Kulturanalys Norden publiserte nylig Museer i Norden med nøkkeltall og sammenlignende statistikk for museene i Nordisk ministerråds medlemsland for 2016 og over tid. Rapporten presenterer analyser i kategoriene museer, museumsbesøk, økonomi & personal, likestilling & mangfold. I tillegg kommer den med anbefalinger for hvordan man bør jobbe videre for en felles og i større grad sammenlignbar nordisk museumsstatistikk.
Last ned eller les hele rapporten her…
Noen funn:
- Blant de nordiske hovedstedene troner Stockholm på topp både med flest antall museer (51) og flest museumsbesøk (10 047 612). Det vil si 11 museumsbesøk per innbygger (2015-tall).
- Oslo ligger på andreplass i antall museumsbesøk (4 654 512) med 23 museer og 7,2 besøk per innbygger, mens København har ett museum mer (24), men kan “bare” vise til 2 912 702 museumsbesøk (5 besøk per innbygger) (2015 tall).
- Sammenlignbare tall om museenes inntekter og utgifter finnes kun for Finland, Norge og Sverige, og viser at begge deler økte mellom 2011 og 2016. For Finland og Sverige er utgiftene større enn inntektene, mens det for Norge er omvendt. (Les saken vår om nye tall (2017) fra SSB her…)
- I samme periode (2011-2016) går antall betalte årsverk i Finland ned, men øker i Island, Norge og Sverige.
- I samtlige av de nordiske landene er majoriteten av de ansatte kvinner i de statlig finansierte museene. I Finland og Island betegnes museumsbransjen som kvinnedominert, med mer enn 60 % kvinner blant de ansatte.
- Tidlig på 2000-tallet var kjønnsfordelingen nesten jevn i museene, mens tendensen, hvis den fortsetter, kan resultere i at vi om fem år ser en overgang fra kjønnsintegrerte til kvinnedominerte museumssektorer i hele Norden.
Om Kulturanalys Norden:
Kulturanalys Norden er et initiativ på oppdrag av de nordiske kulturministrene, og finiansieres av Nordisk ministerråd og Myndigheten för kulturanalys i Sverige.
Kulturanalys Norden har i uppdrag att ta fram statistik och kunskapsunderlag som är till nytta för beslutsfattare som vill utveckla den nordiska kulturpolitiken och stärka det nordiska kulturlivet. Genom statistik och analys belyser vi viktiga frågor om villkoren för det nordiska kulturlivet.