Det er lang tradisjon for deling av kunnskap og praksiserfaring mellom museer i de nordiske landene. Plattformer for slik utveksling er vesentlig for at museene skal kunne utvikle seg og bedre praksis. I to nye bøker fra Museumsforlaget deler museumsfolk på tvers av landegrensene sine erfaringer og metoder.
Tingenes metode til Sverige
I en av artiklene i den helt ferske antologien Tingenes metode – museenes kunnskapstopografi forteller rådgiver ved Riksantikvaren i Sverige Charlotte Ahnlund Berg om svenske museers uttesting av «Tingenes metode» , en metode utviklet ved Teknisk Museum i Oslo. I metoden spiller museumsgjenstanden en nøkkelrolle i museenes arbeid med å kombinere ønsket om åpenhet og inkludering med sine kjerneaktiviteter forvaltning, forskning og formidling.
I 2018 inngikk tre svenske museumsorganisasjoner – Malmö museer, Göteborgs bymuseum og Teknisk museum – en avtale om å dele erfaringer og lære av hverandre i tre år i sin utforskning av Tingenes metode. Ahnlund Berg har fulgt prosjektet og møtt museets ansatte jevnlig for å høre om prosessen og erfaringene med metoden. Hun forteller at det som interesserte henne og hennes kolleger som jobber med museumsspørsmål i Riksantikvaren var kombinasjonen av åpenhet og inkludering i forhold til museenes kjernevirksomhet
Hvordan jobber den Nordiske formidleren?
I fjor i mai ble boken Et kunstmuseum i endring? Nye formidlingspraksiser i Norden lansert på Munchmuseet i Oslo. Den første antologien med kunnskaps- og erfaringsdeling fra innsiden av de største kunstmuseene i Norden: Formidlere og museumspraktikere reflekterer rundt sine erfaringer og arbeidsmetoder.
Det har ikke vært noen tradisjon for at formidlere forsker på egne praksis i de nordiske landene og flere av forfatterne forteller for første gang om både nyskapende og godt etablerte praksiser i museene. Taus kunnskap har blitt reflektert rundt og delt, og kan trekkes veksler på av formidlingskolleger på tvers av museene.
Lansering av boken i de ulike Nordiske landene er nå på trappene og i samarbeid med ICOM NORD jobbes det mot mulig oversettelse av den dansk-norsk-svenske antologien til engelsk.
Les mer om hvordan museene i Sverige jobber med Tingenes metode: https://k-blogg.se/tag/tingens-metod/