Seksjon for samlingsforvaltning har vært på styreseminar i Varanger og besøkt Varanger museum. Det var så vellykket at seksjonen vil gjøre det til et årlig tiltak. Vi mottar gjerne henvendelser fra museer om besøk.
Varanger museum ligger lengst nordøst i landet ved grensen til Russland og Finland. Tidligere var denne delen av landet grenseløst. Først i 1826 fikk Norge sin grense mot Russland. Varanger museum har avdelinger i Kirkenes, Vadsø og Vardø og ca 60 bygninger som forvaltes og formidles. Øst – Finnmark unngikk total nedbrenning under Andre Verdenskrig, men gjennomgikk intensiv bombing. Noen tømmerbygninger står ennå igjen og disse tas godt vare på. En byggeskikk brukt av kvener var Varangerhus, nærmere bestemt sammenbygde hus med våningshus og fjøs knyttet sammen av en indre gang. I Vadsø fikk seksjonen omvisning i Varangehusutstillingen av avdelingsleder Kaisa Maliniemi. Det er viktig for museet å vise at kulturarven er verdifull og at folk kan ha glede av å ta vare på den originale byggeskikken.
Kvenmuseum i gamle NRK Finnmarks bygg
Tema som formidles og forvaltes i Varanger museum er mange, deriblant grensehistorie, pomorhistorie, kvensk/norskfinsk historie, krigshistorie, partisanhistorie, Sydvaranger Gruves historie, fiskerihistorie og lokalhistorie. Første stopp på rundturen rundt fjorden Sydvaranger gruve for noen av oss og etter en snarvisitt på Grenselandmuseet i Kirkenes kjører vi mot Vadsø. Her jobbes det med et forprosjekt og søknad til Kulturdepartementet om ombygging av gamle NRK Finnmark til et funksjonelt og bærekraftig nasjonalt kvenmuseum. Vadsø museum –Ruija kvenmuseum har planlagt og jobbet for et nytt museumsbygg i over 10 år. Samlingene står i lagerlokaler og mye arbeid er satt på vent pga. plassmangel og fasiliteter. Museet fikk endelig nytt hjem i januar 2016, men ennå gjenstår midler til ombygning, ny utstilling og sikker forvaltning av samlingen. Deler av NRKs historiske utstyr står igjen i bygget og det er tenkt å ta inn formidling av denne historien, da den er sterkt knyttet til nasjonsbyggingen i nord, fornorskningen, grensemarkering mot den russiske stormakten og den finske fare. På 1890 tallet var det faktisk flere finlendere(kvener) i Vadsø enn nordmenn, så redselen var reell.
Vardø
Vi skal til Vardø og turen dit tas i liten storm, bølgene bruser mot land og det treløse landskapet virker enda røffere. Vi kjører forbi Domen – heksenes hjem og skal besøke Monumentet for de trolldomsdømte. Over en tredel av Norges hekseprosess foregikk i Vardø. I Vardøhus festning satt fangene i fengselsceller og ble i mange tilfeller torturert til tilståelse, eller satt på prøve med vannprøven. Sank du var du uskyldig, fløt du var du skyldig. Monumentet viser historien til de 91 skjebnene i Vardø. En forkortet tekst fra rettsprotokollene forteller historien og byggverket har et lite vindu og en glødende lyspære for hver skjebne.
Vardø museum holder for tiden til i midlertidige lokaler i den gamle skolen i Vardø og her tar avdelingsleder Monica Dahl imot oss. I tidligere tilholdssted Lushaugen ble det påvist muggsopp og museet igangsatte et REVITA prosjekt for å blant annet få flyttet, men også revitalisere samlingene. I prosessen ble gjenstander tilbakelevert fra tidligere lån og mange løse trådet nøstet opp i. Vardø jobber også for et nytt museumsbygg og har et forprosjekt på Turnhallen som ligger midt imot Hurtigrutekaia. I mellomtiden er besøksstedet i Vardø – Pomormuseet som holder til i Brodtkorbsjåene på kaia. Varanger museum jobber også for tiden med et fellesprosjekt innen samlingsforvaltning med tittel «Plan, prioritering og rutiner» som skal resultere tilrettelagt bruk av Spectrum i samlingsforvaltning/samlingsforvaltningsplaner i små museum med lange avstander.
På Pomormuseet kåserer Knut Stenhaug om bakgrunnshistorien fra vikingetiden og tsjudene i nord fram til situasjonen i dag, på 10 minutter. Lengere tid anbefales om du har det. I utstillingen om Pomorhandelen (Po more = ved sjøen) finner vi «Tsarskatten» som er juvel i samlingen. Etter den russiske revolusjonen i 1917 rømte flere velstående russere ut av landet og noen plasserte sine eiendeler i Den Norske Bank i Vardø. Det ble i lang tid betalt for bankboksen, men under Andre Verdenskrig sluttet betalingene å komme. Museet har fått «skatten», som består av spisebestikk, smykker, ordener og et sigarettetui med navnet til den russiske tsarinaen inngravert, i deponi.
Foredrag om samlingsforvaltning
Besøket blir avsluttet med et foredrag i kultursalen i Glasshuset i Vardø. Varanger museum har sammen med ordfører Robert Jensen invitert politikere, kommunal administrasjon og museets styre til å høre mer om «Samlingsforvaltning i dag – framtid og utfordringer». Seksjonens leder Ann Siri H. Garberg fra MIST holder et strålende innlegg og det ble en fin diskusjon blant tilhørerne. Varanger museums direktør Ole Martin Lislevand har vært med på store deler av turen og hatt fine samtaler med seksjonen underveis.
Neste styreseminar hos dere?
Seksjonen er en del av Norges Museumsforbund og har som formål å være en faglig møteplass for alle som arbeider med samlingsforvaltning. Har du lyst å få besøk av oss? Kontakt Ann Siri H.Garberg, leder for seksjonen.