SAMMEN FF ønsker velkommen til nettverk for samarbeid mellom museene om etablering av nyskapende folkeforskning, et prosjekt utviklet i samarbeid mellom Kulturhistorisk museum, Østfoldmuseene og Norsk folkemuseum med finansiering av Norges Forskningsråd. 19.april 2024 holdes første samling på Kulturhistorisk museum i Oslo, og det vil bli tilgjengelig reisestøtte for langveisfarende. Sett av dagen allerede nå!
Bakgrunn om prosjektet
Gjennom hele museumshistorien har innsamling av gjenstander, dokumentasjon og data, samt betydelig frivillig innsats for oppbygging og drift av lokale og regionale museer, vært avgjørende for vår eksistens. Slike former for systematisk samarbeid om kunnskapsproduksjon med enkeltpersoner og grupper utenfor museene, kan forstås som folkeforskning og går rett til kjernen av politiske ønsker og ambisjoner om satsning på frivillighet og demokratisering av kunnskap.
Ulike museer har ulike muligheter for og erfaringer med folkeforskning, men vi trenger møteplasser hvor vi utveksler ideer, erfaringer og kunnskap – for å lære av hverandre og for å utvikle konkrete samarbeidsprosjekter på tvers av institusjonsgrenser og sektorer. Kulturhistorisk museum, Østfoldmuseene og Norsk folkemuseum har derfor tatt initiativ til å etablere et museumsnettverk for folkeforskning, som skal bidra til mer samarbeid, kunnskapsutvikling og nyskapende prosjekter på feltet. Målsettingen for prosjektet er å utvikle kunnskap om folkeforskning og skape et varig nettverk for diskusjoner og konkrete satsninger innenfor dette feltet.
Forskningsrådet har tildelt midler til prosjektet SAMMEN FF: Samarbeid mellom museene om etablering av nyskapende folkeforskning (fra Støtte til nettverks- og kompetansebyggende aktiviteter for folkeforskning), som vil bestå av nettverksskapende aktiviteter og konkret konsept- og søknadsutvikling i prosjektperioden (2024-2025).
Første samling 19. april 2024
I første omgang inviterer nettverket til en samling ved Kulturhistorisk museum i Oslo 19. april 2024, hvor hensikten er å utveksle erfaringer og bli kjent med hverandres arbeid i tilknytning til folkeforskning, blant annet gjennom presentasjon av eksempler på tidligere, pågående eller planlagte relevante prosjekter. Dette følges opp med ytterligere faglige møteplasser høsten 2024, mens det i 2025 arrangeres en samskapingslab for konsept- og prosjektutvikling ved en av Østfoldmuseenes arenaer.
Praktisk informasjon
Det legges opp til at prosjektet kan gi noe reisestøtte til deltagere med lang reisevei. Flere detaljer og mer informasjon kommer i en egen invitasjon over nyttår.
Dersom du ønsker å motta oppdateringer på epost, kan du melde deg på epostlisten for prosjektet her: https://bitly.ws/33thm Husk å bekrefte påmeldingen når du mottar email om dette. Du kan lese mer om prosjektet på nettsiden her.