Arendalsuka nærmer seg og Museumsforbundet har gleden av å invitere til et spennende program 15. og 16. august. Arrangementene vil finne sted på MS Gamle Oksøy og KUBEN museum og arkiv. De vil også bli strømmet på vår YouTube-kanal.
Arrangementene er laget i samarbeid med Agder fylkeskommune, Museene på Sørlandet, Aust-Agder museum og arkiv og Skeivt Arkiv.
Tirsdag 15.08:
Agders uthavner: Vil vern hemme utvikling og bruk?
Sted: Gamle Oksøy
Tid: 09:00-10:30
Arrangementet strømmes her
Uthavnene var seilskutetidens servicestasjoner for handelsskip i trafikk mellom Nordsjøen og Østersjøen. I uthavnene kunne de søke tilflukt når vind og strømforhold gjorde seilasen videre vanskelig, og det var handelsskipenes behov for natt- og nødhavner, forsyninger og reparasjoner som gav grunnlag for bosetning i uthavnene. Her fantes også både gjestgiveri og skjenkestuer, hvor skipsmannskapene kunne få noen timers hvile og forpleining. Fra uthavnene gjorde losene en viktig jobb med å lose skuter i havsnød inn til en trygg havn. Da dampskipene tidlig på 1900-tallet utkonkurrerte seilskipene, forsvant også grunnlaget for bosetting i de små havnene ytterst i skjærgården.
I dag ligger uthavnene som perler på en snor langs kysten av Agder. Sammen formidler de en viktig del av Sørlandets rolle i internasjonal sjøfart og internasjonal handel i perioden forut for den industrielle revolusjon. Uthavnene utgjør et særegent kulturmiljø av nasjonal og internasjonal betydning.
I dag har kun et fåtall uthavner fast bosetting. De fleste er mest kjent som rekreasjonsområder for både lokalbefolkning og tilreisende, og både folketall og aktivitet er svært sesongbetont.Mange spørsmål kommer opp og kan diskuteres i forbindelse med utvikling av uthavnene. Hva har uthavnene betydd for landsdelen i et historisk perspektiv? Hvordan kan uthavnenes kulturminner og kulturmiljø være en ressurs i den fremtidige utviklingen av regionen vår? Hvordan kan uthavnene være en kilde til kunnskap og opplevelser? Hvordan kan man utvikle uthavnene sammen med lokalbefolkningen og næringsdrivende? Hvordan kan man tilrettelegge for at uthavnene er tilgjengelige for allmenheten, uten at det medfører for stor slitasje på kulturmiljøet, landskapet og lokalbefolkningen? Hva er god besøksforvaltning i uthavnene? Hvor mye tåler uthavnene? Hvordan vil en mulig UNESCO-status påvirke samfunnsplanleggingen og utviklingen av lokalsamfunnene?
Dag Hunstad innleder om “Uthavnene – kystkulturelt arvesølv” før en panelsamtale om dagens og fremtidens uthavner.
- Dag Hunstad, instituttleder, Høgskolen i Innlandet
- Ellen Aslaksen, museumsdirektør, Aust-Agder museum og arkiv
- Arne Thomassen, fylkesordfører, Agder fylkeskommune
- Marianne Landås, ordfører, Tvedestrand kommune
- Ole Stian Langfeldt Øslebye, Lokalsamfunnsrepresentant, Ny Hellesund
- Øyvind Berdal, ordstyrer, Agder fylkeskommune
Rullende materiell som del av kulturmiljøvernet
Sted: Gamle Oksøy
Tid: 11:00-12:00
Arrangementet strømmes her
Mange museer ivaretar i dag rullende materiell og museumsbaner. Har rullende materiell det vern og den støtten det trenger for å bevares og formidles til publikum? Hvilke muligheter og utfordringer ligger i lover, forskrifter og dagens muligheter til finansiering? Hvordan vil dette ivaretas gjennom arbeidet med ny kulturmiljølov? Vil Jernbanedirektoratets «Plan for historisk togmateriell – delprosjekt II» løse alle utfordringer?
- John Olsen, museumsdirektør, Vest-Agder-museet
- Tom Oddby, museumsdirektør, Buskerudmuseet
- Cecilie Knibe Kroglund, statssekretær (Ap), Samferdselsdepartementet
- Eivind Drivenes, 1. vara til Stortinget/varaordfører Vennesla kommune (Sp)
- Silje Hjemdal, Stortingsrepresentant (Frp), Stortinget
- Eirik Kristoffersen, ordstyrer
Bunad for alle?
Sted: KUBEN Aust-Agder museum og arkiv
Tid: 13:00-16:30
Arrangementet strømmes her
«Me kan ikkje gå rundt aa vera «museumsgjenstande», uttrykte Hulda Garborg, bunadens mor, som mente bunaden burde være «tidhøveleg». På hvilke måter tilpasses bunaden vår egen samtid? Finnes det aksept for å uttrykke ulike identiteter gjennom bunadbruk ?
Innledende foredrag:
Camilla Rossing, Norsk institutt for bunad og folkedrakt: “Et innlegg om bunad i det flerkulturelle Norge”, basert på artikkelen Headdress and hijab , i boka «Dressing with Purpose».
Trude Eriksen, Museum Stavanger: “Om utstillingen Fra Hulda til hijab, med hovedvekt på informantenes erfaringer med brudd med tradisjoner for bunad og kjønn.”
Ole Aastad Bråten, Valdresmusea: “Erfaringer fra arbeidet med vandreutstillingen Skakke folkedrakter og mottagelsen av denne i sommersesongen 2023.”
Panelsamtale med innlederne og Line Førre Grønstad, Skeivt Arkiv ledet av Maja Musum, Randsfjordmuseet og Nasjonalmuseet (Kurator for Skakke folkedrakter).
14.45-16.30: Omvisning i utstillingen med påfølgende mingling med lett servering.
Arrangementet er knyttet til prosjektet “Stolt og staselig”. Flere arrangementer knyttet til prosjektet er støttet av Kulturrådet.
- Maja Musum, ordstyrer, Randsfjordmuseene
- Camilla Rossing, Norsk institutt for bunad og folkedrakt
- Trude Eriksen, Museum Stavanger
- Ole Aastad Bråten, Valdresmusea
- Line Førre Grønstad, Skeivt Arkiv
- Ellen Aslaksen, museumsdirektør, Aust-Agder museum og arkiv
Onsdag 16.08:
Sannhets- og forsoningskommisjonen: Hvordan kan man løse behovet for forsoning?
Sted: Gamle Oksøy
Tid: 10:00-11:15
Arrangementet strømmes her
Sannhets- og forsoningskommisjonen leverte sin rapport 1. juni. Rapporten blir oversendt Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite for videre behandling. I arbeidet vil komiteen involvere de berørte gruppene og alle relevante komiteer. Rapporten handler mye om urett som er begått overfor samer, kvener, norskfinner og skogfinner og behovet for forsoning. Den er slutten på et utredningsarbeid, men representerer starten på det som skal komme i årene fremover.
Mange museer arbeider med samiske, kvensk og norsk finske samt skogfinsk historie og kultur. De kan bli viktige bidragsytere i forsoningsarbeidet fremover. Hva vil kommisjonens anbefalinger bety for det videre arbeidet i museene? Hvordan kan de bidra som sentrale samfunnsaktører? Norges museumsforbund representerer museer som arbeider med disse gruppene i samfunnet. Vi ønsker derfor å ha en debatt om museenes rolle i forsoningsarbeidet og hva som skal til for å skape forsoning?
Medvirkende
- Lubna Jaffrey, statsråd, Kultur- og likestillingsdepartementet
- Svein Harberg, stortingsrepresentant, Kontroll- og konstitusjonskomiteen
- Marit Myrvoll, forsker, SANKS/Sannhets- og forsoningskommisjonen
- Birgitta Fossum, museumsdirektør, Saemien Sijte
- Dag Råberg, museumsdirektør, Norsk Skogfinsk Museum
- Frank Jørstad, ordstyrer, Kvääniteatteri
Trans i arkivet
Sted: Gamle Oksøy
Tid: 14:00-15:30
Arrangementet strømmes her
Hvilke historiske spor finnes det i papirer, bilder tekst og annet? Vi har også med en «levende» kilde på scenen i Tonje Lygre som har blitt intervjuet til livsminnesamlingen. En forsker vil også fortelle om hvordan de leter fram og bruker kilder på jakt etter m
er informasjon om et tema som skaper både kontrovers og nytekning.
Program:
Hvilke spor ligger i arkivet? kilder? Hva har vi av relevant omtale av ord, begrep og forståelse? Historisk gjennomgang ved Line Førre Grønstad, Skeivt Arkiv
En «levende» kilde på scenen. Intervju med Tonje Lygre, intervjuet til Skeivt Arkivs livsminnesamling: Tonje Lygre (født 1951) | Skeivt arkiv Hvem er de, hva forteller de? Hva var viktig for å henne å fortelle, legge igjen, få dokumentert? Hvordan var opplevelsen. 20-30 minutter.
Spor etter trans i arkivene.”, Marthe Glad Munch-Møller, Norsk lokalhistorisk institutt/NB.
Spørsmål og svar fra salen
Medvirkende:
- Line Førre Grønstad, Skeivt Arkiv
- Tonje Lygre
- Marthe Glad Munch-Møller, Norsk lokalhistorisk institutt/NB
- Bjørn André Widvey, Skeivt Arkiv
- Liv Ramskjær, Norges museumsforbund