Museene i Norge har fulgt myndighetenes råd for å hindre spredning av koronasmitte. Museene ble stengt ned 12. mars og de ansatte i hovedsak arbeidet fra hjemmekontor siden det. Norges museumsforbund anbefaler fortsatt medlemmer å følge de rådene som Kulturdepartementet og helsemyndighetene gir. Stengingen har skapt betydelige utfordringer for mange av medlemmene på grunn av bortfall av inntekter fra besøk, butikk, kafé, oppdrag og konsulentarbeid samt andre egeninntekter. Nå kan museene etterhvert gjenåpne, med noen restriksjoner, og det er gledelig. Flere har alt åpnet, eller åpner i løpet av de kommende dagene, mens andre vil åpne i løpet av juni.
Siste nytt:
Fredag 8. mai: I løpet av denne uken er det kommet flere endringer. Etter dagens siste oppdatering er situasjonen for museene blitt noe klarere. Covid-19-forskriften ble endret i går og tillater nå arrangementer med inntil 50 deltagere med minst en meters avstand. Grupper på opp til 20 personer kan nå samles så lenge avstand overholdes. Helsedirektoratet har i dag oppdatert sin veileder der kapittel 9 gir retningslinjer for museene. I praksis betyr dette at museene kan åpne igjen, og at vanlige enkeltbesøk ikke lenger er definert som et arrangement. Publikum kan bevege seg fritt i museet så lenge de generelle kravene til avstand og smittevern overholdes.
Omvisninger, som var forbudt i mandagens oppdaterte veileder, er nå karakterisert som et arrangement. Dermed kan museene ha omvisninger, utstillingsåpninger, seminarer og andre arrangementer for inntil 50 deltagere i museets lokaler. Kravet er at gjeldende regler for avstand og smittevern overholdes samt at deltagere registreres slik forskriften krever. Dette betyr at museene kan holde omvisninger og gi tilbud til voksne, skoler og barnehager og at det er mulig å åpne arenaer der publikum ikke kan gå uten følge. De kan også ha leie ut til arrangementer. Mange har spørsmål til detaljer knyttet til vitensentre, interaktive utstillinger, kjøring av tog etc. Museumsforbundet er i dialog med Kulturdepartementet om disse og kommer tilbake til dette neste uke. Vi vil også videreutvikle veiledningene for museene.
I dag kom det også en forlengelse av kompensasjonsordningen for inntektsbortfall. I skrivende stund er det ikke helt klart om den også er endret slik at flere museer kan søke på den.
Torsdag 30. april ble det innført nye avstandsregler, og det er nå minst en meters avstand som er rettesnoren. Foreløpig er gruppestørrelsen på maksimalt fem samlet ikke endret. det er ventet nye signaler 7. mai. Fra 7. mai kan man samle inntil 50 personer til arrangementer der det er en ansvarlig arrangør som sikrer at smittevernreglene overholdes. Det er varslet at det kan bli en økning til 200 personer fra 15. juni, dersom smitten i samfunnet ikke øker igjen. Museumsbesøk regnes i som et arrangement, men Museumsforbundet er i skrivende stund usikker på hvordan man skal tolke helsemyndighetenes signaler om at man må ha oversikt over gruppene som samles for å kunne håndtere smittesporing på forsvarlig vis. Det kan skape både GDPR-utfordringer og praktiske utfordringer for museumsbesøk. Museumsforbundet vil forsøke å få en avklaring på dette på møtet med politisk ledelse i Kulturdepartementet 4. mai. Covid-19-forskriften museene er stengt ned etter omtaler alle kulturarrangementer, deriblant museene.
Tirsdag 28. april lanserte Folkehelseinstituttet en smittevernveleder for tjenester og aktiviteter under covid-19-utbruddet 2020. Den finner dere her. Den vil kunne hjelpe museene i forbindelse med økning av aktiviteten innad i institusjonene og med generelle tiltak ved en gjenåpning. Museumsforbundet venter fortsatt på en godkjenning av de utarbeidede retningslinjene.
Lørdag 25. april kom Kulturminister Abid Q. Raja med en avklaring på at arrangementer med mer enn 500 deltagere ville forbys frem til 1. september. Dette rammer også flere aktiviteter i museene, som for eksempel Spelet om Heilag Olav på Stiklestad Nasjonale Kultursenter som nå er avlyst. Kulturministeren har lovet en avklaring for arrangementer med færre enn 500 deltagere torsdag 30. april. Museumsforbundet forventer en avklaring også for museene denne dagen.
Mange museer forsøker nå å planlegge for småskala åpning innenfor gjeldende smitterverntiltak, og for en mulig større åpning for flere besøkende etter 15. juni. Museusmforbundet har utarbeidet veiledere til bruk for trygg åpning av museene. Disse er i samråd med Kulturdepartementet sendt Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet for godkjenning.
Fredag 15. mai publiserte Museumsforbundet plakater med retningslinjer for smittevern når museene åpner igjen. De tre plakatene tar for seg retningslinjer for både ansatte og museumsbesøkene samt en egen plakat for kafédrift. Plakatene kan brukes fritt i museene, og ligger nå tilgjengelige i vårt dokumentarkiv. Museumsforbundet arbeider også med en mer omfattende smitteveileder for museene.
Kompensasjonspakker
Kulturrådets utlysing for støtte til arrangementer avlyst på grunn av regjeringens nedstengning av kulturarrangementer fikk vel 500 søknader. Av disse var bare åtte søknader fra museer. I og med at denne ordningen bare kan søkes på av museer med under 60 % offentlig støtte har også den krisepakken svært begrenset effekt for museene. Flere av museene den kunne ha hjulpet er museer med sesong som ikke er startet enda, som Blaafarveværket og Baroniet Rosendal. Disse planlegger og utvikler utstillinger og aktiviteter om vinteren og gjennomfører om sommeren. Museene faller så langt i blindsonen for alle etablerte ordninger, med unntak av den utvidede muligheten til å permittere ansatte.
Museumsforbundet arbeider for at kompensasjonspakken for kostnader man ikke kan terminere, skal utvides til å omfatte også ikke skattepliktige institusjoner slik at den vil kunne hjelpe noen av museene i en vanskelig hverdag. Stortingsbehandlingen 8. april ga et lite håp om om at det kan komme noe fremover som kan hjelpe museer. I innstillingen står det følgende:
“Komiteen viser til at det stilles krav om at et foretak er skattepliktig for å komme inn under tilskuddsordningen for foretak med stort omsetningsfall og mener dette er en fornuftig avgrensning. Komiteen mener likevel at det er en del foretak som er hardt rammet av virusutbruddet, men som likevel ikke faller inn under ordningen. Dette gjelder blant annet frivillige organisasjoner og ideelle, samt deler av opplevelse- og kulturnæringen. For eksempel vil mange attføringsbedrifter, rehabiliteringssenter, museer og akvarier, butikker uten momsplikt, og ideelle/private aktører som etter avtale med kommunene løser oppgaver innen omsorg for eldre og utsatte grupper, vanskelig kunne benytte seg av kompensasjonsordningen. Komiteen mener denne gruppen foretak også burde ivaretas på en hensiktsmessig måte. Komiteen ber regjeringen vurdere denne problemstillingen og komme raskt tilbake til Stortinget.
På dette grunnlag fremmer komiteen følgende forslag:
«Stortinget ber regjeringen sørge for at virksomheter som har omfattende økonomisk drift, men ikke har «erverv til formål» og dermed ikke betaler skatt blir ivaretatt med en økonomisk kompensasjon, som f.eks. bedrifter for varig tilrettelagt arbeid, stiftelser, ideelle organisasjoner og en rekke virksomheter innen blant annet kultur og museumsdrift, ivaretas.»”
Museumsforbundet fortsetter å følge opp denne saken og arbeider med andre aktuelle forslag til tiltak.
Reglene for kultur- og idrettsarrangementer under 500 deltagere gjelder fortsatt til 15. juni. Folkehelseinstituttet skriver at «Regjeringen har besluttet at forbudet mot kultur- og idretts- og andre arrangementer som ikke ivaretar grunnleggende krav til smittevern vil gjelde frem til 15. juli.» Det betyr at alle kultur- og idrettsarrangementer som ikke kan ivareta kravet om to meters avstand, og grupper på maks fem mennesker, vil være forbudt i minst to måneder til.
I Prop. 70 LS (2019 – 2020) det blant annet understreket om kompensasjonsordningen som ble vedtatt at:
“Under tilskuddsordningen kan foretak søke staten om kompensasjon for tapt omsetning som følge av virusutbruddet og smitteverntiltakene. Støtteintensiteten fastsettes ut fra størrelsen på uunngåelige faste kostnader i hvert enkelt foretak. Slike utgifter vil blant annet omfatte strøm, husleie og nettorenteutgifter. Støtten vil stå i forhold til omsetningsnedgangen i den enkelte virksomhet og bedrifter som er nedstengt som følge av statlige vedtak kan få en høyere kompensasjonsgrad. Ordningen skal gjelde for mars, april og mai 2020, og utbetalingene vil skje månedlig og etterskuddsvis.
Formålet med ordningen er å hindre at ellers levedyktige bedrifter går konkurs som følge av virusutbruddet og smitteverntiltakene som er innført som følge av dette. Slik kan arbeidsplasser trygges, oppsigelser unngås og aktiviteten i økonomien kan raskt ta seg opp igjen når de akutte smitteverntiltakene lettes på.
Virksomheter som er stengt ned som følge av direkte smittevernregulering, står i en særstilling. Staten har et særlig ansvar for virksomheter som møter statlig pålegg om å stenge. Det har derfor vært viktig å kompensere disse virksomhetene i større grad.
Ordningen vil være en søknadsbasert tilskuddsordning, og midlene som tildeles i ordningen vil være kompensasjon for tapt omsetning. Av den grunn vil tilskuddet også være å anse som skattepliktig inntekt.”
For mer informasjon sjekk regjeringens temaside om koronasituasjonen.
Styret i NMF hadde i uke 13 to møter og uttalte i den forbindelse følgende:
Museums-Norge har som andre stengt dørene, og vi ser viktigheten av å bidra i den nasjonale den nasjonale koronadugnaden. Noen bransjer er i større krise enn andre, og vi er takknemlige for tiltakene som settes inn rettet mot det frie feltet og andre aktører.
Vi merker oss samtidig signalene om at vi ikke kan forvente en krisepakke for museene nå fra politisk ledelse i Kulturdepartementet. Dette er vi kritiske til. En rekke museer er helt avhengige av egeninntekter. For noen er sågar egeninntekter det hele driften er basert på. På den ene siden kan det dreie det seg om alt fra utleie, undervisning og konsulenttjenester innenfor arkeologi, bygningsvern eller annet håndverk. Alle disse inntektene er nå falt bort. En del museer har nå permittert ansatte, og noen frykter at det kan få varige følger for driften. Samfunnet trenger museene som institusjoner, spesielt i perioden vi skal tilbake til ordinær drift igjen.
Museer som er avhengige av utenlandske turister eller store arrangementer er nå spesielt utsatt. Vi nærmer oss høysesong og for en del av sektoren er den avlyst. Effektene blir langvarige, og det kan kanskje ta år for å bygge opp det som nå rives ned. Våre organisasjoner er sårbare. Når turistsesongen, høysesongen og mange av våre nøkkelarrangementer blir avlyst, ryster grunnvollen i virksomhetene våre.
Vi kan ikke være avventende, for krisen skjer nå og mange museer vil få varige utfordringer med økonomien og bemanningssituasjonen. Museumsforbundet ønsker derfor å bli tatt med på råd med tanke på hvordan en krisepakke kan tilpasses vår sektor og hvilke tiltak som vil være mest nyttig for museene.
Pågående arbeid
Museumsforbundets styre og sekretariat følger fortsatt situasjonen tett, og arbeider kontinuerlig for å få oversikt over utfordringer og konsekvenser gjennom dialog med medlemmene og undersøkelser. Museene er ulike, men de undersøkelser vi har gjort blant medlemmene viser at mange alt rammes i stor grad eller veldig hardt. Det gjelder både private museer og museer med begrenset eller ingen offentlig støtte og 80-100 % egeninntekter, kommunale museer og museer under Kulturdepartementer, Sametinget, andre departementer.
Museumsforbundet har løpende kontakt med politisk ledelse i Kulturdepartementet og andre relevante parter om situasjonen.
Kulturdepartementet har publisert denne informasjonen om Covid-19 og kultursektoren.
Vi følger også situasjonen for museene i Danmark og Sverige.
I Museumsnytt pågår det nå en diskusjon om permitteringer i museene.
Informasjon om regjeringens krisepakker finnes her.
Denne innstillingen fra Stortinget kan også være av interesse.
Vi kommer tilbake med mer informasjon over helgen.
Museumsmøtet i Kirkenes
I styrets Teams-møte fredag 27. mars ble det besluttet å flytte Det nasjonale museumsmøtet i Kirkenes til 27.-29. april 2021. Temaet vil fortsatt være “I grenseland”. Selve årsmøtet 2020 tar vi sikte på å arrangere til høsten, men detaljene rundt det er ikke avklart enda så det kommer vi tilbake til.
Generelle råd
Vi anbefaler alle medlemmer om å holde seg oppdatert om situasjonen nasjonalt og lokalt og følge rådene som helsemyndighetene gir om god hygiene på Helsenorge.no. Folkehelseinstituttets nettsider har fakta, råd og retningslinjer som gir veiledning. Her ligger det også anbefalinger for hvordan håndtere store arrangement knyttet til koranasmitte. Også på Utenriksdepartementets sider finnes oppdatert informasjon om reiseråd knyttet til koronaviruset.