Norges museumsforbund fikk i 2017 en gave på tre millioner kroner fra Sparebankstiftelsen DNB til prosjektet «Inkluderende museer. Kulturkunnskap og -arbeid som katalysator for god inkludering». Gavemidlene ble brukt til prosjekter med formål om å utvikle nye metoder for å styrke likeverd og inkludering i museene. I alt ble 17 prosjekter etablert, gjennomført og evaluert, noe som resulterte i en erfaringspublikasjon og ulike nyskapende tiltak som bruker medvirkning i kunst og kultur til å nå nye grupper.
Museene i Norge har fulgt myndighetenes råd for å hindre spredning av covid-19 siden mars 2020, og hele landet lever nå i en post-koronatid. Museumsforbundet ønsker å fordele restmidlene til mindre lavterskel-prosjekter i museene, slik at museene kan være en arena med trygge sosiale tilbud. Mange barn og unge har havnet i en sårbar situasjon som en konsekvens av pandemien, og Museumsforbundet ønsker derfor å vektlegge denne gruppen spesielt. Søkerne kan bruke metoder de har fra før, søke midler til å utvikle nye og gjerne oppsøke gruppene der de er.
Hva kan det søkes om?
Det åpnes for prosjekter med ulike tilnærminger til inkludering, likestilling og psykisk helse, av ulikt omfang og med varierende kostnadsrammer. En spennvidde mellom kr 20 000 og kr 50 000 er veiledende for søkerne.
Aktuelle prosjekter kan for eksempel være tiltak/aktiviteter som gir:
- lek/spill/sosiale medier/film
- praktisk deltagelse i utstillings- eller annet museumsarbeid som gir grunnlag for vekst og utvikling
- inkludering av grupper med spesielle behov («drop-out»-ungdom, flyktninger, innvandrere og utviklingshemmede)
- I forbindelse med Skeivt kulturår er tiltak/aktiviteter for skeiv ungdom aktuelle
- kulturkompetanse i form av kunnskap om historie, skikker og tradisjoner som også kan styrke kritisk sans
Prosjektperioden varer ut 2022. Søknaden skal gi en beskrivelse av prosjektets hovedmål, målgruppe, eventuelle samarbeidspartnere og et enkelt budsjett og finansieringsplan.
Søknaden skal inneholde:
- Navn på prosjektet
- Kort beskrivelse av søker og eventuelle samarbeidspartnere, kontaktinformasjon
- Prosjektbeskrivelse: Kortversjon på maks 5 setninger, i tillegg til en noe fyldigere beskrivelse av tiltaket, til sammen maks en side
- Kort begrunnelse for hvorfor prosjektet skal få støtte
- Fremdriftsplan
- Søknadssum, budsjett og finansieringsplan
Søknadsfrist 22.11.2021 søknad sendes til: sekr@museumsforbundet.no
For spørsmål: Liv Ramskjær, lr@museumsforbundet.no, tlf. 924 27 878
Forsidefoto: Fra arrangementet «Ta over» på Eidsvoll 1814. Foto: Bjørg Hexeberg