Seminar: Nytenkende kunstprosjekter i norske fengsler – samarbeid mellom kunstfeltet og kriminalomsorgen.
Tid: Tirsdag 17. august 2021 kl. 10.00-12.15
Sted: Bomuldsfabrikken Kunsthall i Arendal
Arrangør: Norges museumsforbund, Seksjon for kunst- og kunstindustrimuseer, Bomuldsfabrikken kunsthall
Bomuldsfabrikken og Norges Museumsforbund – Seksjon for kunst- og kunstindustrimuseer inviterer til formiddagsseminar om nytenkende samarbeidsprosjekter mellom kunstfeltet og kriminalomsorgen på formiddagen tirsdag 17/8 under Arendalsuka 2021. Samme kveld inviterer vi til sosialt arrangement med Torsketromming på Galleri ARTendal!
Program:
Kl. 10.00-10.40
Lotte Konow Lund: Bilder fra innsiden/Images from the inside (2008-), Bredtveit fengsel og forvaringsanstalt
Kunstneren Lotte Konow Lund har gjennom ti år utført et omfattende prosjekt i kvinnefengselet på Bredtveit. Hvert år har Konow Lund tilbragt fem-seks under med å arbeide i fengselet. Hun har vært konsulent for kunstprosjekter av andre kunstnere i fellesområdene, donert verk selv og sammen med de innsatte smykket ut store deler av fengselet. Hun presenterer Why do I draw? Images from the Inside (2007-2017) hvor hun over lang tid i sin tegneundervisning i fengselet har undersøkt spørsmål som: «Hva er Kjærlighet? Hva er makt? Hva savner du?» sammen med de innsatte.
Kl. 10.40-11.20
Eirin Støen: En forestilling om frihet (2017-), Ila fengsel og forvaringsanstalt
I luftegården til avdeling Annekset ved Ila fengsel og forvaringsanstalt, har kunstner Eirin Støen og kurator Kristine Jærn Pilgaard utviklet det relasjonelle kunstprosjektet En forestilling om frihet. Kunsten er ikke mindre fri i fengselssammenheng, tvert imot sørger alle begrensningene for at det åpner seg nye muligheter. Det å legge opp til et samarbeid mellom innsatte og ansatte, og at de skulle lage noe sammen over tid var viktig for kunstnerne. Ikke minst at de innsatte skulle få være med på å definere sine omgivelser- å skape en alternativ virkelighet. Forelesningen kretser rundt hagearkitektur, lysthuset, drivhuset, bakeriet og forsamlingshuset og en tidligere redskapsbod som er omdefinert til atelieret til Munchs hus. Her finnes bøker om kunst, kultur og natur, og rom for at de innsatte kan drive med kreativt arbeid.
Kl. 11.20-11.35
Kaffepause
Kl. 11.35-12.15
Kristine Jærn Pilgaard og Thora Dolven Balke: Agder Kunstakademi (2018-), Agder fengsel, avd. Froland
Agder Kunstakademi er en kunstskole i Agder fengsel, avdeling Froland, basert på eksperimentering og fri tenking. Kunstskolen er initiert av kunstnere og er for de innsatte. Agder Kunstakademi er igangsatt av KORO og utviklet i nær dialog med i fengselet. Agder Kunstakademi er en høykvalitets kunstutdanning basert på korte og langvarige kurs over en treåring periode, fra høsten 2020 til våren 2023. Foredraget presenterer pågående kunstprosjekter og gir innblikk i hvordan kunstbibliotek, klasserom og galleri fungerer som del av prosjektet. Agder kunstakademi representerer en unik nytenkende modell for et kunstprosjekt i det offentlige rom hvor overføring og kunnskap og prosessen mellom mennesker prioriteres gjennom fokus på samarbeid, refleksjon og læring.
Seminaret er åpent for alle og har plass til ca. 40 deltagere. Det blir anledning til spørsmål og samtale etter hvert foredrag. Vi følger lokale smittevernsregler og vil sørge for en trygg opplevelse.
Velkommen til et spennende seminar på Bomuldsfabrikken!
Kveldsarrangement: VITENSKAP, KUNST OG TORSKETROMMING
Tid: Tirsdag 17/8 2021 19:00 – 22:00
Sted: ARTendal
Arrangør: Norges museumsforbund, Seksjon for kunst- og kunstindustrimuseer, Bomuldsfabrikken kunsthall, Museene på Sørlandet
Kl. 19.00-20.00
Torsketromming: Andrew Wilhite-Hannisdal og Rebekah Oomen
Torsketromming omhandler et tverrinstitusjonelt samarbeid mellom musikere og havforskningsinstituttet. Temaet knyttes opp til utstillingen As far as my Eye can Sea – The Expedition Exhibition hvor hav- og klimaforskningen møter samtidskunstfeltet. Foredraget er med John Andrew Wilhite-Hannisdal og Rebekah Oomen som er forsker og komponist for Torsketromming, et prosjekt i samarbeid med Havforskningsinstituttets Forskningsstasjon Flødevigen på Hisøy, og NoTAM. Norsk senter for teknologi, kunst og musikk, i Oslo. «Torsketromming» lager musikk fra 3D/HD undervannsopptak av torskeparring som ble tatt opp i februar 2020 på Flødevigen. Det var en vitenskapelig prosess som tok 2 år. Torskelydene og dansene danner utgangspunkt for 3D-lydinstallasjoner, og live-konserter. Det kunstneriske påvirker forskningen på feltet og uttrykker et ønske om endring i havets økosystem. Dette arrangementet gir en forsmak på premieren som vil finne sted på Ultima festivalen i 2021.
Kl. 21-22
Omvisning i utstillingen As far as my Eye can Sea – The Expedition Exhibition på Bomuldsfabrikken ved kurator Åse Kamilla Spjelkavik Aslaksen og Tone Lyngstad Nyaas, leder for Bomuldsfabriken Kunsthall
Utstillingen er den første av en serie presentasjoner Bomuldsfabriken Kunsthall viser som tematiserer hvordan de globale klimaendringene påvirker jordens artsmangfold og menneskets relasjon til naturen. I samarbeid med REV Ocean og kurator Åse Kamilla Spjelkavik Aslaksen viser Bomuldsfabriken Kunsthall og ARTendal til sammen 62 samtidskunstnere som direkte eller indirekte stiller spørsmål ved hvordan klimaendringene utfordrer menneskets tilhørighet til naturen og spesifikt havet. De globale utfordringene knyttet til konsekvensene av klimakrisen skaper økende migrasjon, endrer jordens ressurser og påvirke våre mentale rom som speiles i samtidskunstens mulighet for å gi uttrykk for et subjektivt erkjennelsesgrunnlag. Utstillingen består av 135 verk som viser til et mangfold av medier som foto, video, tekstil, maleri, tegning, grafikk, lydverk, Op-art, Street-art og skulptur. Publikum får anledning til å oppleve en dynamisk, mangfoldig kunstscene før verkene installeres i REV Ocean, verdens største høyteknologiske forskningsskip som skal bidra til å rense havet for plast, forske på klimaendringer og overfiske samt bidra til å kartlegge havrommet. Skipet blir en flytende tenketank og en nasjonal og internasjonal møteplass for ulike fagfelt hvor kunstens rom er ivaretatt i engasjementet for hav- og klimaproblematikken.
Deltakende kunstnere: Aleksander Nordahl, Ann Iren Buan, Anne Karin Furunes, Anneke van der Fehr, Bente Valentinsen Dankertsen, Bertil Greging, Bjarne Bare, Broslo, Charlotte Thiis-Evensen, Cathrine Alice Liberg, Christian Houge, Christine Istad, DUER, Eivind Blaker, Ellen Grieg, Espen Dietrichson, Eva Rosa Hollup, Fredrick Arnøy, Fredrik Raddum, Gard Aukrust, Guttestreker, Hanne Friis, Hanne Grieg Hermansen, Henrik Kleppe Worm-Müller, Ingri Haraldsen, Javier Barrios, Johan Söderström, Jon Gorospe, Julie Ebbing, KC Tidemand, Lars Morell, Lello/Arnell, Lin Wang, Linda Sho Trengereid, Line Prip, Madelen Isa Lindgren, Maiken Stene, Marisa Ferreira, Marius Martinussen, Marjolijn Dijkman & Toril Johannessen, Matias Kiil, Mette Henriette, Mirjam Raen Thomassen, Nils Martin, Nina Bang, Ottar Karlsen, Ove Kvavik, Per Stian Monsås, Ragna Misvær Grønstad, Randi Nygård, Ruben Eikebø, Rune Elgaard, Sara Korshøj Christensen, Signe Solberg, Solveig Settemsdal, Stein Fjelldal, Sayed Sattar Hasan, Thale Fastvold, Tone Bjordam, Tori Wrånes, Vegard Vindenes, Øystein Tømmerås.