Ønsker ditt museum å styrke Europas innovasjonskapasitet og konkurransekraft, skape arbeidsplasser, følge opp innbyggernes prioriteringer, bidra til å løse store samfunnsutfordringer, styrke Europas vitenskapelige og teknologiske fundament og Det europeiske forskningsområdet? Horisont Europa har over 90 mrd. euro i potten.
Horisont Europa er et sjuårig rammeprogram for finansiering av vitenskapelig forskning og innovasjon, og etterfølger Horisont 2020. Horisont Europa er en del av det større programmet Next Generation EU. Målet er at samfunnet skal bli et bedre sted, eller destinasjon, som det kalles i arbeidsprogrammet. Forskningen skal gi resultater for Europas innbyggere, alt etter hvilken problemstilling man ser på, og skape velfungerende samfunn som er gode å leve i. Tanken er at alt henger sammen med alt, og her er det om å gjøre å gå bredt ut når man leter etter muligheter.
Horisont Europa er delt opp i tre søyler, der søyle to er delt opp i seks klynger og klynge to går under fanen «Kultur, kreativitet og inkluderende samfunn» og er spesielt aktuelt for samfunnsvitere og humanister. Her er det rom for å utvikle nettverk og realisere gode forskningsideer med både teoretisk og empirisk forskning innen samfunnsfag og humaniora, og noe teknologifag. Klynge to har relevans for samtlige av EUs hovedprioriteringer. Den griper inn i flere brede samfunnsmessige utfordringer og mange av bærekraftmålene er også relevante.
A New Push for European Democracy
Demokrati står også på agendaen i Horisont Europa, og kunstig intelligens og stordata blir trukket frem som trusler mot demokratiet og viktige verdier. Koblingen mellom demokrati og utdanning er også trukket frem som et temafelt for å trygge demokratiet, på linje med kulturarv og kulturell og kreativ næring. Hvordan kan den europeiske kulturarven bevares, deles og være en positiv kraft i en tid hvor samhørighet og samhold er under press? Det er fortsatt en tydelig forventning om at kreativ næring skal bidra til nye arbeidsplasser, vekst og være en drivkraft for innovasjon. Her peker Horisont Europa på et uforløst potensial.
Bevaring og European Bauhaus
Bevaring er et stikkord for flere utlysninger og hvordan beskytte og bevare kulturarven. Det ønskes mer grønne metoder for bevaring av bygg, bevaring av språkmangfold, bevare gamle håndverksmetoder ved hjelp av digitale metoder og bekjempelse av ulovlig handel med kulturgjenstander. Innen konkurransedyktighet og innovasjon vet vi ikke nok om hvordan gaming og spill kan bidra til innovasjon, eller hvilken positiv effekt spillindustrien kan ha på det å få seg en jobb. European Bauhaus er en egen utlysning rettet mot kunst, arkitektur og design. Her spørres det etter nye grønne løsninger, med tilgjengelighet og inkludering som stikkord. Det etterlyses et samarbeid med kulturnæringen om bærekraft og nye måter å leve på. Det ligger også spennende muligheter i migrasjon og inkludering av diskriminerte grupper og det å identifisere konsepter som fremmer inklusjon. Det er også et fokus rettet mot hvordan demografiske endringer, globalisering, digitalisering og grønn omstilling påvirker både velferd og arbeidsmarkedet.
Cross-Border Cooperation for Museums – et toolkit
I Horisont Europa kan norske aktører søke om midler på lik linje med bedrifter, offentlige virksomheter og forskningsinstitusjoner i EU-medlemsland. Trenger du et verktøy for å omgjøre en prosjektidé til et vellykket forslag, kan NEMOs nylig lanserte toolkit være til inspirasjon. Den er ment som en guide til å etablere grenseoverskridende samarbeid med andre museer og organisasjoner. Den skal hjelpe museer og museumsorganisasjoner over hele Europa med å få bedre tilgang til EU-finansiering og øke internasjonale aktiviteter. Der er det også en oversikt over fordelene ved internasjonalt samarbeid og eksisterende finansieringsmuligheter, med sterkt fokus på EUs finansieringsprogrammer.
Forskningsrådet/Horisont Europa.
Cross-Border Cooperation for Museum.