein heilskapleg digitaliseringsstrategi
- følje opp forslag til revidert kulturlov, der det blant anna er foreslått å lovfesta at kommunar og fylkeskommunar skal ha oversyn over status og utviklingsbehov på kulturfeltet. Med utgangspunkt i oversynet skal kommunar og fylkeskommunar fastsetje overordna mål og strategiar for kulturfeltet i planverket
- etablere regionale kulturfond som styrkjer infrastrukturen for kunst- og kulturaktivitet regionalt