Sist oppdatert 10.11.20.
Regjeringen tilpasser ordningene for kultursektoren i lys av smittesituasjonen
Etter en forverring av smittesituasjonen i Norge innførte regjeringen strammere pålegg for arrangementer. Enkelte kommuner, som Oslo og Bergen, har innført enda strengere krav enn de statlige. Derfor gjør regjeringen nå kompensasjonsordningen gjeldende for alle arrangementer som må avlyses på grunn av offentlige restriksjoner. Det skriver Regjeringen i en pressemelding tirsdag 10. november.
– Regjeringen stiller opp for kultursektoren. I tillegg til å tilpasse kompensasjonsordningen ut året, foreslår vi nå at deler av bevilgningen til stimuleringsordningen i 2021 kan brukes til å gi kompensasjon, sier kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja.
.
Ny stimuleringsordning for kultursektoren
Regjeringen har innført en ny stimuleringsordning for kultursektoren for høsten 2020, med en ramme på 500 millioner kroner. I tillegg videreføres kompensasjonsordningen med en ramme på 200 millioner kroner og 50 millioner kroner til å styrke eksisterende ordninger under Norsk kulturfond. Kulturdepartementet har foreslått at stimuleringsordningen videreføres til sommeren 2021, men dette må først vedtas i Stortinget.
Kompensasjonsordning for september til desember
Kompensasjonsordningen videreføres med en ramme på 200 millioner kroner, men trappes ned til 70 % kompensasjon fra oktober og 50 % fra november. For oktober til desember vil det kun være mulig å få kompensasjon for avlyste arrangementer. Utlysning og søknadsskjema vil være klart så snart forskriften er på plass.
Søknadsskjema og mer informasjon om støtteordningene for kulturlivet finner du her.
6. 11. 20:
Fredag 6. november besluttet å innføre en sosial nedstenging av Oslo, på grunn av de økende smittetallene i hovedstaden. Tiltakene vil gjelde fra mandag 9. november kl. 24.00 og varigheten avhenger av utviklingen i smittetallene. I tillegg vil tidligere vedtatte tiltak videreføres.
Nedenfor finner du en oversikt over tiltakene som treffer museene i Oslo.
- Alle sosiale samlinger utenfor private hjem forbys
- All fritidsaktivitet for voksne stenges
- Alle virksomheter der det foregår kultur- og fritidsaktiviteter stenges, med unntak av bibliotek
Byrådet i Bergen presenterte fredag 6. november nye tiltak, i en ny lokal forskrift.
- Bingohaller, museer og lignende tilbud skal holde stengt.
- Arrangement på offentlig sted skal ha faste sitteplasser og det er ikke lov med flere enn 20 deltager til stede. Dette gjelder både private og offentlige arrangement på offentlig sted. Begravelser er unntatt denne regelen. Der kan en være inntil 50 personer. Arrangement uten fast sitteplass blir forbudt.
Torsdag 5. november offentliggjorde Regjeringen strengere tiltak for å begrense smitten av Covid-19. Norge er i starten på andre smittebølge, og alle fylker har nå smitteutbrudd.
Nedenfor finner du en oversikt over tiltakene som treffer museene i Norge.
Sosial kontakt
- Anbefaling om at alle i de kommende ukene i størst mulig grad må holde seg hjemme og begrense sosial kontakt med andre mennesker. (Nytt)
- I private hjem, hager eller hytter bør man ikke ha mer enn fem gjester i tillegg til husstandsmedlemmer. Hvis alle gjestene er fra samme husstand, kan man være flere. To familier kan møtes selv om de har mange barn.
- Begrensingen om at man ikke bør ha flere enn fem gjester, gjelder ikke for barnehage- eller barneskolekohorter.
- Unge og voksne som har vært sammen med venner og i andre situasjoner der det ikke har vært en meters avstand, bør holde to meters avstand til folk i risikogruppen. (Nytt)
- I tillegg til anbefalingene kommer en ny regel for hvor mange man kan være på private sammenkomster og arrangementer, se under regler for hele landet.
Reiser
- Unngå unødvendige innenlandsreiser. Arbeidsreiser som vurderes som nødvendige og reiser til fritidseiendommer som kan gjennomføres uten kontakt med andre er unntatt. (Nytt)
Regjeringen vil i tillegg legge til flere tiltak som kommuner i bo- og arbeidsregioner med stort smittetrykk bør vurdere å innføre. Blant disse tiltakene finner vi følgende tiltak relevante for museer:
- Ytterligere restriksjoner rettet mot serveringssteder, for eksempel full skjenkestopp eller stenging klokken 22 for å redusere antall besøkende i løpet av en kveld
- Ytterligere begrensninger i størrelsen på ulike arrangementer
- Obligatorisk hjemmekontor
- Sterkere anbefaling om å unngå kollektivtrafikk
- Stenge eller begrense virksomheter og aktiviteter som har stort potensial for smittespredning, som for eksempel svømmehaller, treningssentre, idrettshaller, bingohaller, museer, biblioteker, arrangementssteder uten fastmonterte seter og andre offentlige steder der mange møtes innendørs
Fra 9. november 2020 gjelder følgende antallsbegrensninger for arrangementer,
jf. covid-19-forskriften § 13 a:
- 20 personer på privat sammenkomst på offentlig sted, som for eksempel sammenkomster for familie, venner og bekjente
- 50 personer på innendørs arrangement som for eksempel idrettsarrangement, kulturarrangement, seminarer, livssynssamlinger hvor ikke alle sitter i fastmonterte seter.
- 200 personer på innendørs arrangement som for eksempel idrettsarrangement, kulturarrangement, seminarer, livssynssamlinger forutsatt at alle sitter i fastmonterte seter.
- 600 personer på utendørs arrangement, forutsatt at alle i publikum sitter i fastmonterte seter, deltakerne er fordelt i grupper med inntil 200 personer, og det hele tiden er minst to meter avstand mellom gruppene
Er det lov med ulike arrangementer i flere tilstøtende lokaler samtidig med 200 personer på hvert arrangement?
Arrangementer som holdes i separate, men tilstøtende lokaler er å regne som selvstendige arrangementer. For eksempel kan man kjøre flere parallelle visninger på kino med 200 personer i hver av de største salene. Helsemyndighetene anbefaler at det ikke samles mer enn 200 personer i lokalenes foajé- eller inngangsområder.
Kreves fastmonterte stoler for å ha 200 deltakere på offentlig arrangement, for eksempel et kirkelig møte eller en konsert?
Det er ikke et krav om at sitteplassene må være fastmonterte på innendørs arrangementer med inntil 200 deltakere, jf. covid-19-forskriften § 13 a. Det er derimot et krav at sitteplassene må være fastmonterte dersom man skal ta imot mer enn 200 publikummere på utendørsarrangementer (med inntil 600 deltakere i grupper på inntil 200 personer i hver gruppe).
Arrangøren skal sørge for at alle som er til stede på arrangementer kan holde minst 1 meters avstand til andre som ikke er i samme husstand, målt fra skulder til skulder. Dette gjelder også for alle sitteplasser, også for kirkebenker og løse stoler. Det er ett unntak fra denne hovedregelen som gjelder dersom sitteplassene er fastmontert. Da kan hvert annet sete tas i bruk selv om det da ikke er 1 meter fra skulder til skulder. I disse tilfellene kan det ikke sitte personer i mer enn halvparten av de fastmonterte setene, jf. covid-19-forskriften § 13 c. Personer fra samme husstand kan sette seg nærmere hverandre.
Dette er de nasjonale reglene. Merk at det kan være egne lokale regler i din kommune som gjelder antall deltakere og seteplassering på offentlige arrangementer.
Hvordan regnes antall deltakere?
Ansatte og oppdragstakere som står for gjennomføringen av arrangementer, skal ikke regnes med i det antallet personer som kan være til stede. Det vil si at antallet personer på scenen og eventuelt bak bardisken som representerer arrangøren, ikke skal telles med i dette antallet. Det er likevel viktig å legge til grunn at formålet med anbefaling om gruppestørrelse og arrangementsforskriften er å beholde kontroll på smittespredningen. Smitte tar ikke hensyn til hvordan man omtaler en samling av personer. Vi oppfordrer derfor alle som skal arrangere samlinger av mange mennesker til å overholde de kravene som følger av covid-19-forskriften. Vi har et felles ansvar for å holde kontroll på smittespredningen – det bør være avgjørende for hvor store arrangementer man avholder.
Forskrift om smitteverntiltak mv. ved koronautbruddet (Covid-19-forskriften).
Pressemelding fra Regjeringen 5. november: -Hold dere hjemme, ham minst mulig sosial kontakt.