I over fem år har Setesdal spellemannslag arbeidet for å få Setesdals kulturtradisjon inn på UNESCOs verdensarvliste. Endelig er målet nådd!
– Det er helt fantastisk! Setesdal blir satt på kartet på en helt spesiell måte nå som hele verden får vite at vi er på lista, sier folkemusiker Gunnar Stubeid til NRK.
Stevkunst, folkedans og folkemusikk er sentrale elementer i Setesdals kultur, og har blitt utviklet i generasjoner. At kulturarven nå blir en del av UNESCOs verdensarvliste, vil sikre at også de neste generasjoner får glede av Setesdals tradisjoner. En annerkjennelse fra verdenssamfunnet vil også bidra til å gjøre de gamle tradisjonene enda mer synlig blant folket i Setesdal. I dag er én prosent av innbyggerne i Bygland, Valle og Bykle, ifølge Spellemannslaget, utøvende spellemenn. Kari Margrete Okstad i Setesdal spellemannslag ønsker å få opp stoltheten for Setesdalskulturen, slik at flere kan ta del i tradisjonell musikk og dans.
– Det er veldig mange profesjonelle utøvere, men det bør være en viktig del av identitetsfølelsen for alle folk i Setesdal, sier hun til NRK.
UNESCO er FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon. Verneprogrammet for immateriell kulturarv ble etablert i 2003, og arbeider for å ivareta skikker, høytider, muntlige uttrykksformer, tradisjonelt håndverk og utøvende kunst. Setesdalskulturen har fått plass på UNESCOs «representative list», en kategori for kulturarv som representerer sin nasjon på ulike måter.
– Dette er en stor dag og en annerkjennelse for alle som jobber med tradisjonell musikk i hele Norge. Vi tror dette er viktig for de som utøver tradisjonell musikk i de andre nordiske landene, uttalte UNESCOs valgkomité da listeplasseringen ble offentliggjort.
Gustav Wentzel, Dans i Setesdal, 1891. Olje på lerret.
Foto: Nasjonalmuseet / Høstland, Børre
Fotolisens: Fri ikke-kommersiell bruk (CC-BY-NC)