Universitetsmuseet i Bergen ble kåret til Årets museum 2021 onsdag 11. august under et arrangement på Oslo Museums avdeling Bymuseet på Frogner hovedgård. Oslo Museum ble Årets museum 2019. Covid-19 bidro til at det dessverre ikke ble mulig å dele ut Årets museum i 2020. Med fire nominerte var konkurransen om tittelen Årets museum 2021 ekstra skarp, men juryen fant at Universitetsmuseet i Bergen i år var den aller beste av de fire sterke kandidatene.
Juryen begrunner dette slik:
«Vinneren er et museum som gjennom nytenkning og nye måter å formidle historie og forskning på, har gjennomført en omfattende rehabilitering av bygninger og utstillingsfasiliteter. Like viktig som å åpne rommene og etablere nye møteplasser, er måten de gjennom sin innovative og dristige formidling ønsker kommende generasjoner velkomne uten å bryte båndene til historien og tradisjonene. De som kjenner museet fra før vil fortsatt føle seg hjemme i det som er et viktig kulturelt og historisk symbol for byen og regionen det ligger i. Men i den moderne tenkningen rundt kunnskap og viten, og i det viktige samspillet mellom forskning og nysgjerrighet, tar de samfunnsomveltningene og vår tids behov på lekende alvor. Slik blir vinneren en tradisjonsbærer som står støtt i sin framtid uten å miste perspektiver og kommende mål av syne.»
Lang prosess mot målet
Prosessen med å kåre Årets museum 2021 har vært kronglete og koronaforsinket. De nominerte museene; Nordlandsmuseet, Museum Stavanger, Norsk Oljemuseum og Universitetsmuseet var opprinnelig foreslått som kandidater for Årets museum 2020. Juryen hadde opprinnelig plukket dem ut blant de foreslåtte museene som kandidatene for besøk i forkant av en nominering. De avtalte juryturene i april og september 2020 måtte imidlertid flyttes, og da Museumsforbundet hadde sitt årsmøte i september ble det annonsert at de fire museene ble flyttet til prisen for Årets museum 2021. Juryturen i april måtte utsettes enda en gang og koronasituasjonen på forsommeren 2021 bidro til at gjennomføringen av juryarbeidet måtte skje med noen tilpasninger og noe digital deltagelse. Juryen er imidlertid svært glade for at det ble mulig å gjennomføre juryarbeidet og kåre en prisvinner.
Som regel er det tre nominerte kandidater mot årets fire, og det gjør konkurransen om prisen for 2021 hardere enn vanlig. I tillegg utgjør de nominerte museene et sterkt finaleheat med sine kvaliteter og styrker. Nominasjonene til prisen understreker at dette er museer med kvaliteter som er verdt å merke seg. Museene gjenspeiler også på ulike måter sentrale trekk i dagens museumsutvikling.
Se direktesendingen fra prisutdelingen her:
Bodø
Årets jurytur startet i Bodø, før besøkene i Stavanger og Bergen. Nordlandsmuseet, og særlig Jektefartsmuseet, var et av museene det kom inn mange forslag på fra publikum. Det tyder på at mange i lokalmiljøet var stolte av det nyåpnede museet. Jektefartsmuseet er viet historien til handelen med fisk og tran og hvordan det påvirket samfunnet fra middelalderen frem mot nyere tid. Historien er bygget rundt jekta «Anna Karoline» som har stått på land i en rekke år og er en autentisk jekt som er den eneste bevarte originale som finnes. Den er med andre ord et viktig kulturminne. Nordlandsmuseet arbeider med opplevelser og opplevelsespakker knyttet til flere av sine anlegg, der maten også er en viktig del av museumsopplevelsen. Det gjelder også innovativ bruk av tørrfisk i kafeen på Jektefartsmuseet. Nordlandsmuseet er et museum i utvikling og bevegelse som arbeider seriøst med kunnskapsbygging og formidling på flere fronter og med flere sanser. Bruken av autentiske gjenstander, historiefortelling og aktiviteter understreker dette. Museet arbeider også tett med samfunnet rundt dem og frivillige lag og foreninger.
Stavanger
Museum Stavanger (MUST) er også et museum i endring og fornying, som nesten rakk å ferdigstille det nye grafiske museet i perioden museet har vært nominert. Museet er i en prosess med fornyelse og det arbeides blant annet med ny basisutstilling i hovedbygget i Muségata. Disse viderefører prosessene fra andre nyere utstillinger. Kunstmuseumsavdelingen har ferdigstilt nytt verksted med gode muligheter for formidling og aktiv deltagelse og egen kunstutforming for barn og unge. Museet satser tungt på kunnskapsbygging og forskning og har flere pågående og avsluttede forskningsprosjekter som også har gitt resultater i form av utstillinger. En av disse, «Verdens rikeste land – en forskningsbasert utstilling med og om barn», er barn medforskere i, noe som understreker vilje til å belyse viktige spørsmål i tett kontakt med samfunnet rundt dem. Prosjektet fikk «Mot i museet»-prisen under Museumsforbundets årsmøte i april.
Norsk Oljemuseum var Stavangers andre nominerte museum. Også på Oljemuseet er utstillinger under utvikling, blant annet ved å ta i bruk ny digital teknologi og avatarer i en utstilling som var under utarbeiding under forsommerens besøk. Det er imidlertid det nye magasinet for fremtidig ivaretakelse av samlingene som er den aller største fornyelsen på museet. Magasinet representerer et stort og etterlengtet løft for Oljemuseet og er et sentralt tilskudd som sikrer fremtidig ivaretakelse og bevaring av norsk oljehistories materielle kultur, med gode arealer for konservering, registrering og fotografering av samlingen. Oljemuseet fornyer jevnlig den opprinnelige utstillingen med nye elementer, ofte basert på egen forskning ved museet.
Bergen
I Bergen ventet Universitetsmuseet i Bergen, med sin relativt nyåpnede naturhistoriske utstilling. Også dette museet fikk mange forslag fra sitt lokale publikum. Museet åpnet høsten 2019 og fikk noen gode måneder med rekordbesøk før nedstengingen på grunn av covid-19 våren 2020. Fornyelsen har ivaretatt vernede elementer og gjenbrukt eldre monter og utstillingselementer, samtidig som man har tatt i bruk ny teknologi i formidlingen. Museet har mye forskjellig å vise frem, og gjør dette på innovative måter med nye effekter og måter å spisse fortellingene på, slik at de oppleves som aktuelle. Museet er i tillegg blitt en viktig formidlingsarena for forskning fra hele universitetets forskningsspekter gjennom hyppige oppdateringer om aktuelle forskningsfunn. Dette øker aktualiteten for museets utstillinger og utvider samfunnsperspektivet. Ideen om en åpen sone mellom kafe og museum, der man gratis kan nyte kaffe og oppleve viktige museumsgjenstander, inviterer publikum som kanskje ikke er vante museumsgjengere inn og museet åpner seg opp for nye deler av samfunnet. Den omfattende fornyingsprosessen er basert på en helhetlig tankegang om museumsdriften, som fornyer tradisjonelle tenkemåter i drift av museer i en universitetsstruktur og som kan inspirere andre museer uavhengig av organisering.
——————-
Juryen for årets museum består av stortingsrepresentant og leder av Familie- og kulturkomiteen Kristin Ørmen Johnsen (leder), Lene Høst-Madsen, museumsdirektør Skanderborg museum og Mode Steinkjer, kulturredaktør i Dagsavisen. Sekretær for juryen er Liv Ramskjær, generalsekretær i Norges museumsforbund.
Kontaktperson:
Juryleder Kristin Ørmen Johnsen tlf.: 415 15 188