Prekonferansetur før Det nasjonale museumsmøtet i Bodø, april 2024
Årets museumsmøte har fått tittelen Divna.Aktan (Alle. Sammen) som diskuterer museenes arbeid med forsoning, som en oppfølging av Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport som kom i 2023.
Prekonferanseturen vil vise tre av museene i nordlige del av Nordland: Narviksenteret, Hamsunsenteret og Árran lulesamisk senter. Vi vil vise noe av det vi har å formidle, med spesielt fokus på tematikken for årets museumsmøte. Samtidig vil våre dyktige museumsansatte på bussturen gi et lite innblikk i områdets geografi, historie, demografi mm.
Se fullt program her.
Frist for påmelding er 15.mars.
Museumsmøtet 2024 – oppdatert program
Årets program oppdateres jevnlig og flere deltagere er nå bekreftet. Under finner du en foreløpig oversikt over årets sesjoner:
Mandag 22.april
Åpningssesjon plenum
Fra sannhet til reparasjon og forsoning…?
Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport er fortsatt under behandling og hvilke tiltak som vil komme som resultat av kommisjonens funn i arbeidet med reparasjon og forsoning er ikke klart. I denne delen av programmet vil det bli hovedfokus på urfolk og nasjonale minoriteter og hva vi kan lære av erfaringer fra liknende prosesser i andre land samt hva relevante parter i Norge kan samarbeide om.
Heidi Anett Beistad, seksjon formidling og direktør ved Museene Arven leder sesjonen.
Innledere vil blant annet være Aud Tønnesen, Kulturhistorisk Museum, UiO og Marit Myrvoll, Sannhets og forsoningskommisjonen mm. Det vil også bli panelsamtale der kulturminister, Lubna Jaffrey og sametingsråd Maja Kristine Jåma er blant deltagerne.
Tirsdag 23. april
Parallelle sesjoner
Sesjon 1: Berøringsmot
Hvordan kan museene håndtere det unevnelige og ubehagelige, og bidra til mer kunnskap og forståelse om hva som skal til for forsoning og løfte frem ulike krevende temaer? Hvordan kan museene gjennom valg av historier og bruk av samlingene vise mot og vilje til å se kritisk på praksis i egen institusjon?
Audhild Gregoriusdatter, seksjon for ledelse, Museumsdirektør Viti leder sesjonen.
Innledere er blant annet Gyrid Øyen, Varanger museum og Kjetil B. Simonsen, forsker Jødisk Museum i Oslo. Innledningene vil bli etterfulgt av panelsamtale.
Sesjon 2: Museum + UH = sant?
Økningen av forskningsvirksomheten i museene er et viktig mål i den siste Museumsmeldingen, men hvordan skal man klare å prioritere forskning høyere? Hvordan kan museene og UH-sektoren arbeide sammen og spille hverandre gode for å etablere god forskningskultur i hele museums-Norge? Hva skal til for å lykkes? Hva trenger vi for å nå målet?
Gustav Jørgen Pedersen, Munch leder sesjonen.
Det vil bli innlegg ved blant annet Ingrid Lunnan Nødseth, MiST og Kari Loe Hjelle, Universitetsmuseet i Bergen – Universitets- og høgskolerådets museumutvalg (UHRm). Innledningene vil bli etterfulgt av panelsamtale.
Sesjon 3: Kunst for alle?
Kunst i Nord-satsningen i Museumsmeldingen bærer bud om at man ønsker å få mer kunst til flere enn de som bruker tilbudet i dag. Hvordan kan museene utøve samfunnsrollen slik at relevansen av kunsten de formidler øker og man når bredere ut? Hvordan når man nye grupper og øker relevansen og mangfoldet? Hva skal til for å nå grupper som møter ulike barrierer i dagens institusjonen og opplever seg utesteng? Hvordan skal museene bli relevante for morgensdagens publikum?
Innledere er blant annet Simone Ritter, Sør-Troms Museum, Kristoffer Dolmen, Nordlandsmuseet og Rikke Komissar, Nasjonalmuseet.
Sesjon 4: Leger repatriering alle sår?
Repatriering av kulturgjenstander til opprinnelsessteder og land er ofte resultat av omfattende arbeid med proveniensforskning og lange bilaterale prosesser før man lykkes. Noen ganger kan det gå mange tiår. Forståelsen for sterke følelser tilknyttet røvet kulturarv og behovet for repatriering av et samfunns viktige kulturgjenstander er nå økende, og omfanget av tilbakeleverte gjenstander stiger. Men hva skjer når gjenstandene kommer hjem? Bidrar de til å hele samfunnet og lege sår?
Sesjonen ledes av Birgitta Fossum, Saemien Sijte og det blir innledninger ved Hans Lange, Nasjonalmuseum, Grønland, Eeva-Kristiina Nylander, MEK
Onsdag 24. april
Plenumssesjon 1: Beredskap i krise. Er vi beredt?
På sensommeren i 2023 ble flere museer berørt av ekstremværet “Hans” som bidro til omfattende skader. Mange fikk testet sine planer for krisehåndtering og beredskap mot praktisk gjennomføring. Flere lærte mye, mens andre må utarbeide planene før neste ekstremvær. I tillegg opplever verden bevisst ødeleggelse av museer og kulturarv som ledd i å undertrykke noens identitet i forbindelse med
krig. Hvordan kan vi forebygge omfattende skader som skyldes klima, krig og krise? Og hvem har ansvar for å tenke helhetlig på dette?
Jeanne Dalbu, leder fagseksjon for samlingsforvaltning leder sesjonen. Det blir innledninger ved Anne Bjørke, Bergen brannvesen, Katrine Brekke, Kulturdirektoratet og Harald Sunde, leder totalberedskapskommisjonen. I panelet bidrar blant annet også Christin Kristoffersen
Plenumssesjon 2: Kompetent lederskap for en ny tid
Hvem skal lede museene? Hva slags lederkompetanse trenger museene egentlig for å løse det komplekse museumsoppdraget fremover? Hvordan kan man bygge ledertalenter som kan bli fremtidige toppledere?
Sesjonen ledes av Hege Hauge Tofte, leder av seksjon for museumsledelse/Østfoldmuseene
Vi får et innledende utenfra-blikk fra Ina Blom, UiO og innledninger ved Hilde Charlotte Solheim, som er styremedlem i flere museer, og Maria Moraus Hanssen, Nasjonalmuseet
I panelet deltar blant annet Jan Heggheim, Musea i Sogn og Fjordane.
Husk å meld deg på Det nasjonale museumsmøtet innen 1.mars for Early bird-tilbud på deltakeravgiften!
Vi ser frem til å se dere alle på Ramsalt Quality Hotel 22-24. april!