NEMO kartlegger koronasituasjonen i museene i Europa og ber om tilstrekkelig støtte fra europeiske, nasjonale, regionale og lokale organer for å dempe tap i museene. Organisasjonen oppfordrer regjeringene til å garantere lønn til ansatte og fortsette investeringene i store prosjekter i museene og Europas kulturarv i fremtiden.
Konsekvensene av koronakrisen er alvorlig for museene over hele Europa, og NEMO (Network of European Museum Organisations) har de to siste ukene arbeidet med en undersøkelse om effekten av COVID-19-situasjonen i museene, hovedsakelig i Europa. Tilbakemeldinger fra museer i USA, Filippinene, Malaysia, Fransk Polynesia og Iran er også med i undersøkelsen. NEMO analyserer hvordan korona-situasjonen påvirker museumsbudsjetter og drift, hvordan museene omorganiserer og hvilke nye tjenester de tilbyr publikum. NEMO vil sammenligne resultatene over en lengre periode og fortsetter å kartlegge situasjonen. Undersøkelsen er derfor ikke avsluttet og det er fortsatt mulig å bidra frem til 30. april.
650 museer fra 41 land har svart på undersøkelsen, nærmere 92 % av dem er stengt og usikkerheten er stor for når de åpner igjen. Noen anslår midten av april, mens andre beregner i september 2020. Alt avhenger av hvordan situasjonen utvikler seg i de ulike landene. Stengte dører for publikum resulterer i et drastisk inntektstap for mange museer. De større museene og museer i turistområder rapporterer om inntektstap på 75–80 %, med ukentlige tap på opptil hundretusener av euro. De private museene indikerer at hele budsjettet for den stengte perioden er tapt og mange frykter at de må stenge permanent.
De aller fleste internasjonale utstillingene i 2020 er utsatt. Lån og utlån er stoppet av delvis stengte grenser, utilgjengelige transporttjenester og mangel på menneskelige ressurser til å håndtere lånene. 80 % av museene melder om hjemmekontor. Oppe i alt dette klarer de aller fleste museene å holde på staben og isteden endre personaloppgavene for å imøtekomme dagens behov. Taperne i dette er frilansere og de frivillige, som blir satt på vent.
Det digitale nærværet
Digital kunst og kulturarv bidrar mer enn noen gang til folks glede og kreativitet. 40 % av museene melder om økt besøk på nettet. NEMO ønsker at museene og interessenter nå erkjenner at det digitale museet ikke er et fjernt løfte eller et uutnyttet potensial. Undersøkelsen viser så langt at mer enn 60 % av museene har økt tilstedeværelsen på nettet siden de sosiale distanseringstiltakene trådte i kraft, og de aller færreste har økt budsjettet for disse aktivitetene. De siste ukenes digitale engasjement demonstrerer verdien av kulturens betydning i krisetider og viser hvordan den bringer oss sammen. Som NEMO selv skriver, forandrer kanskje ikke museene verden, men de kan vise hva vi mennesker kan få til, også på vårt beste.
Her er noen av de digitale initiativene NEMO har samlet inn.
Lenke til NEMOs egen presentasjon av undersøkelsen her.
Forsidebilde: Israel Palacio via Unsplash