Museumsforbundet og Museumsnytt henter frem det avlyste kritikkseminaret fra mars og ser frem til “MER museumskritikk” 10. september i storsalen i Interkulturelt Museum, Tøyenbekken 5, OSLO.
Vi overholder smittevernreglene, og for å ivareta kravene om en meters avstand er seminaret begrenset til 60 deltakere.
Påmeldingsfrist 1. september.
Arrangementet er gratis og for alle.
Tidsskriftet Museumsnytt og Museumsforbundet tar temperaturen på kulturkritikkens tilstand i seminaret «Mer museumskritikk!». Diskusjonene skriver seg fra prosjektresultatene i «Unge kritikere» og «KAM» (Kritikk av utstillinger), hvor begges mål er å utvikle og spre kritikk som sjanger. «Unge kritikere» er rettet mot barn og unge, og resulterer i en håndbok med fem erfaringsartikler fra fem museer i Norge, knyttet opp til læreplanen 2020 og med innledning av Redd Barna, som er rådgiver i prosjektet. I Museumsnytts «KAM»-prosjekt har seks kritikere eksperimentert og samarbeidet for å utvikle kriterier for utstillingskritikk. I tillegg til anmeldelsene som er skrevet, har kritikerne skrevet refleksjonsartikler der de diskuterer problemstillinger som har vært sentrale underveis. Alle har konkludert med at de leter etter noe bestemt når de er ute og anmelder. Som for eksempel en personlig fortelling, et temperament eller samfunnsrelevans.
Begge prosjektene ønsker å møte et behov for en sterkere kritikk og oppfølging av museenes virksomhet. Museenes utøvelse av sitt samfunnsoppdrag kommer tydeligst til syne i utstillinger og formidlingsopplegg, og disse bør i mye større grad møtes med kritikk og evaluering, for å sikre at museene fyller sin rolle på best mulig måte. De aller fleste utstillingene som anmeldes er kunstutstillinger, og prosjektene ønsker å rette fokuset mot natur- og kulturhistoriske museer. Der foregår det nær sagt ingen offentlig samtale om utstillingenes kvaliteter, eller hvordan museene bidrar til meningsdannelse.
PROGRAM
10.15–10.30 Mottakelse med kaffe og te
Hvorfor ønsker vi mer kritikk?
10.30–10.40 Velkommen og presentasjon av prosjektene. Signy Norendal, «KAM» og Liv Ramskjær, «Unge kritikere».
10.40–10.50 Innlegg fra styreleder i Norges museumsforbund, John Olsen.
10.50–11.00 Hvorfor kritikerstipendordningen, og hvordan styrke kulturkritikken? Tonje Olsrud, Fritt Ord.
Slipp unge kritikere til
11.00–11.10 Kjell Lars Berge, prof. i retorikk og språklig kommunikasjon UiO, avklarer ordet kritikk.
11.10–11.30 Må man være et retorisk fyrverkeri for å si noe klokt? Samtale ledet av Christine Haugsten Ellefsen, tidligere formidler Borgarsyssel Museum, Anne Elin Kleva, skolerådgiver Redd Barna og Kjell Lars Berge, prof. UiO.
11.30–12.00 Lunsj fra Kafé FRODIG
Hvordan ta imot kritikk
12.00–12.10 Bernhard Ellefsen, bok- og kulturkritiker i Morgenbladet, et kort riss av kritikkens levekår før og nå.
12.10–12.30 Bernhard Ellefsen i samtale med direktør Per Magnus Finnanger Sandsmark fra Nynorsk kultursentrum. Hva kan museene bruke kritikken til?
Hva er museumskritikk?
12.30–12.40 Mode Steinkjer, kulturredaktør i Dagsavisen. Hva kan museumskritikk være og ikke være? Hvordan skiller museumskritikk seg fra litteratur-, dans-, film- og teaterkritikk?
12.40–13.00 «KAM»-kritikerne Carline Tromp og Per A.D. Jynge diskuterer kriteriene for en god museumsutstilling med førstekonservator Trond Erik Bjorli fra utstillingen TidsRom 1600–1914, Norsk Folkemuseum. Redaktør for Museumsnytt, Signy Norendal leder samtalen.
13.00–13.20 Kaffepause
Digital kritikk, eller ikke, #sosialemuseum og Instagram-kritikk
13.20–13.30 Journalist Maria Pile Svåsand, #sosialemuseum: Er memes og vitser en del av museenes samfunnsoppgave?
13.30–13.40 Digitalt versus papir. Film av Amy Koppen Padgett, museumspedagog, Museum Stavanger deler erfaringer fra aktiv museumskritikk med skoleungdom og et bevisst valg om bruk av blyant og papir.
13.40–14.10 Prosjekt møter prosjekt. En utforskende samtale om ungdom, kritikk og Instagram som kanal, og distriktsmuseer. Tidligere formidlingsansvarlig ved Randsfjordmuseet, Sigrid Tveiten Roholdt fra «Unge kritikere» og kritiker Christer Dynna fra «KAM», møter deltagende ordstyrer Maja Museum, seksjonsleder formidling og samfunn, Randsfjordmuseet.
Hva skal til for å få mer kritikk?
14.10–14.25 En kultur for de unges kritikk. Rolf Engelsen, Kulturrådet
14.25–15.10 Muligheter for mer kritikk. Oda Bhar, redaktør Periskop og kunstkritiker leder panelsamtale med Veslemøy Østrem, nyhetsredaktør Vårt Land, Cecilie Asker, kulturredaktør Aftenposten og Mode Steinkjer, kulturredaktør Dagsavisen.
Forsidefoto: Randsfjordmuseet