I løpet av sommeren har de aller fleste museene åpnet dørene for publikum. Hele 43 % av de som svarte hadde vært åpne mer enn 9 uker og 93,6 % av museene som svarte på undersøkelsen hadde vært åpne mer enn seks uker. Svarprosenten er godt over 80 %, 79 av 95 forespurte har svart, men noen museer har gitt svar for enkeltarenaer. Det kan også være betydelige forskjeller mellom ulike avdelinger i de konsoliderte museene. En avdeling i et museum har for eksempel holdt stengt for omvisninger av hensyn til smittevern, men publikum har kunnet bruke uteområdet. Landet over har det med andre ord jevnt over vært godt med museumstilbud til publikum.
Resultater gjenåpning av museene 28.8.20.
Resultater fra spørreundersøkelse, gjenåpning av museene 28.8.20 NMF
Mens de aller fleste museene, med unntak av Kistefos og Midt-Troms Museum, meldte om dårlig besøk i juni, ser vi at besøket har tatt seg opp i juli. Museumsforbundets siste undersøkelse viser at nedgangen i besøket fra juni 2019 til juni 2020 på var på hele 76,7! Det er en rimelig drastisk nedgang i besøket for sektoren som helhet, og dermed også i inntektene til museene.
I juli har heldigvis denne trenden snudd litt for flere av museene. Om vi ser på helheten blant de som har svart, er nedgang i besøket i forhold til juli 2019 på nær 31 %. Flere museer har til og med hatt flere besøkende enn i juli 2019, og av disse 26 er det flere som har hatt ganske betydelig økning fra 2019-nivået i juli. Tallene viser imidlertid at det er betydelige forskjeller mellom museene.
På besøkstoppen ligger Kistefos (+ 663,9 %) og Galleri F 15 (+628,4) med økning på godt over 600 %. De bidrar med andre ord til å dra opp gjennomsnittet svært mye. Gjennomsnittstallet gir derfor et langt mer positivt bilde av situasjonen for museene enn det som er realitetene for svært mange. I den andre enden av skalaen finner vi for eksempel Kulturhistorisk museum, Vigelandmuseet og Munchmuseet, som alle har en nedgang på mellom 82 og 89 % i juli, og Nobels freddenter med en nedgang på 90,7 %. Besøket på KODE og Nordkappmuseet viser reduksjoner på henholdsvis 71,5 og 75 % i forhold til 2019-nivået. Vi vet at begge disse museene har betydelige andeler utenlandske turister fra Hurtigruten og cruise i sin normale besøksmasse. Det gjelder også mange av de andre museene med stor nedgang i besøket. Det er grunn til å frykte at mange av disse vil erfare at dette blir en langvarig endring slik smittesituasjonen og reiserestriksjonene er i dag.
De tydeligste enkeltfaktorene i besøksendringene sommeren 2020 er bortfall av utenlandske turister og økt besøk av norske turister i skoleferien. De mer individuelle forskjellene mellom enkelte museer er ikke så lett å gi entydige svar på. Det kan imidlertid se ut til at det er en sammenheng mellom økt besøk og iverksetting av målrettede arrangementer for å nå nye grupper publikummere, opplevelsespakker, økt markedsføring og prisreduksjon, kanskje i kombinasjon med at de også har vært blant sommerens mest populære reisemål. Undersøkelser fra Innovasjon Norge tyder på at mange har oppsøkt områder utenfor de stor byene.
Dersom man ser på helheten, har dessverre 50 av museene som svarte på undersøkelsen mistet betydelige deler av sitt besøk både i juni og juli 2020. Det er dramatisk! Flere av disse museene vil få store utfordringer med sin økonomi i 2020 uten tilskudd fra regjeringens krisepakker. Det er god grunn til å anta at restriksjonene også vil få betydelig negativ effekt for museumsøkonomien i 2021, og trolig enda lenger.
Resultater gjenåpning av museene 28.8.20, til publisering
Resultater fra spørreundersøkelse, gjenåpning av museene 28.8.20 NMF
Photo by Arvid Høidahl on Unsplash