Saernieprieve – Dávvirat Duiskkas –snaltjen/mïetsken 2023
Våre vytnesjæjjah
Som nevnt i tidligere nyhetsbrev er Dávvirat Duiskkas norsk samarbeidspart i Museum Europäischer Kulturen (MEK) sitt to-årige proveniensforskningsprosjekt, The Sámi Collection at MEK. A Multiperspective Approach of Provenance Research, 2022-2024.[i] Sentralt i deres prosjekt står vætnoe/duodje eller duodji – tradisjonshåndverk – og aerpiemaahtoe/árbbediehto/árbediehtu –tradisjonell kunnskap. Prosjektet skal systematisk gjennomgå samlingen sin i nært samarbeid med samiske tradisjonshåndverkere . Formålet er å utvide eller korrigere eksisterende gjenstandsbeskrivelser og på den måten også bidra til å styrke samisk identitet, tilknytning, språk og kunnskap.
I vår utlyste Dávvirat Duiskkas tre prosjektstillinger for vytnesjæjjah/duodjára/duojárat som skal være våre representanter i MEK-prosjektet.[ii] Interessen var stor. Valget falt på Ellinor Guttorm Utsi, Ellen Berit Dalbakk og Elen Kristina Utsi fordi deres kompetanse til sammen representerer den bredden vi tenker er mest hensiktsmessig for å arbeide med MEK-samlinga. Ellinor har bosted i Deatnu/Tana, Ellen Berit har bosted i Skániek/Evenskjer, Elen Kristina har bosted i Laakesvuemie/Namsskogan, men alle tre er virksomme flere steder.
Parallelt med prosessen på norsk side, ansatte museene Ájtte og Siida tre tradisjonshåndverkere fra henholdsvis svensk og finsk side av Sápmi. I juni 2023 arrangerte MEK en workshop på Siida samiske museum i Aanaar/Aanar/Anár/Enare der det ble gjort rede for prosjektplanene. I tillegg ble de ni håndverkerne presentert.
I midten av oktober foretok Ellinor Guttorm Utsi og Ellen Berit Dalbakk Museum sitt første besøk til Europäischer Kulturen (MEK) i Berlin sammen med seks andre vytnesjæjjah. Elen Kristina ble forhindret fra å reise. I Berlin fikk Guttorm Utsi og Dalbakk anledning til å gjøre seg kjent med samlinga. Undersøkelsen skal resultere i et nytt produkt eller gjenstand. Våre vytnesjæjjah melder om en fin uke i Berlin. Ellen Berit kom hjem med en god følelse og ser fram til fortsettelsen av prosjektet, mens Ellinor melder om at det å se samlinga satte i gang en tankeprosess. Prosjektet blir både spennende og viktig, ifølge Guttorm Utsi.
Neste og siste samling er i Berlin 19. februar til 1. mars 2024. Da skal de ni sløyderne arbeide sammen i et verksted som MEK har innredet for anledningen og gitt navnet «Áimmuin». Begrepet kan bli forstått på flere språk og viser til noe som er oppnåelig, i nærheten eller på en trygg plass. Våre vytnesjæjjah gleder seg til å jobbe sammen med de andre. På den måten lærer de mer om andre samiske områder og vil kunne dra nytte av hverandres kunnskap framholder de.
MEK’s proveniensforskningsprosjekt er et pionerarbeid som vi gleder oss til å følge!
Jïjnjh heelsegh
Cathrine Baglo
[i] The Sámi Collection at the Museum Europäischer Kulturen – A multi-perspective approach to provenance research (pressemelding) – Norges museumsforbund (museumsforbundet.no); Møt MEK! – Norges museumsforbund (museumsforbundet.no).
[ii] OHTSEME! ALMMUHUS! UTLYSNING! Dávvirat Duiskkas søker tre vytnesjæjjah/duodjára/duojárat til Berlin-basert forskningsprosjekt – Norges museumsforbund (museumsforbundet.no).