Å forske i og på museum er et deltidstudium på 15 studiepoeng som tilbys hver høst ved Universitetet i Bergen. Kurset er basert på tre samlinger i høstsemesteret, med forelesninger, seminardiskusjon og gruppeveiledning. Studiet tilbyr også individuell gruppeveiledning på nett mellom samlingene.
Kurset retter seg mot museumsansatte som ønsker å styrke sin kompetanse i planlegging av selvstendige forskningsprosjekter. Erfaring fra tidligere kurs er at museumsansatte som har deltatt har lykkes godt med publisering i fagfellevurderte tidsskrifter etter å ha gjennomført MUSE-kursene.
Emnet er et praktisk og teoretisk kurs som gir oppdatert kunnskap om relevant teori, metode og forskningsetikk samt trening i å konkretisere et forskningstema. Med hjelp fra veileder og medstudenter skal hver student skrive en prosjektskisse som vil danne grunnlaget for et konkret forskningsprosjekt. Prosjektene kan være basert på samlingene i et bestemt museum, formuleres innenfor en museumsrelevant tematikk, eller dreie seg om museenes rolle i samfunnet. Eksamensbesvarelsen er en innlevering av prosjektskisse på om lag 10–15 sider, og blir vurdert til godkjent eller ikke godkjent. Skissen vil bli utarbeidet med veiledning, og det utarbeides også en felles litteraturliste på om lag 600–800 sider. I tillegg skal studentene selv legge opp en individuell litteraturliste på ca. 600–800 sider. Den individuelle litteraturlisten skal godkjennes av faglærer før innlevering av prosjektskissen.
Innleveringsfrist for eksamen høsten 2019: 1. desember
For opptak til videreutdanning ved UiB kreves det generell studiekompetanse eller realkompetanse. Til dette kurset er det i tillegg krav om fullført universitets- eller høgskoleutdanning på bachelornivå eller tilsvarende.
For å delta på kurset kan det søkes plass på studiet innen søknadsfristen 01. august 2019. Søkere må legge ved dokumentasjon på tidligere utdanning samt en kort skildring av tematikken som søkeren ønsker å arbeide med (maks. en A4-side). Prosjektbeskrivelsen må redegjøre for hvordan det planlagte prosjektet kan inngå i strategien til museet der søkeren er ansatt.
Søknadene blir vurdert av en sentral referansegruppe som prioriterer kandidatene etter følgende kriterier:
1. Tilgjengelig veiledningskompetanse. Vi kan veilede prosjekter med humanistisk innretning (arkeologi, historie, kulturvitenskap)
2. Kvaliteten på søknaden
3. Søknadens relevans for hjemmeinstitusjonen til søkeren
4. Søkerens geografiske og institusjonelle tilknytning. Vi ønsker at studentene skal representere hele landet og speile mangfoldet i museumssektoren.
Kurset er uten studieavgift, men studenten/arbeidsgiver må selv dekke reise og opphold ved samlingene. Godkjent for støtte fra Lånekassen.
For mer informasjon om opptak og registrering, trykk her.
For eksempler på publiseringer etter gjennomførte kurs, se lenker nedenfor:
https://www.idunn.no/heimen/2019/01/olavs_by_eller_byen_ved_fossen
https://www.idunn.no/heimen/2019/02/aktoerer_i_et_teknologiskifte
https://www.idunn.no/norsk_museumstidsskrift/2018/02/tre_roede_toppluer