Saernieprieve 7 – Dávvirat Duiskkas – tsïengelen/goevten 2023
Museum Fünf Kontinente i München har den tredje største samiske samlinga i Tyskland. Det er ikke så overraskende. Sammen med byene Hamburg, Berlin og Leipzig har München vært sentrum for det etnografiske prosjektet i Tyskland.[1] Hamburg som bystat og landets viktigste havneby, Leipzig som handels og utdanningssenter gjennom flere hundre år, Berlin som nasjonal hovedstad og industriknutepunkt, München som hovedstad i kongeriket Bayern (1806-1918) og deretter som fristat. Museet ble grunnlagt i 1862 som det aller første etnografiske museet i Tyskland, men skiftet i 2014 navn fra «Staatliches Museum für Völkerkunde» til Museum Fünf Kontinente. Museet har ei samling på rundt 200.000 gjenstander og et utstillingsområde på cirka 4.500 kvadratmeter.
Museets samiske samling består av 460 gjenstander. Det store flertallet, nærmere bestemt 405 gjenstander, er samlet av Julius Konietzko. Som nevnt i forrige nyhetsbrev foretok Konietzko og kona Anna Klüver tre samlingsreiser til det samiske området i tiden 1911-1916.[2] Gjenstandene i Konietzko-samlinga er hovedsakelig oppgitt å komme fra Jämtland, særlig Nord-Jämtland, og Enare. En del gjenstander har «Lappland» som proveniens, en del oppgis å komme fra Bugøyfjord, Munkefjord, Kautokeino, Enontekiö og Utsjok, mens andre benevnes som skoltesamiske.
Femtifem gjenstander er tilkommet Museum Fünf Kontinente på annet vis. Flere av dem er eldre enn Konietzko-samlinga. Blant annet har museet ei tromme som har tilhørt hebraisten, historikeren og orientalisten Johann Christoph Wagenseil (1633 – 1705) som var delvis utdannet fra Stockholm. Kanskje har oppholdet i Stockholm sammenheng med at tromma oppgis å være fra Torne lappmark. Tre gjenstander, deriblant et firkantet skrin har tidligere tilhørt baronesse Auguste von Eichthal (f. 1835). Sju gjenstander, de fleste draktelementer, har tilhørt Prins Arnulf av Bayern (1852-1907), mens et par skaller skal ha tilhørt kona hans, Prinsesse Therese av Liechtenstein (1850-1938). Tolv gjenstander, en pulk og draktelementer, alle fra Utsjok, har tilhørt elektroingeniøren og industrialisten Ernst Werner Siemens (1816-1892), mens fire gjenstander, en vevkamm, to treboller og en kniv, har tilkommet samlinga gjennom Franz Dubbick (1887-1986). Dubbick rekrutterte nordsamer fra Finland, Norge og Sverige til «Lappenschau» for firmaet Ludwig Ruhe i 1924-25 og til «Risenpolarschau» for firmaet Carl Gabriel og Ludwig Ruhe i 1930, inklusive under Oktoberfest i München. Dubbick selv var kunstner og hadde studert i München.[3]
I Konietzko-samlinga finnes blant annet ulike draktdeler, fottøy, ulike poser, boller, osteformer, en sølvring, et perlekjede, et hårsmykke, en bjørnetannamulett, skobånd, kniver, hornskeier, treskeier, en sovepose, dåser, esker, spann, kurver, tønner, flasker, kaffekvern, verktøy, fiskeutstyr, ulike modeller av boplasselementer, trau for å bade barn, seletøy, kløv, kløvsal, lasso, ulike feller og fangstinnretninger, materialer og utstyr til ulike former for håndverksproduksjon, en «reinsdyrkalvfot: viser avkutting av senen», tørkede fiskehoder til hundefôr, tørket fisk, tynntarm fra rein, reinsdyrmage, fiskeskinn til å klarne kaffe, flatbrød av mel, reinsdyrblod og fett, «blodpølse: kokt med melk, mot anemi, revet i stykker» og knust furubark til brødbaking.
En del av gjenstandene i München-samlinga er tegnet, en del er fotografert, men bildene vi har tilgang til foreløpig, er små og egner seg ikke til publisering. Forhåpentligvis får Dávvirat Duiskkas snart selv sett samlinga. Planen er at representanter for styringsgruppa og de samiske museene reiser til München i begynnelsen av juni. Forespørsel er sendt, men vi venter på tilbakemelding.
Jïjnjh heelsegh
Cathrine Baglo
[1] Glenn, Penny. (2002). Objects of culture: ethnology and ethnographic museums in Imperial Germany. University of North Carolina Press, 26-27.
[2] Den tyske samleren Julius Konietzko – Norges museumsforbund (museumsforbundet.no)
[3] Hætta, O.M. 2007,” Samer på utstilling i Tyskland”, s. 33-40, i Ottar. Baglo, C. 2017, På ville veger? Levende utstillinger av samer i Europa og Amerika. Orkana akademisk forlag, s. 144-147, 149-151, om Dubbick se s. 245.