«Vi har spent himmel over Kultur-Norge», innleder Grunde Almeland (V). Den første kulturmeldingen på femten år, skal føre makten tilbake til folket, og sikre et rikt og variert kulturliv som en forutsetning for ytringsfrihet og et velfungerende demokrati.
Freddy André Øvstegård (SV) beskrev kulturmeldingen som en festtale som mangler tiltak. Det trengs handlekraft og ressurser for å oppnå de målene som Kulturens kraft slår fast. Det er nødvendig å tegne en himmel over kulturpolitikken, men det blir ganske luftig når det ikke finnes en jord under himmelen. At kulturmeldingen ønsker å styrke de kulturordningene som treffer alle, er vel og bra. Men hvordan skal det dannes et større mangfold på kulturfeltet når det ikke bevilges nok midler til det? Kulturinstitusjonene trenger midler til å utvikle flere jobber og bedre produksjoner. Åslaug Sem-Jacobsen (SP) etterlyste en konkretisering som sier noe om å flytte oppgaver fra stat til region, eller et forslag om å styrke kulturbudsjettet. Anette Trettebergstuen (AP) mente at kulturmeldingen kun inneholdt ett interessant kapittel, og det er kapittel 14, der det fastslås at alle tiltak og strategier som omtales i kulturmeldingen skal gjennomføres innenfor de økonomiske rammene som allerede er gjeldende.
Opposisjonens innvendinger til de økonomiske utfordringene i kulturmeldingen, ble mottatt med skuffelse av Kulturminister Trine Skei Grande (V): «Det regjeringa har prøvd med denne meldinga, er å understreke hvor viktig kulturpolitikken er for et velfungerende demokratisk samfunn. […] Jeg mener nok at kulturmeldinga prøver å løfte den ideologiske forskjellen her og ikke gjøre det om til en budsjettdebatt.». Kulturministeren understreker imidlertid at det er ønskelig med mer penger til kulturen, og at det vil komme et statsbudsjett der dette blir tatt høyde for. Samtidig, er kulturministeren tydelig på at kulturens rolle i samfunnet er mer enn bare penger.
Det arbeides med flere nye meldinger og strategier som skal følge opp problemstillingene som legges frem i kulturmeldingen. Kristin Ørmen Johnsen (H) trakk spesielt frem betydningen av museumsmeldingen som skal følge opp Kulturens kraft. Det er ønskelig at museene skal gjøres mer tilgjengelige for alle. Unge vil være delaktige i kunst og kultur på nye måter, og det er derfor viktig å starte en diskusjon for å få nye ideer inn i museumsfeltet. Trond Giske (AP) mente at Kulturens kraft har mange fine overordnede mål, men en uklar strategi, og en fraværende forpliktelse. En stortingsmelding er en langtidsplan for et område, og skal oppsummere de viktigste målene, overordnede strategiene og vise forpliktende planer for de kommende årene. Det er viktig for kulturfeltet at kulturmeldingen følges opp, men kulturfeltet kan ikke leve av stortingsmeldinger alene.
Det er et ønske fra opposisjonens side, å få en evaluering av gaveforsterkningsordningen. De rødgrønne hevdet at regjeringens prestisjeprosjekt gaveforsterkningsordningen, bidrar til å flytte kontrollen over kulturstøtten vekk fra felleskapet. Private bidrag kan være bra, men lavere finansiering av fellesskapet vil gjøre at kultursektoren i større grad blir påvirket av markedsinteresser og kommersielle hensyn. Fra ordningen ble innført i 2014, har halvpartene av midlene gått til 20 store aktører. Kristin Ørmen Johnsen mente at gaveforsterkningsordningen er et viktig virkemiddel og en ekstra inntektskilde for kulturen, som oppmuntrer organisasjoner og institusjoner til å søke om private midler. Ørmen Johnsen poengterte at det ikke skal være noen tvil om at bunnplanken i finansieringen er- og skal være staten. Sem-Jacobsen mente at skjev geografisk fordeling blant de som mottar støtte, er noe av kritikken som har blitt rettet mot ordningen. Likevel innvilges det 70 millioner kroner for å styrke ordningen. Kulturministeren konstaterte at det er uenighet rundt gaveforsterkningsordningen, og stilte spørsmålet «Vil man ha de 1,5 mrd. kronene til kulturen eller ikke?»
Vil du lese mer om debatten? Trykk her for å lese referatet fra debatten i sin helhet.
Foto: Gcardinal via Wikimedia Commons