Museumsforbundet har gjort en spørreundersøkelse blant våre medlemmer som gjelder årets besøkstall og økende strøm- og drivstoffkostnader. Med dagens kunngjøring av regjeringens tiltakspakke for næringslivet, som også inkluderer museene, presenterer vi her foreløpige resultater som angår strømutgifter og ENØK-tiltak. Vi kommer tilbake med et mer utfyllende resultat av den helhetlige undersøkelsen ved et senere tidspunkt.
Statistikken er basert på 50 innsendte svar.
82% av museene i undersøkelsen melder at de økte strømprisene oppleves som en utfordring. 14% opplever ikke at de økte strømprisene er en utfordring, mens 4% har strømavtale med universitet/kommune.
Museene som ikke opplever de økte strømprisene som en utfordring er plassert i Troms og Finnmark, Trøndelag, Svalbard, Viken og Nordland. Svalbard har annet regime rundt strøm og har ikke opplevde den samme endringen, men ligger på samme nivå som tidligere. De har derfor ikke besvart videre på spørsmålene tilknyttet strøm.
Ett museum kommenterer at museene i Nord-Norge har vært heldige enn så lenge, men at også de har begynt å merke strømstigningen. Et annet melder at de forventer at det blir prisøkning, men ikke i et bekymringsverdig omfang. Andre sier de for neste år vil budsjettere 30% økning for å møte de forventede økte strømkostnadene.
Blant museene som opplever at de økte strømprisene er en utfordring er den største andelen plassert i Oslo, Vestland, Viken, Rogaland, Innlandet og Vestfold og Telemark.
Av de museene som opplever økte strømutgifter som en utfordring, melder 7% at de har måttet betale mellom 4-5 mill. mer i strøm så langt i 2022, sammenlignet med 2019. 20% har måttet betale 1-2 mill. mer, mens 30% har hatt en økning mellom 500 000 – 1 mill.
Over halvparten av museene i undersøkelsen har gjort ENØK-tiltak for å redusere strømkostnadene. 88% av museene som har gjort ENØK-tiltak melder at museets bygningsmasse gjør ENØK-tiltak krevende.
I undersøkelsen fikk museene spørsmål om hvilken måte bygningsmassen gjør ENØK-tiltak krevende, hvis så er tilfelle. 32% av museene har utstillings- og magasinlokaler med spesielle behov for klimastyring, 32% har antikvariske bygg som krever stabil temperatur for å hindre forfall og 26% har antikvariske bygg som krever kostbare og spesielle ENØK-tiltak.
Av museene som har gjort ENØK-tiltak, og som har bygningsmasse som gjør ENØK-tiltak krevende opplever 9,5% at ENØK-tiltakene IKKE er til hjelp. 52,4% melder at de hjelper til en viss grad, mens 38% sier at tiltakene har hjulpet.
Museer melder om ytterligere tiltak for høst og vinter som innebærer nedstengning av alle bygg hvor det ansees som forsvarlig. Vann fra rørsystemer, kraner og annet vil måtte tappes for vann, som er ressurskrevende arbeid. Bygg vil måtte stenges for utleie til publikum, og ved ytterlige ekstreme priser kan publikumstilbudet måtte innskrenkes og i verstefall stenges. Flere melder at de økte strømkostnadene vil gå utover publikumsrettede tiltak. Noen håper at de skal slippe dette ved å kunne hente inn kompensasjon.
63% av museene som har opplevd de økte strømkostnadene som en utfordring har gjort tiltak for å dekke inn de økte utgiftene. 37,5% har ikke gjort noen tiltak foreløpig.
Museene har måtte gjøre en rekke tiltak for å dekke inn de økte strømutgiftene. Over 20% av museene har utsatt vedlikehold og istandsetting av bygg som tiltak for å dekke inn de økte utgiftene. 14% har stengt deler av museene mens 13% har redusert sine aktivitets- og/eller formidlingstilbud. 10% har sett seg nødt i å nedbemanne.
11% har også iverksatt andre tiltak. Disse innebærer blant annet generell sparing på mye nødvendig museumsarbeid og kutt av driftsbudsjett, slått av strøm i alle bygg utenom kontor, utsettelse av prosjekter, bruk av egenkapital som skulle blitt brukt til utviklingsprosjekter, gå i dialog med leverandører for reduserte kostnader og søke strømstøtte for å få på plass investeringstilskudd til omstilling.